Încă din timpuri preistorice, omul a mâncat frunzele sfeclei, ulterior descoperind multiplele beneficiile ale rădăcinii.
Este o legumă foarte rezistentă iarna și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece. Sfecla roșie este o adevărată minune pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament recomandate femeilor însărcinate, substanțele sale active protejând bebelușul de mutații în pântecele mamei. De mai bine de 150 de ani, medicina naturistă consideră această legumă ca fiind o adevărată legendă. Asta în principal datorită proprietăților sale vindecătoare pentru bolile sângelui, în cele tumorale sau ale ficatului.

Ce nutrienți conține sfecla roșie?

O mulțime și toți foarte buni pentru tratarea sau prevenirea diverselor boli.
Printre cei mai importanți nutrienți se numără acidul folic (vitamina B9) atât de necesar dezvoltării armonioase a bebelușului. Chiar și femeile ce doresc să rămână însărcinate sunt sfătuite să consume cât mai multă sfeclă roșie datorită creșterii gradului de fertilitate de către aceeași vitamină B9.
Sfecla roșie conține și mult potasiu, ce ajută reglarea tensiunii arteriale și protejează inima. Alte minerale conținute: magneziu, fier, cupru, mangan, iod și zinc. În sfecla roșie se găsește o combinație unică de sodiu și calciu (10:1), combinație care are rolul de a dizolva calciul în exces.
Vitamine sunt și ele prezente într-o gamă variată și bogată având efecte în îmbunătățirea metabolismului, combaterea anemiei și detoxifierea ficatului prin dizolvarea grăsimilor. Efectul de energizare și remineralizare a organismului este dat de vitaminele A, B, C și E.

Când pot introduce sfecla roșie în alimentația copilului meu?

Fiind o plantă rădăcinoasă, cei mai mulți medici recomandă introducerea ei în alimentație în jurul vârstei de 7 luni. Principala temere este legată de eventualele substanțe nesănătoase de genul nitraților, pe care le poate conține.
Însă, dacă aveți o sursă de încredere care vă poate furniza sfeclă roșie, eventual bunica sau bunicul, puteți încerca să o prezentați bebelușului chiar de la 6 luni.
Cu toate astea, recomandarea noastră fermă este să discutați și cu medicul pediatru curent despre momentul introducerii sfeclei roșii în alimentația copilului vostru.
Citește tot articolul și comentează pe Diversificare.ro.


Diversificare.rovorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: GoDakshin/ Flickr.com.