Părinții sunt deseori îngrijorați că micuțul lor nu ține pasul cu alți copii, iar dezvoltarea lui este mai lentă decât ar fi normal. Din fericire, de cele mai multe nu de ce să-și facă griji, pentru că fiecare copil are ritmul său și nu trebuie forțat să ajungă la un anumite nivel. Totuși, există câteva trucuri simple și eficiente, prin care adulții pot stimula în mod plăcut și natural dezvoltarea celui mic, fără să-l supună unui stres care i-ar dăuna.

Prin joacă și activități creative, relaxante, copilul își va dezvolta intelectul și abilitățile, va căpăta mai multă încredere în sine și se va obișnui să interacționeze cu alte persoane. Toate aceste aspecte vor conta pe viitor, când va lucra în echipă și va avea nevoie de imaginație, pentru a putea să rezolve creativ anumite probleme.

Iată câteva activități pe care adulții le pot face alături de copil, ca să-l ajute să evolueze.

1. Folosirea unor jucării stimulative

Bebelușii au nevoie de o stimulare senzorială, pentru că abia încep să descopere lumea din jurul lor. Văzul, auzul și atingerea sunt căile prin care ei învață despre mediul înconjurător, iar jucăriile stimulative sunt de mare ajutor în acest moment. 

În acest scop, părinții pot cumpăra un centru de joacă pentru bebe, un carusel muzical frumos colorat, jucării zornăitoare sau cărți cu sunete. Indiferent ce să se joacă acasă sau în aer liber, cu părinții sau cu prietenii, copiii vor fi încântați să se delecteze cu obiecte colorate, muzicale, sau cu texturi plăcute, care îi învață să deosebească formele, nuanțele și dimensiunile.

2. Jocurile de construcții

Pentru copiii ceva mai mari, construirea unor obiecte mai complexe este o metodă prin care își pot dezvolta îndemânarea, imaginația și, nu în ultimul rând, își antrenează răbdarea. Jocurile de construcții trebuie să fie alese în funcție de vârsta micuțului: cuburile sunt ideale pentru copiii de aproximativ un an, iar jucăriile de tip puzzle sau Lego pentru potrivite cei mai mari sau chiar pentru adolescenți. 

Oferta disponibilă pe piață este foarte generoasă, iar alegerea unui puzzle sau Lego cu personajul preferat va fi o surpriză deosebită pentru cel mic. Jocurile de construcții sunt recomandate chiar și pentru fetițe și există modele concepute special pentru ele, cu eroinele și poveștile de care sunt interesate.

3. Cititul

Lecturile începute de la cea mai fragedă vârstă sunt cea mai bună metodă prin care poate fi stimulată imaginația unui copil. La început, când micuțul nu știe să citească, el poate descoperi universul poveștilor cu ajutorul unui adult sau prin benzi desenate, în care imaginile prezintă întâmplările chiar și fără să fie nevoie de un text.

În locul unei simple lecturi de seară, părintele poate organiza un joc creativ pornind de la povestea citită. Spre exemplu, îi poate cere copilului să rețină anumite informații despre ce se întâmplă în carte, antrenându-i astfel memoria, sau îl poate ruga să-și folosească imaginația și să-și imagineze chiar el continuarea poveștii. Micuțul se va amuza cu siguranță și va fi încântat să vadă că adultul este interesat de ideile lui și le apreciază.

Prin urmare, există activități plăcute și creative prin care părinții pot stimula dezvoltarea copilului. Cele prezentate mai sus sunt doar câteva recomandări care pot fi ajutor, dar există multe alte soluții care contribuie la evoluția celor mici.