În trecut vă povesteam despre tot felul de concepte și muzee de peste granițe care nu doar că oferă lucruri de admirat pentru copii și adulți, ci îi lasă pe cei mici să descopere singuri exponatele care sunt vii, în sensul că reacționează într-un fel sau altul la atingerea celor mici.
Ei bine, avem o veste minunată pentru toți copii: se deschide primul muzeu interactiv din țara noastră la mijlocul lui muzeul copiilorfebruarie, în Pajura.

Am observat că atunci când mergem cu copiii într-un muzeu cu greu îi poți convinge să nu atingă exponatele. Noi am creat un altfel de muzeu unde toate exponatele trebuie neapărat atinse, încercate, trebuie să te joci cu ele. Conceptul de “atinge și învață” stă la baza educației în multe țări, fiind astfel experimentat de ani de zile în Anglia, America, Franța, Japonia, Olanda, Canada, Australia. Se știe că reținem 20% din ceea ce vedem , 30% din ceea ce auzim și 80% din ceea ce experimentăm. Obiectele de oameni mari sunt puse în mâinile copiilor, fără a constitui un pericol pentru ei, iar aceștia sunt lăsați să interacționeze cu obiectele, să experimenteze, să-și urmeze curiozitatea și să dea frâu liber imaginației.

Muzeul are și expoziții dedicate, toate speciale și toate de atins și încercat de către cei mici. De exemplu Laboratorul Acvativ este locul unde copiii au la dispoziție un simulator de tsunami pentru a înțelege ce se întâmplă cu marea în timpul mișcării scoarței terestre. Sau Camera Jocurilor cu Aer, unde cei mici vor experimenta legile lui Bernoulli și se vor juca cu tot felul de moriști cu aer și curenți de aer. Mai este și Camera Oglinzilor unde copiii află cum se reflectă și distribuie lumina pe diferite suprafețe ori Zona Simțurilor unde cei mici vor potrivi forme geometrice, vor încerca puzzle-uri și vor recunoaște mirosuri speciale de flori.
Pe scurt: muzeul este un loc de joacă educativă ce trebuie încercat indiferent de vârstă.
Va fi deschis zilnic, cu program prelungit în weekend. Tarifele? Dacă ai voștri au până în 2 ani (căci da, Orășelul Cunoașterii este dedicat și copiilor mici) nu veți plăti nimic pentru ei, dacă sunt mai măricei biletul de intrare este de 32 de lei. Adulții plătesc 18 lei. Desigur, sunt reduceri dacă veniți cu alți prieteni.
Vă ținem la curent cu tot ce mișcă în muzeul interactiv și vă mai dăm de veste la lansare pentru a nu-l rata. Până atunci însă cum vi se pare ideea?

Surse foto: facebook.com/jocurilestiintei.