De multe ori este încadrată ca legumă deşi diferă de aceasta prin faptul că îi lipseşte clorofila. În zonele din Est ciupercile sunt considerate medicament, în timp ce în Vest sunt văzute ca fiind de o calitate nutriţională scăzută.
Pe pământ sunt 200.000 de specii de ciuperci, din care doar 700 de specii sunt comestibile, inclusiv cele medicinale. Ciupercile comestibile, cunoscute şi sub numele de carnea vegetarienilor, sunt folosite în bucătărie, în special în China, Corea, dar şi în Europa şi Japonia. China este cel mai mare producător asigurând aproximativ jumătate din cantitatea totală de ciuperci comestibile, în timp ce o persoană consumă în medie 2,7 kg de ciuperci pe an.

Ce nutrienți conțin ciupercile?

Multe dintre speciile comestibile sunt bogate în fibre şi vitamina B (în special B2, B3 şi B5) şi vitamina C. De asemenea, sunt o sursă importantă de proteine cu 18 aminoacizi şi minerale precum seleniu, cupru, fosfor, zinc şi potasiu. Sunt sărace în grăsimi nesaturate (1-2,2% ) şi nu conţin colesterol.
Expuse luminii ultraviolete, ciupercile produc vitamina D2, acest lucru fiind intens exploatat în prezent de industria alimentară. Ce este şi mai interesant este faptul că nivelul de vitamina D este stabil şi nu este semnificativ redus prin preparare termică.
Ciupercile conţin antioxidanţi şi, conform studiilor recente, cele mai cultivate specii de ciuperci comestibile (Agaricus bisporus şi Pleurotus ostreatus) conţin de 40 de ori mai multă ergotioneină faţă de germenii de grâu, substanţă ce este considerată a fi un puternic antioxidant.

Când pot introduce ciupercile în alimentația copilului?

Ciupercile sunt destul de controversate când vine vorba de a fi gătite pentru cei mici, probabil pentru că sunt considerate o mâncare grea pentru sistemul digestiv fragil al bebelușilor. Calităţile nutriționale ale acestora sunt însă deosebite, ceea ce le recomandă încă de la vârsta de 8 luni. Sunt totuşi şi pediatri care recomandă introducerea acestora în alimentaţia copilului după un an, iar unii merg chiar după 2 sau 3 ani, ciupercile fiind considerate fie toxice, fie greu de digerat. Aşadar, vă recomandăm să consultaţi medicul pediatru cu privire la momentul oferirii acestui aliment bebeluşului.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Tweek/ Flickr.com.