Cum noi adulţii avem tendinţa, dacă ne place un film să-l vedem de 4 – 5 ori într-un an şi copiii dezvoltă astfel de obsesii, dar ceva mai bine înrădăcinate, la modul că vor să audă aceeaşi poveste, timp de câteva luni şi chiar de două trei ori pe zi. Se pare că între 2 şi 5 ani, copiii dezvoltă aceste fixaţii de lectură fie pentru a învăţa povestea, fie pentru că le place să aiba puterea de a ştii ce se întâmplă pe pagina următoare. De aceea, copiii au nevoie sa audă o poveste din nou si din nou.
Am întrebat câteva mămici să aflu care este obsesia actuală de lectură a copiiilor lor şi iată ce am aflat:
Alexandra spune că lui Andrei (4 ani) îi cade cu tronc o carte cu săptămânile şi ca a trecut prin Poveşti din Pădurea muzicală, volumul Vivaldi şi cele patru anotimpuri, de la Adevărul şi acum este la povestea lui Aladin, întrucât este fascinat de lumea Disney şi părintii nu prea îl lasă să se uite la desene animate.
Alexia are 4 ani şi jumătate, iar atunci când mătuşa ei, Mihaela, a avut-o în grijă se întâmpla ca micuţa să-i ceară chiar şi de 4 ori la rând să-i fie citită povestea Ursului păcălit de vulpe. După ce se termina lectura, începea ora de teatru, Alexia prefăcându-se că e vulpea.
Lui Răzvan (aproape 3 ani) i s-a năzărit pe Şcoala Urşilor şi Pozna lui Jackie, ambele scrise de Hiroyuki Aihara. Timp de câteva luni, mămica Irina i-a citit aceste două cărţulii, de două ori pe zi, din scoarţă-n scoarţă.
Andrei ( 3 ani) are ce are cu Albă ca zapada şi cei 7 pitici, dar nu cere în fiecare zi, ci doar la câteva zile vrea să o reasculte, dar niciodată nu are răbdare să audă sfârşitul.
Irina (50 ani) spune că prichindeii cer să audă aceeaşi poveste ca să o înveţe. Fiului ei, Matei (5 ani) îi plăceau revistele cu personajele din Cars şi tocmai faptul că le ştia pe dinafară şi ştia ce se va întâmpla îi plăcea cel mai mult. În plus îi plăcea să verifice că ştie ce se întâmplă, cerând să i se citească din revista şi în seara următoare.
Alexandra (3 ani) este fascinată de Poveşti cu iepuroaica Martha B Rabbit, şi mama a învăţat pe dinafara poveştile cu iepurica Martha, pisicuţa Tabita şi răţuşca Daphne. Şi deși devine obositor, la un moment dat să citeşti aceeaşi poveste, nimic nu e mai îmbucurător ca atunci când vezi ca micuţa te atentionează când greseşti dinadins un cuvânt sau când începe să povestească odată cu părintele cele auzite.
Copilul tău ce carte vreă să audă în ultima vreme?
Sursă foto: simplehomeschool.net.