Îmi și închipui cum fac ture, ture prin spirala din jurul bătrânului arbore de Zelkova.
Puține sunt grădinițele care mă uimesc prin designul lor, dar această grădiniță Fujo din Japonia, realizată din lemn și sticlă transparentă în formă de spirală în jurul unui arbore japonez de Zelkova, m-a lăsat cu gura căscată. Arborele are și o poveste tumultoasă, fiind lovit de un taifun, aproape scos din rădăcini, uscat complet, ajunge apoi să-și revină și astfel să fie punctul central al spațiului de joacă Ring around the tree.
Libertatea de mișcare și de exprimare este cu adevărat promovată în această grădiniță. Nu există scaune, doar niște piese cilindrice, iluminarea se face printr-o serie de becuri, fiecare având un cablu de unde poate fi aprins sau stins și astfel copiii pot ajusta singuri lumina și înteleg mai ușor de unde vine aceasta. Aici, baza este pedagogia Montessori care încurajează copiii să învețe prin explorare.

Spatiul are 6 etaje pentru micuți, dar care pentru adulți pare a fi doar două, întrucât unele zone au doar un metru înălțime. Copiii sunt încurajați să se târască sau să se cațere. Zona outdoor este acoperită cu cauciuc tocmai pentru a atenua căzăturile inevitabile ale celor mici. Forma circulară face ca toți copiii să fie tot timpul în contact unii cu ceilalți și nu există niciun spațiu ascuns sau vreun colț unde copiii pot să dispară.
Grădinița din copac face parte dintr-o grădiniță mai mare al cărei element unic este absența pereților dintre clase, astfel că acestea sunt conectate tot timpul vizual și sonor. Potrivit directorilor grădiniței, spațiile cu mult zgomot sunt mai bune pentru creșterea copiilor și ne asumăm în mod greșit ideea că spațiile liniștite sunt cele potrivite pentru studiu.
V-ar plăcea astfel de grădinițe și pentru ai voștri? 🙂
Sursă foto: homedesignpics.com.