În viața de familie, jocurile cu cărți, șah și table sunt printre cele mai întâlnite și de cele mai multe ori sunt transmise de părinți din generație în generație. Încă de la vârste fragede, copiii învață de la părinți cum se joacă șah, table, Șeptică sau Război.

Iată care sunt cele mai populare jocuri transmise din generație în generație:

1. Șah – Foarte mulți copii învață încă de la vârsta de 6-7 ani cum să joace șah, care mai este considerat și sportul minții. E o adevărată tradiție ca părinții să-i învețe pe copii șah, iar cei mai talentați ajung să participe la concursuri. Șahul are numeroase beneficii pentru copii. În primul rând, ajută la dezvoltarea gândirii strategice și analitice, dar dezvoltă și creativitatea. Apoi, îmbunătățește puterea de concentrare și de calcul, dar ajută și la dezvoltarea memoriei. Cercetătorii au dovedit că cei care joacă șah își gestionează mai bine emoțiile, iau decizii mai bune și au un spirit competitiv mai dezvoltat.

2. Table – Un alt joc pe care copiii îl învață de la părinți de la o vârstă fragedă, între 4 și 7 ani de obicei. Copiii sunt atrași de table în special datorită zarurilor și își doresc tot timpul să reușească acele combinații norocoase. În schimb, adulții adoră și ei să joace table, motiv pentru care această activitate este foarte populară în continuare. Din acest motiv, adulții au și posibilitatea să joace table in casino NetBet.

3. Război – Un joc de cărți pe care mulți dintre noi l-am învățat de la părinți și care se transmite din generație din generație, foarte popular atunci când stai în casă. La Război ai nevoie de cel puțin doi jucători, iar cărțile sunt împărțite tuturor. În fiecare rundă, fiecare jucător va lua cartea de sus și o va așeza pe masă, astfel încât toată lumea să o vadă. Cartea cea mai mare va câștiga tot ce este pe masă. Ca ierarhie, asul este cea mai valoroasă carte. Iar dacă doi sau mai mulți jucători au o carte de aceeași valoare, se va declanșa războiul. Spre exemplu, dacă acea carte este 5, fiecare va pune câte 5 cărți pe masă. La final, câștigătorul jocului va fi cel care a adunat toate cărțile.

4. Șeptică – Copilăria multora se leagă de acest joc, care a stârnit multe momente de relaxare în familie acasă sau în vacanțe. În plus, un avantaj este că se poate juca și în pe echipe. În schimb, dacă sunt doi sau trei jucători fiecare va fi pentru el. În Șeptică se joacă doar cu cărțile de la 7 în sus și așii. Fiecare jucător primește câte 4 cărți la început, iar după fiecare rundă altele. Câștigător este considerat cel care la final are mai mulți ași sau cărți de zece.

5. Nu te supăra, frate! – Un alt joc care le va stârni cu siguranță momente de nostalgie multora. Nu te supară, frate! este de decenii bune unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate din țara noastră. El poate fi jucat în 2-4 oameni. E nevoie de o planșă specială, un zar și patru pioni de aceeași culoare pentru fiecare jucător. Fiecare își alege culoarea preferată și își selectează pionii. Trei pioni vor fi în cercurile colțului B, iar unul va fi în cercul A. Obiectivul este să faci înconjurul planșei de joc cu cei patru pioni în direcția indicată de săgeată pentru a ajunge în cerculețele “a, b,c și d” ale culorii pe care ai ales-o. 

Photo by Michal Vrba on Unsplash.