Atunci când pășești în locuința cuiva îți dai seama imediat de preferințele acestuia, de stilul de viață dar și câtă importanță acordă curățeniei. Însă, înainte de orice, o locuință curată înseamnă o locuință sănătoasă, în care îți petreci timpul cu drag, atât tu cât și ceilalți membri ai familiei. 

Pentru a ține la distanță microbii și virușii, fă-ți timp în programul tău alert și pentru curățenia săptămânală și pentru igienizarea casei. Este o activitate în care pot fi implicați toți membrii familiei, acest lucru ajutându-te pe tine să scutești o mulțime de timp. Urmând doar câțiva pași și o rutină bine stabilită, te poți bucura în permanență de un loc curat și dezinfectat:

1. Eliberează casa de lucrurile nefolositoare

Înainte de a începe curățenia propriu-zisă aruncă o privire în jur și vezi ce anume nu îți mai trebuie și ce poți arunca. Lucrurile de care ai nevoie organizează-le în cutii decorative sau in sertare. Eliberând și ordonând lucrurile mărunte, îți va fi mai ușor să ștergi praful pe obiecte și suprafețe și să dezinfectezi spațiul. 

2. Curăță suprafețele

De la bucătărie, living, dormitor și până la baie, șterge suprafețele cu lavete din microfibră îmbibate în detergenți pentru suprafețe, ce vor îndepărta praful eficient, vor proteja mobila și oferi luciu. Acest pas este foarte important înainte de a dezinfecta efectiv obiectele din jur. Pe lângă mobilă și aparatele electrocasnice trebuie șterse de praf, în general cu soluții pe bază de alcool, însă urmărind în permanență indicațiile producătorilor. 

Bucătăria necesită o atenție mare atunci când este curățată iar utilizarea unor produse profesionale de curățenie este esențială pentru rezultate remarcabile. În primul rând, tocătoarele, cuțitele și vasele folosite la tăierea și prepararea cărnii crude trebuie spălate cu detergent de vase din abundență sau chiar la mașina de spălat vase pentru evitarea contaminării încrucișate a diverselor suprafețe. Carnea crudă este purtătoare de microbi și bacterii și de aceea trebuie o atenție mare atunci când vine vorba despre ustensilele cu care aceasta a intrat în contact. Cuptorul, cel clasic cât și cel cu microunde și plita trebuie degresate cu ajutorul unei soluții ce poate lupta împotriva arsurilor și depunerilor de grăsime de pe suprafețe. Faianța din bucătărie trebuie curățată de petele de grăsime ce sar în timpul gătitului iar blatul bucătăriei trebuie dezinfectat cu produse profesionale. Acordă atenție fiecărui loc și articol și începe curățenia de sus în jos. Nu uita că pe chiuvetă se strânge foarte multă grăsime, resturi alimentare și microbi și bacterii ce trebuie îndepărtate, cu soluțiile profesionale pentru curățenie și bureți sau lavete de calitate. 

Dormitorul trebuie aerisit zilnic pentru a permite aerului proaspăt să intre în casă, așternuturile schimbate o dată pe săptămână, spălate cu detergent la temperaturi ridicate pentru eliminarea dăunătorilor și eventual călcate.

Indicat este ca baia să fie igienizată după fiecare utilizare cu produse de curățenie pentru grupuri sanitare, ce pot fi folosite atât la toaletă, chiuvetă sau duș. Soluțiile profesionale sunt eficiente, acționează imediat iar unele sunt concentrate, astfel încât pot fi folosite diluat sau ca atare. Atunci când faci curățenie, ai grijă să ai la îndemână soluții și accesorii care îți vor ușura munca și vor curăța și dezinfecta rapid suprafețele. Alege să folosești produse de curățenie de la IgienaPHS.ro ce prezintă avantaje precum calitatea bună în raport cu prețul, fiind produse profesionale ușor de utilizat atât într-un mediu industrial cât și în cel casnic. 

3. Igienizează podeaua

Intrăm și ieșim din casă de câteva ori pe zi, circulăm intens și mizeria se acumulează imediat. Mai ales dacă în casă sunt copii mici, podeaua trebuie să fie impecabilă. Mătură, aspiră și dă cu mopul îmbibat în soluții profesionale pentru podele dure ce te vor ajuta să răsufli ușurat și să te simți în siguranță ori de câte ori intri în casă. Optează pentru un mop plat, cu rezerve lavabile, pe care le poți schimba și curăța după fiecare episod de curățenie. Acestea au o putere ridicată de absorbție, adună apa și mizeria, lăsând o podea impecabilă. 

4. Aspiră covoarele, canapelele și fotoliile

Covoarele, mai ales cele pufoase, cu țesătură densă și fibre lungi rețin praf și murdărie și pot deveni casă pentru milioane de acarieni. O simplă aspirare poate să nu fie suficientă însă dacă folosești un aspirator profesional cu injecție-extracție care și spală țesătura lucrurile stau altfel. Este bine de știut că poate fi folosit atât pe canapele cât și fotolii, împrospătând țesătura. Este bine ca după ce acestea au fost aspirate umed să nu fie folosite până nu se usucă definitiv. Datorită acestui tip de aspirator, numărul alergenilor dintr-o casă se diminuează considerabil.  

5. Dezinfectează casa 

După procesul de curățenie, trebuie să dezinfectezi casa, utilizând produse speciale și eficiente, ce omoară virușii, microbii și bacteriile, ciupercile și mucegaiul în proporție de peste 99%. Alege dezinfectanți pentru suprafețe, pentru obiecte sanitare și pentru podele, cu efect imediat. Pentru o eficiență ridicată lasă produsul să acționeze  cel puțin 10 minute, după care șterge cu o lavetă suprafața. Ce trebuie să dezinfectezi în mod curent:

  • Mânerele ușilor
  • Telefonul mobil
  • Întrerupătoarele
  • Mesele
  • Blatul de la bucătărie
  • Baia
  • Robinetele 
  • Chiuvetele 

6. Dezinfectează-ți mâinile

Nu uita să îți protejezi mâinile cu mânuși din latex pentru a evita alergiile și iritațiile la nivelul epidermei iar după finalizarea curățeniei dezinfectează-le cu produse pentru igiena mâinilor. De asemenea, trebuie să repeți această activitate de multiple ori pe zi pentru a te asigura că nu aduci viruși pe suprafețele din casă și, mai ales, că nu te îmbolnăvești. Astfel, nu uita să te speli pe mâini și să utilizezi dezinfectanți pentru mâini după ce strănuți sau tușești, după ce manevrezi cumpărăturile, înainte și după ce mănânci, înainte și după ce folosești toaleta.

Acțiunile noastre și micile eforturi depuse de fiecare în ceea ce privește igiena casei și cea peronală ne aduce cu un pas mai aproape de eradicarea pandemiei de Covid-19 și la reluarea unui stil de viață cu care eram obișnuiți.