Zilele trecute, mai exact acum o săptămână, vă rugam să completați un chestionar despre diversificarea alimentației la copii. Deși nu putem spune că rezultalele acestui chestionar sunt unele care se aplică la cei mai mulți dintre voi, pentru că fiecare este diferit, ne-am bucurat tare mult când am văzut că la sursele de informare pe același loc sunt comunitățile online cu volumele tipărite, asta înseamnă că acolo unde se adună mămici și tătici sfaturile sunt bune și rezultatele pe măsură. De asemenea, ne-am bucurat când am văzut că cei mai mulți dintre voi încep diversificarea alimentației la vârsta de 6 luni, așa cum ne sfătuiește Organizația Mondială a Sănătății și nu la doar câteva luni, așa cum din păcate încă ne mai spun unii medici.
Tot din studiu vă mai spun că cei mai mulți dintre voi ați spus că primii pași în diversificare i-ați făcut cu legume și fructe, apoi cereale și brânzică de vaci, cee ce se pare că este ordinea firească și normală, adaptabilă sistemului digestiv al bebelușilor.

Momentul oportun pentru fiecare aliment

Pentru părinții care au trecut deja prin momentul diversificării alimentației nu mai există secrete în acest domeniu, însă cei aflați la “început de drum” trebuie să știe că în jurul vârstei de 6 luni bebelușii sunt pregătiți să primească și mâncare solidă. Foarte important de știut este că la început, bebelușilor trebuie să li se dea un singur aliment nou la o masă, pentru a face primii pași natural, nu forțat.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării cu făină instant de orez, ovăz sau porumb, pe care le găsim pe toate în magazinele speciale sau chiar în farmacii. Aceste cereale fără gluten se oferă de preferință seara, dizolvate în lapte, dar nu există nicio regulă strictă cu privire la momentul zilei. Singurul motiv pentru care li se oferă seara copiilor cerealele este pentru că sunt mai consistente, ceea ce înseamnă automat că nu o să li se facă foame pe parcursul nopții.
În România, startul în diversificare (recomandat de pediatrii) se face cu fructe sau legume, părerile fiind împărtite dar care nu se contrazic. Așadar, părinții pot începe să îi ofere celui mic zeama de la supa de legume, precum cartof, dovlecel sau morocov sau direct puireuri din diverse legume sau zeama de la compotul de fructe. De asemenea, indicată este și partea de auto-diversificare – copilul își alege alimentele și începe să manânce singur, încă de la 6 luni. Bine-nțeles, alimentele le oferim noi, în funcție de recomandările primite și, să nu uităm: atunci când copilului i se pun la dispoziție bucățele de legume sau fructe suficient de moi pentru a nu se îneca, trebuie să îi supraveghem în permanență și să știm câteva reguli de prim ajutor.

Mai târziu brânza, carnea și ouăle

După ce bebelușul s-a obișnuit cu legumele și fructele introduse treptat în alimentație este rândul ouălor, brânzei de vaci și produselor din carne de pește.
Acest moment este deosebit de important, pentru că încep să-și facă prezența și gustările, gustări care pot fi iaurturile naturale, fructe crude sau coapte și zdrobite sau brânzica de vaci.
Și dacă toate celelalte sunt naturale, la brânzica de vaci este destul de greu să mai găsim pe piață brânzică de țară (în care să ai și încredere), de aceea mulți părinți preferă să o prepare în casă. Nu este simplu, dar nici complicat (se fierb 250 ml de lapte, se adăuga 2 tablete de calciu lactic sau ½ de linguriță de zeamă de lămâie, se mai dă un clocot, se strecoară, se poate prepara pentru 2 zile din 500 ml de lapte).
Dar pentru momentele în care părinții nu au timp sau chiar nu se pricep sau copiii pur și simplu par să nu le placă ce a pregătit mama, se poate apela și la sortimentele care se găsesc în magazine.
După cum bine ați intuit, vrem să vă spunem că sortimentul de brânzică pentru copii de la Danone este chiar foarte OK – și anume: Danonino brânzică Natur, îmbogățită cu calciu și vitamina D, fără zahăr, care conține doar brânză proaspătă (65%) și iaurt (35%).
Și pentru că nu putem încheia acest articol fără un tabel clar și complet, prietenii noștri de la Diversificare.ro ne oferă tablelul diversificării alimentației pentru bebeluși.
Voi ați pregătit brânzică pentru copiii voștri sau ați preferat să o cumpărați?
Sursă foto: bradleygee/ Flickr.com.