Nu-mi era cunoscut până atunci decât din celebrii covrigei cu susan, acele batoane dulci cu susan sau puiul shanghai. Cu siguranță am mai avut ocazia sa-l mănânc și în alte preparate, mă gândesc acum la hummus, falafel sau halva. Oricum, nu știam de proprietățile sale sau de faptul că semințele pot fi mâncate și altfel decât în preparate.
Susanul (Sesamun indicum) este unul dintre cele mai vechi condimente, datând încă de la 1600 î.Cr. Fiind menţionat în legendele hinduse, se crede că ar fi originar din India de unde s-a răspândit în Africa și Asia. Semințele de susan, a căror culoare variază de la alb-crem la negru, sunt în special folosite în bucătăria asiatică. Uleiul de susan este un ingredient minune în industria cosmetică, dar și în arta culinară.

Ce nutrienți conține susanul?

Semințele de susan sunt renumite pentru conținutul de minerale, cupru, mangan, calciu, magneziu, fier și fosfor, vitamina B și vitamina E, dar și acizi grași nesaturați și polinesaturați, cum ar fi omega-6. O lingură de susan nedecorticat (aproximativ 5 gr) conține 88 mg de calciu, în timp ce 100 ml de lapte conține 120 mg de calciu. În schimb, o lingură de susan decorticat conține o cantitate de calciu semnificativ mai mică, doar 37 mg.
Pentru a-i aprecia mai bine calitățile, merită menționat că un sfert de cană de semințe crude de susan asigură 74% din necesarul zilnic de cupru, 31,6% de magneziu și 35,1% de calciu. Astfel, susanul contribuie la îmbunatățirea funcțiilor sistemului nervos și ale sistemului cardiovascular și la protejarea sistemului osos. Prin compoziția sa, susanul ajută în tratamentul artritei, bolilor respiratorii, infectiilor urinare, indigestiilor sau constipației.

Când pot introduce susanul în alimentația copilului meu?

Susanul poate fi oferit copilului începând cu vârsta de 6-8 luni, deși există medici pediatri care susțin introducerea susanului după vârsta de un an, fiind asimilat nucilor. Recomandarea noastră este să stabiliți împreună cu medicul pediatru momentul introducerii susanului în alimentație, luând în considerare evoluția copilului, istoricul alergen din familie, precum și în caz de dermatită atopică sau astm. Indiferent de momentul ales, este bine să respectați regula celor 4 zile ca în cazul oricărui alt aliment.
Semințele de susan nu vor fi oferite bebelușului întregi pentru a evita înecarea, ci doar râșnite și adăugate în smoothie sau în piureuri de fructe sau legume, precum și sub formă de lapte.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: FotoosVanRobin/ Flickr.com.