Să nu amestecăm sentimentele cu relația (iubirea mea pentru tine nu este mai mică dacă tu faci/sau nu faci ceva);

Dorința este diferită de nevoie. La fel și frica. În schimb, în spatele oricărei frici se află o dorință. Și eu sunt singura responsabilă să-mi împlinesc nevoile și dorințele;

Relația este un organism viu, care are nevoie de hrană, de timp, de energie, de iubire;

Într-o relație suntem de fapt trei: eu, tu și relația dintre noi.

summer fallAcestea sunt regulile de ”igienă relațională”, așa cum sunt numite ele in Metoda ESPERE®.

Adevărul este că atunci când vrei să faci puțină ordine în viața ta, puțină curățenie, ai nevoie să știi ce anume să păstrezi și ce să arunci. Și ce să faci mai departe pentru a avea o viață armonioasă și (chiar) fericită, pentru a avea relații sănătoase, în care să crești, să înflorești.

Cu toții am trecut, la un moment dat din viață, printr-o relație (mai mult sau mai puțin) toxică (indiferent că era de cuplu sau cu părinții sau cu prietenii sau cu colegii de școală, de serviciu etc, nu contează). Știm cât ne poate afecta, câtă energie și timp pierdem într-o astfel de relație. Știm cât de greu este să ne afirmăm sau să ne împlinim nevoile într-o astfel de relație. Se poate și altfel și nu este foarte complicat.

Ce am schimbat eu în relațiile mele, prin Metoda ESPERE®

1. Relația de cuplu s-a schimbat, destul de repede și foarte frumos. Încă e în curs de schimbare pentru că și eu sunt în curs de învățare, dar cred că schimbându-mi eu percepția asupra unor aspecte: de la așteptări, la felul în care formulam cerințele sau faptul că n-am mai așteptat să mi se împlinească nevoile, mai ales dacă nici nu mi le spuneam… Ce îmi place cel mai mult și ce mi-a adus cea mai multă liniște: faptul că am conștientizat că fiecare vorbește despre el și că ceea ce spune celălalt despre mine nu mă definește. Dacă e nervos sau bucuros, dacă e stresat, preocupat sau relaxat nu este contribuția (sau ”vina”) mea. Nervii, bucuria, stresul sunt ale fiecăruia și nu pot fi determinate de celălalt. Și asta te eliberează de a lua asupra ta responsabilitatea întregii relații sau ale sentimentelor, emoțiilor celuilalt.

2. Relația cu copilul: aici pare că e cel mai mult de lucru, pentru că știu că prin ceea ce trăiesc în fiecare zi, alături de copilul meu (acum copiii) sunt situații de vindecare, de schimbare a mea, de maturizare, de rezolvare. Sunt atâtea clipe de bucurie dar și atâtea clipe de emoții puternice, care vin de undeva, când nici nu mă aștept sau se repetă cu îndârjire, fără să se consume. Și atunci știu că este ceva ce am nevoie să curăț, să vindec. Metoda ESPERE® m-a ajutat până acum atât de bine (pentru că nu e suficient să conștientizezi că este o situatie/problemă ce se cere rezolvată. Nici măcar nu este suficient să conștientizezi care este cauza. Trebuie făcut mai mult și pentru asta te ajută ESPERE®).

3. Relația cu părinții. Este în lucru. În lucru pentru că aici sunt multe situații neîncheiate, multe mesaje sau acțiuni de restituit, stimă de sine de recuperat (nu dau vina pe părinți, chiar deloc. Situația a fost cum a fost, cu bune și cu rele. Tot ceea ce vreau este să nu repet anumite lucruri, doar pentru că doar pe alea le știu. Vreau să vindec anumite stări, răni. Vreau să mă eliberez până la urmă pentru a putea fi pentru copiii mei ceea ce au nevoie cu adevărat să fiu.

De ce să încercați și voi workshop-ul cu Aleth Naquet

Cred că este ceva ce avem nevoie în viața de zi cu zi: să învățăm să comunicăm așa cum ar trebui să o facem, să învățăm de fapt să vorbim, să ne schimbăm ideile și perspectivele pe care le-am moștenit sau pe care ni le-am autocreat.

Când și unde? Sâmbătă și Duminică – 25 – 26 Octombrie, de la 9.00 la 18.00, la Uzinexport Business Center București.

aleth ocotmbrie 2014

Dintre temele workshop-ului De ce trebuie să cedez doar eu?

Vă simțiți neascultați de cei din jurul vostru? Aveți sentimentul că trebuie să renunțați tot timpul la propiile voastre opinii în fața celor “mai puternici”?  Fiecare dintre noi trecem prin experiențe mai putin plăcute, în care valorile noastre par a fi nesemnificative pentru cei cărora le impărtășim trăirile noastre, în care nu ne simțim deloc ascultați sau importanți, iar stima noastră de sine scade considerabil.

Despre ce înseamnă comunicarea relațională

  • concepte structurante pentru a dezvolta o relație vie
  • cum să echilibrăm dinamica unei relaţii: a cere – a da – a primi – a refuza
  • cum să înţelegem comportamentele ca limbaje
  • cum să trecem de la frică la dorinţă
  • instrumente de lucru: bastonul cuvântului, eşarfa relaţională, vizualizarea externă, simbolizarea, actualizarea, confirmarea
  • reguli de igienă relaţională sau cum să ne eliberam de sentimentele de furie, mânie sau tristețe
  • principii relaţionale de bază : reponsabilitatea pentru capătul propriu de relaţie
  • registrele comunicării; cum să-l ascultăm pe celălalt în registrul corect

Cât costă? 190 de EUR, pentru cele două zile de workshop, suportul de curs, atestat de participare recunoscut internațional, traducere română-franceză-română, 2 pauze de gustare și cafea.

Mai multe detalii despre curs, despre Aleth Naquet, organizatori, plată și locație găsiți aici.

Eu de abia aștept să o revăd pe Aleth Naquet și pe colegii de grupă din stagiul de formare în Metoda ESPERE® (P.S. Se primesc membri noi în stagiu, acesta va fi de joi – 23 Octombrie până marți- 28 Octombrie).

Despre experiențele noastre cu Metoda ESPERE® puteți citi aici sau aici sau aici.

Featured Image

Comentarii prin Facebook (recomandat)

comentarii

Pin It on Pinterest

Share This