Evident acest articol este despre cannabis sativa și în continuare voi numi acest tip de cânepă simplu cânepa.
Cânepa este o plantă minunată având numeroase utilizări: textile, materiale de construcții, hârtie, surse regenerabile de energie și, bineînțeles, medicină alternativă și alimente cu valori nutriționale deosebite. În acest articol voi insista asupra utilizării ei în nutriție. Produsele derivate din cânepă și disponibile în bucătărie sunt semințele, uleiul, făina, praful și infuzia.
Cânepa este ideală în cazul vegetarienilor, înlocuind cu succes lipsa proteinelor, făcând parte de fapt din categoria nucilor și având un gust delicios de miez de nucă, dar cu o aromă mai specială.

Ce nutrienți conține cânepa?

Semințele de cânepă au fost apreciate și foarte mult folosite de culturile lumii din vechime. Seminţele decorticate de cânepă sunt obţinute prin separarea mecanică a cojii de miez.
Din punct de vedere al conţinutului nutritiv, seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase decât seminţele de in, dovleac, susan sau soia, datorită conţinutului ridicat de proteine complete şi uleiului bogat în Omega 6 şi Omega 3. Două linguri de seminţe decorticate de cânepă reprezintă echivalentul unei linguri de ulei.
Semințele conțin toți aminoacizii esențiali – care ajută la sinteza proteinelor (proteină vegetală completă), acizi grași Omega 3 și Omega 6 – împreună responsabili pentru susținerea vieții unui individ și fibre. Există numeroase alte alimente care conțin acești nutrienți, însă cânepa este cea în care aceștia sunt în forma cea mai apropiată de organismul uman și, de aceea, biodisponibilitatea lor este cea mai ridicată. În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.
Mineralele prezente în semințele de cânepă includ potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, sulf, fosfor, iar microelementele prezente sunt strontiu, thorium, arsenic și crom. Alte elemente conţinute mai sunt: lecitina și colina.
Dintre beneficiile principale ale acestor minerale enumăr:

  • potasiul ajută sistemul nervos şi bătăile regulate ale inimii şi, cu ajutorul sodiului, ajută echilibrul de apă al organismului
  • magneziul este necesar pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi pentru sănătatea muşchilor
  • fierul, în cantităţi moderate, facilitează producţia hematiilor (globulelor roşii) şi a energiei
  • zincul întărește sistemul imunitar, susține vindecarea rănilor și este important pentru sănătatea sistemelor de reproducere
  • calciul este esenţial pentru regularizarea bătăilor inimii, dinţi şi oase sănătoase şi impulsurile nervoase
  • sulful ajută organismul să reziste invaziilor bacteriilor şi îl protejează împotriva substanţelor toxice

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: LancerenoK/ Flickr.com.