Cum ştim că despre asta e vorba?
Cel mic se trezeşte plângând şi adoarme la loc foarte greu…cel mai probabil a avut un coşmar. Acestea se manifestă în mare parte în a doua jumătate a nopţii, momentul în care şi visurile ne ocupă mintea. Copilul tău îşi poate aminti visul urât a doua zi şi poate fi în continuare perturbat de el.
Coşmarurile nu trebuies confundate cu terorile de noapte, o tulburare a somnului mai puţin obişnuită care se petrece în prima treime a nopţii. Copiii care suferă de astfel de episoade rămân adormiţi într-o stare adâncă de nevisare, cu toate acestea sunt foarte agitaţi şi nu pot fi liniştiţi uşor. Adorm imediat apoi fremătând şi nu îşi amintesc nimic dimineaţa.
De ce se întâmplă aceste coşmaruri?
Majoritatea copiilor le au rar, însă cei cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani sunt mai expuşi, fiind momentul în care se dezvoltă sentimentele de frică, exploziile de imaginaţie sau capacitatea de a descrie cu mici exagerări ceea ce tocmai i-a tulburat somnul.
Coşmarurile pot fi iscate de o poveste mai înfiorătoare (chiar dacă nu şi pentru tine), de o emisiune sau un film de la televizor care să-l indigneze, de stări exagerate sau oboseală înainte de culcare sau îngrijorarea şi stresul din timpul zilei.
Citeste restul articolului: Nightmares: Why they happen and what to do about them
Sursa foto: gagilas / Flickr.com