Conservarea legumelor și zarzavaturilor prin murare este o metodă străveche de păstrare a alimentelor pe timp de iarnă. Murăturile se prepară atât prin fermentație cât și prin conservarea în oțet. De obicei se conservă în saramură (sare) varza și legumele asortate, iar în oțet gogoșarii sau ardeii.
În cazul saramurii, prin procesul natural de fermentaţie, culturile de bacterii transformă zaharurile din legume şi produc nenumărate substanţe benefice pentru organism, printre care se numără şi acidul lactic. Acidul lactic împiedică proliferarea bacteriilor nocive, în timp ce vitaminele și mineralele rămân în alimente. Atenție însă, o concentraţie prea mare de sare poate elibera prematur acidul lactic, în timp ce, dacă sarea nu este suficientă, bacteriile „rele” se dezvoltă mai uşor.
În cazul murăturilor în oțet, soluţia bazată pe oţet ucide orice bacterie datorită acidităţii lichidului, acest lucru asigurând conservarea.
Murăturile în saramură sunt făcute de obicei în casă și sunt mult mai sănătoase și gustoase decât cele din comerț, care de regulă sunt obținute prin pasteurizare și folosirea oțetului.

Ce substanțe nutritive conțin murăturile?

Murăturile în saramură sunt surse de probiotice naturale. Probioticele sunt ‘’bacterii prietenoase’’ cu efecte extrem de benefice asupra sănătății, mai ales la nivelul cavității bucale, a tubului digestiv, a căilor respiratorii și a sistemului uro-genital.
Rolul probioticelor este unul extrem de important:

  • promovează digestia ușoară, contribuind la menținerea unui sistem digestiv sănătos
  • restabilesc echilibrul florei intestinale, curăță depunerile din intestin și impiedică dezvoltarea bacteriilor patogene
  • ajută la absorbția completă a substanțelor nutritive
  • ajută la eliminarea colesterolului
  • protejează mucoasa intestinală
  • reduc manifestările colonului iritabil
  • stimulează organismul din punct de vedere imunitar

Citiți tot articolul pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: sleepyneko/ Flickr.com.