Din ce în ce mai mulți părinți au început să audă aceste cuvinte dar foarte mulți dintre ei încă nu le cred: Da, copiii cooperează și fără țipete, fără mită, amenințări, pedepse sau recompense. Din ce în ce mai mulți specialiști au început să spună asta și o tot spun și spun, că poate poate încep adulții să și creadă. Și au început să o spună studii despre copiii care au fost crescuți cu tot felul de violențe (fizice, verbale, emoționale) acasă despre cât de ”bine” au crescut până la urmă. Cred că părinților le e prea frică de ce s-ar putea întâmpla peste niște ani dacă nu fac așa cum au făcut și părinții lor, prietenii părinților, profesorii, bunicii etc. Sunt mult prea puțini adulți din ziua de azi care pot să spună că au crescut echilibrat, fără pedepse, fără agresiuni fizice, fără recompense de tot felul. Eu cred că știu doar doi adulți din aceștia… Hmm…
Copiii au nevoie de părinți care să își urmeze instinctele și nu de părinți care să își urmeze adulții de dinaintea lor. Instinctele multor părinți spun: da, îmi cresc copilul cu respect. Cred că foarte mulți dintre acești adulți reacționează emoțional, prin prisma experiențelor de viață (adică din copilărie) și fac ceea ce și-au spus că niciodată nu vor face.
Dr Laura MarkhamDr. Laura Markham nu este doar încă un specialist (doctor în psihologie clinică), este un părinte, care cu o experiență de viață în spate, cu un mare curaj în față și o fină înțelegere a relațiilor umane, a reușit să facă o diferență și să ajute mulți părinți (sau alți adulți) în relațiile cu copiii lor.
O citesc de ceva timp pe Dr. Laura Markham pe ahaparenting.com. Am găsit foarte multe soluții practice pentru diverse situații în care ajunsesem cu copiii mei. Despre ce este vorba? Să vă dau câteva exemple:

  • Ce să spui în loc de pedeapsă, pentru a învăța copilul o lecție
  • De ce pedeapsa nu îl învață pe copilul tău ce înseamnă responsabilitatea
  • 5 modalități prin care poți să ai grijă de tine din punct de vedere emoțional, în timp ce îți crești copilul
  • Cum să ai grijă de tine atunci când copilul tău îți apasă toate butoanele
  • 10 modalități prin care să te ajuți să nu mai țipi la copii
  • Atunci când copiii pur și simplu nu vor să coopereze
  • Ai putea să îndrăznești să nu îi disciplinezi pe copii?
  • 10 lucruri pe care să le faci în locul pedepselor pentru copii. Cum să faci trecerea către Positive Parenting.

Aș putea să continui cu lista dar mai bine vă las să citiți voi pe blogul ahaparenting.com despre toate acestea.
Sau, și mai bine, dacă sunteți curioși cine este si vreți să o și ascultați și să o vedeți live, Dr. Laura Markham va fi în București, pe 14 și 15 noiembrie, în cadrul Conferințelor Totul despre parenting, organizate de Totul despre mame.

Ce afli, dacă vii la conferințele din 14 și 15 noiembrie

• cum să înlocuiești țipetele și certurile cu conectarea

• unelte care te ajută să îți transformi starea atunci când ceva te dezechilibrează

• cum să îi oferi copilului unelte pentru creșterea inteligenței emoționale

• ce tehnici de mindfulness poți folosi pentru a dezamorsa conflictele în familie

• ghiduri de intervenție și sugestii de jocuri

Afis conferinte TOTUL DESPRE PARENTING

Temele conferințelor susținute de Dr. Laura Markham la București

CONFERINȚA 1 – 14 nov, 10:00 – 13:00 – PĂRINTE LINIȘTIT, DECI COPII FERICIȚI. Cum să ne îndrumăm copiii să coopereze fără să apelăm la țipete, mite, amenințări sau pedepse.

CONFERINȚA 2 – 14 nov, 14:30 – 17:30 – CREȘTE UN COPIL INTELIGENT EMOȚIONAL.Cum dezvoltă copiii respect de sine, rezistență la stres și atașamente sănătoase în loc de codependență.

CONFERINȚĂ 3 – 15 nov, 10:00 – 13:00 – PĂRINȚI LINIȘTIȚI, FRAȚI FERICIȚI. Cum să nu se mai certe și să creștem frați prieteni pe viață.

CONFERINȚĂ 4 – 15 nov, 14:30 – 17:30 – MINDFULNESS ȘI GESTIONAREA EMOȚIILOR. Parenting liniștit: cum să înlocuim țipetele cu conectarea.

Early-bird până pe 26 septembrie. Detalii de preț și înscriere găsiți pe totuldespremame.ro.

Pentru cititorii urbankid.ro este și o reducere suplimentară: 10% reducere (pentru un grup de 10 persoane) sau de 15 % (pentru un grup de 15 persoane) față de prețul afișat pe site (poate fi și early-bird). Pentru aceasta este necesar să îmi trimiteți un email pe dana@urbankid.ro. Așadar, dacă o știți pe Dr. Laura Markham sau dacă vreți să o cunoașteți, puteți să beneficiați de aceste oferte.

 Cărțile Dr. Laura Markham – traduse și în limba română

În luna octombrie, va avea loc lansarea cărților ”Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” și ”Părinți liniștiți, frați fericiți: cum să creștem frați prieteni pe viață”, cărți care vor apărea la Editura Multi Media Est Publishing.