siguranta autoAcum câteva luni, mai exact în septembrie anul trecut, s-a schimbat legea cu privire la modalitățile de a transporta copiii în mașină. Pe scurt, șoferii sunt cei responsabili să asigure ca pe timpul conducerii copiii să poarte centură de siguranță sau, după caz, să fie transportați in dispozitive speciale: scaune de copii sau înălțătoare. Foarte important este ca dispozitivele să fie omologate, iar copiii mai mici de trei ani nu pot fi transportați în mașini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. În caz contrar, șoferii primesc trei puncte de penalizare.
Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015 – pentru cei interesați.
Pe larg, cei cu o înălțime de până în 135 de centimetri pot să fie transporați doar fixați cu un dispozitiv de prindere în scaunul destinat. Dacă cei mici sunt mai înalți, pot folosi centura de siguranță. Atenție însă: în cazul în care genunchii copiilor nu sunt perpendiculari cu scaunul, atunci este nevoie de un înălțător.
O mare atenție o oferă legea (și pe bună dreptate) caracteristicilor fizice ale copiilor. Dispozitivele folosite trebuie să fie nu doar omologate, ci și potrivite înălțimii și greutății copiilor.
În ceea ce privește instalarea copiilor pe locul din față, acest lucru este permis, doar dacă instrucțiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru și doar dacă airbagul locului este dezactivat.
Suntem convinși de faptul că voi respectați toate aceste reguli, dar ne-am gândit să vă povestim de ele pentru a vă readuce în atenție importanța acestora.
Sursă foto: Doruntina Baftiu/ weheartit.com.