M-am decis să aflu de unde vine acea aromă pe care am asociat-o imediat cu iarna. Am identificat-o apoi în ceaiuri cu scorțișoară, citrice și nucșoară și de atunci sunt fan ghimbir.
În acest articol veți afla când și cum se poate introduce în alimentația copilului dumneavoastră, în speranța că alte amintiri frumoase se pot crea în jurul binefăcătoarei rădăcini de ghimbir.
Rizomul plantei Ziniber officinale denumit și ghimbir, este gătit și folosit ca remediu încă din antichitate.
Marinarilor chinezi li se dădea ghimbir pentru a evita grețurile și amețelile cauzate de mare, iar grecii din antichitate îl mâncau împachetat în pâine pentru a ajuta digestia și preveni greața de după ospețe.
Una dintre primele dovezi ale folosirii rădăcinii le avem de la yoginii din India care susțineau că ghimbirul dă claritate minții și spre deosebire de usturoi nu lasă o aromă ce insultă zeii.
Originar din Asia, este apoi culivat și în America de Sud, Australia, Jamaica și SUA. Din aceeași familie fac parte galangalul, turmericul și cardamomul.
Ghimbirul proaspăt se poate găsi în două variante. Cea tănără, care nu necesită decojire, cu un gust mai blând, disponibilă numai în piețele din Asia, și varianta matură, cea mai răspândită.

Ce nutrienți conține?

Ghimbirul conține calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrați, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E și B6.
Uleiurile volatile din ghimbir îi oferă gustul și mirosul sfecific. Acestea au efecte analgezice, sedative și antitermice. Aceste uleiuri favorizează mișcarea mușchilor tractului gastrointestinal, contribuind la o mai bună digestie.

Când pot introduce ghimbirul în alimentația copilului meu?

Universitatea din Maryland ne sfătuiește să amânăm administrarea de ghimbir la copii până după 2 ani. Chiar și după aceasta vârstă sfătuiți-vă cu medicul pediatru în legătură cu cantitatea ce poate fi oferită copilului.
Femeile însărcinate trebuie să aibă grijă și să se sfătuiască cu medicul în legătură cu cantitatea optimă de ghimbir ce poate fi consumată în siguranță. Persoanelor cu calculi biliari le este contraindicat consumul de ghimbir.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Willrad/ Flickr.com.