Dacă ești un părinte în căutare de idei cât mai creative de a petrece timpul liber alături de copilul tău, trebuie să știi că există o mulțime de modalități sau de activități practice la care poți participa alături de cel mic. De la cărțile de colorat sau modelarea cu plastilină, până la jocurile educative de tip STEM, toate acestea vor contribui la dezvoltarea abilităților creative și cognitive ale micuțului. Acestea au beneficii importante pentru piciul tău și îl vor ajuta să-și stimuleze imaginația, creativitatea, abilitățile motrice și senzoriale. Participarea cel puțin a unuia dintre părinți este, la rândul ei, esențială, în special în primele etape de viață. 

Iată câteva tipuri de activități relaxante care îți vor oferi momente de neuitat alături de copilul tău. 

  • Pictează sau desenează odată cu el

Activitățile pe care copiii le pot desfășura alături de părinți sunt nenumărate. Cei mici învață și se dezvoltă pe măsură ce se joacă și sunt implicați în diverse activități, menite să le dezvolte reflexele, îndemânarea și abilitățile motrice, și să le stimuleze imaginația și creativitatea.

La unu-doi ani, copii învață și rețin mult prin imitație, de aceea este important să fii foarte des alături de copilașul tău. De exemplu, îl poți învăța cum să deseneze sau să picteze pe o pânză sau o hârtie mare de colorat, chiar dacă în prima fază îi arăți doar cum să-și vâre mânuțele în culorile de pictură și să mâzgălească după imaginația proprie ceea ce dorește! 

Când mai crește, cumpără-i caiete speciale și fii din nou alături de el. Vei găsi în magazinele de artă și hobby librăriile specializate și cărți de colorat pentru adulți, care vor face ca timpul petrecut lângă cel mic să zboare fără să știi! Coloratul te va ajuta și pe tine să-ți îmbunătățești dexteritatea și concentrarea, și, la fel de important, pot fi un aliat de nădejde ca să elimini stresul și să te deconectezi câteva minute de la tehnologie!

  • Construiți împreună 

Indiferent când încep să le folosească, jocurile de construit, cu piese ce pot fi asamblate, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte îndemânarea și funcțiile motrice. Seturile ce conțin cuburi sau piese de lemn de exemplu, pe care copiii foarte mici le pot ține în mână, le dezvoltă abilitățile de coordonare ochi-mână. Piesele pot fi combinate în nenumărate feluri, iar gradul de complexitate al acestor jucării poate fi ales în funcție de vârsta micuțului. Este important însă să-i fii alături la primii pași de construcții și creație, pentru a-i arăta cum să procedeze și cum să-și cultive răbdarea.

Mai târziu, jucăriile pe care cei mici le pot asambla singuri le dezvoltă atenția distributivă, capacitatea de concentrare, dar și abilități mai fine cum este aruncarea cu precizie la țintă. În jurul varstei de 6-10 ani, băieții în special încep să dezvolte un interes aparte pentru tehnologie și probleme cu aplicabilitate practică imediată. În această perioadă, cele mai indicate jocuri educative sunt cele de tip STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), care le stimuleaza curiozitatea de a afla mai multe despre aceste domenii.

  • Cântă sau dansează alături de el

Cei mici adoră să se miște liberi în timp ce aud o muzică sau un fond sonor ritmat pe care pot dansa sau se pot bâțâi în voie. Este important să nu râzi de piciul tău când îl vezi că face asta, ci chiar să fii alături de el și să-l încurajezi! Odată ce învață să aprecieze muzica și dansul, va fi mai atent și pe viitor la acest tip de stimuli și chiar va fi încurajat, la rândul său, să exploreze mai mult aceste domenii.

Dacă, în timp, micuțul își va descoperi o pasiune din muzică ori dans, îl poți impulsiona să-și dea frâu libertății sale de exprimare. Doar în acest fel, el va investi resurse, timp și imaginație pentru a se dedica noii sale descoperiri, și cine știe, va deveni un nou Kid Rock. 

  • Citește-i cât de des

Cititul de la vârste fragede este una din cele mai bune modalități prin care poți încuraja comunicarea, imaginația și creativitatea celui mic. Alocă-ți timp în fiecare zi să răsfoiești cărți  alături de copilașul tău, chiar dacă la început este vorba doar  de unele cu imagini. Ei înregistrează enorm chiar și în această etapă, și încep să-și formeze limbajul pasiv, de ascultare, apoi cel activ, de vorbire.

Poveștile ilustrate sunt cea mai bună modalitate prin care copiii foarte micuți învață despre numere, animale, culori sau natură. Cu cât mai repede începi să citești povești alături de juniorul tău, cu atât mai repede el începe să vorbească. Când este deja mai mare, puteți încerca să construiți împreună firul narativ al unei povești sau să găsiți împreună un final diferit față de cel existent în lectura voastră.

Folosește cât de des oricare dintre aceste metode relaxante pentru a stimula imaginația și creativitatea copilului tău, și mai ales, fii alături de el pe cât de des posibil!