Citeam de curând niște declarații ale părinților din România (nu mai găsesc link-ul exact) care erau întrebați dacă sunt violenți cu cei mici. Desigur, toți au răspuns în cor că nici vorbă de violență în violentafamiliile lor, doar că lucrurile s-au schimbat la a doua întrebare la care trebuiau să răspundă și anume: v-ați lovit vreodată copilul? De la răspunsuri rușinate, până la vestita replică “unde dă tata crește” 90% dintre ei au spus că da, și-au lovit copii. Și atunci de ce nu recunosc aceste acțiuni ca fiind unele violente? Vă las pe voi să dați răspunsul la această întrebare.
Un nou studiu arată că lovirea copiilor sub orice fel (da, chiar și lovirile categorisite de mulți ca fiind “ușoare”) crește riscul anxietății, al problemelor de personalitate, ba chiar statisticile arată că cei mici care cresc în familii violente prezintă un risc mai mare să consume alcool și droguri atunci când cresc.
Elizabeth Gershoff este un cercetător renumit din Statele Unite ale Americii și a declarat pentru CNN: “Nu există niciun studiu pe care l-am realizat care să demonstreze existența consecințelor pozitive ale violenței”.
Am dat și de un studiu mai vechi care a ajuns la concuzia că violența poate “alterna” creierul și nu doar prin amintirile copiilor și prin frica ce se dezvoltă în traume, ci cercetătorii au descoperit că violența în familie cauzează un nivel mai redus de materie cenușie la maturitate. Mai pe larg spus, cercetătorii au descoperit că atunci când acei copii care sunt supuși în mod constant la lovituri au mai puțină materie cenușie în cortexul prefrontal, lucru care conduce la depresie, dependențe și alte probleme similre. În plus, același studiu arată că sunt “semnificative legături” între aceste efecte și performanțele copiilor la testele IQ.
Alte studii arată că:

  • Violența la copii conduce, în timp, la o abilitate scăzută de a lega relații cu ceilalți,
  • Un copil care a crescut într-un mediu violent va fi, cel mai probabil, și el violent atunci când va crește,
  • Copiii vor învăța că problemele se rezvoltă prin violență,
  • Cei care au părinții violenți sunt introvertiți atunci când cresc.

Și lista poate continua…
Sursă foto: Natalie/ weheartit.com.