Expoziția Imaginației te provoacă la creativitate românească și îl trimite pe copilul tău împreună cu prietenii cei mai buni la LEGOLAND!

Se caută echipe formate din 3-5 copii cu vârsta între 6 și 13 ani care să se joace, să construiască și apoi …să câștige, de ce nu, unul dintre premiile puse la bătaie prin intermediul competiției Expoziția Imaginației. Și, mai ales, premiul cel mare: o excursie cu toată echipa la LEGOLAND®, în Germania.
Dacă ești părinte sau educator și ai în preajma ta copii pasionați de LEGO®, curajoși, inventivi și creativi și, mai ales, cu mult chef de joacă, propune-le să intrați în competiția Expoziția Imaginației!
Un proiect ce a pornit anul trecut cu Abecedarul Imaginației, anul acesta se continuă cu o temă mult mai incitantă, liberă la creativitate și bogată în culoare – Reimagine Folklore – construcții LEGO® având ca temă centrală tradițiile românești.
Editia de anul acesta a fost lansata prin intermediul unui eveniment care a avut loc marti, de ziua Micii Uniri, iar cum ne-am distrat cu cei mici la eveniment puteti vedea in materialul de mai jos:

Despre costumele naționale românești – știați că…?

În urmă cu aproximativ 100 de ani, românii încă mai respectau tradiția purtării costumului național. Haina, scrie revista National Geografic România, îl făcea cunoscut pe om după un cod riguros; costumul se schimba odată cu vârsta și transmitea informații despre situația materială și starea civilă a celui care-l purta. Tânărul necăsătorit își făcea cunoscută starea civilă prin cămașa înflorată și pălăria cu pană înaltă și zgărdan, un ornament din mărgele. La fiecare moment important, lăsa ceva în urmă: pana – la căsătorie, zgărdanul – la nașterea primului copil, iar ornamentele cusute la mâneci și pe lângă gât în jos erau tot mai discrete, până ajungeau linii șerpuite.
Ținuta femeii respecta același cod. Cât era nemăritată, avea motive florale colorate (cheița) de-a lungul mânecii iei, umbla cu capul descoperit și cu două cozi împletite, care se tranformă într-una singură când se apropia de măritiș. După căsătorie, pe mânecă avea cusută doar o bandă decorativă în partea de sus, la umăr, și-și acoperea capul cu un batic galben sau cu o năframă mare, cu ciucuri, la joc. După ce dădea naștere primului copil, femeia renunța la cromatica veselă și purta un costum sobru, în alb și negru.

Foto – Lansarea Expoziția Imaginației la Băneasa Shopping City

Etapele competiției Expoziția Imaginației

Dacă anul trecut echipele participante au rescris împreună Abecedarul Imaginației și au construit obiecte din cărămizi LEGO® pornind de la o literă a alfabetului, conceptul ediției de anul acesta aduce în atenția copiilor tradițiile, valorile și simbolurile cu specific românesc prin intermediul costumelor tradiționale românești din 6 zone ale țării: Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Transilvania și Banat.

În perioada 24 ianuarie – 31 martie, copiii sunt invitaţi să se organizeze în echipe de 3 – 5 membri şi să înscrie pe www.expozitiaimaginatiei.ro lucrări construite din cărămizi LEGO® (minim 500 de piese) inspirându-se din tradițiile românești. Alături de un coordonator – părinte sau cadru didactic – echipele trebuie să pregătească o lucrare și să o înscrie pe www.expozitiaimaginatiei.ro.
Echipele trebuie să lucreze la realizarea construcției și să finalizeze lucrările în proporție de 70%, până pe data de 31 martie. Aceasta trebuie prezentată printr-un filmuleţ de maximum două minute care va cuprinde şi descrierea lucrării. Pentru validarea înscrierii, fiecare echipă trebuie să încarce în contul său de pe www.expozitiaimaginatiei.ro filmuleţul de prezentare.
Membrii echipelor vor folosi propriile cărămizi LEGO®, indiferent de mărime, culoare sau colecţie, urmând să le înscrie într-una dintre categoriile competiției: fashion, gastronomie, arhitectură, ceramică, basme & povești.
Ulterior perioadei de jurizare, ce va avea loc în perioada 1 – 6 aprilie, toți membrii echipelor câștigătoare vor fi premiați de către organizatori și parteneri, iar Marele Premiu va consta într-o excursie de 5 zile la LEGOLAND® Germania pentru întreaga echipă. Pe lângă Marele Premiu, vor mai fi acordate premii la următoarele categorii: Premiul Publicului, Creativitate și Inovație.
Cele mai creative construcţii vor fi premiate și expuse în cadrul expoziţiei finale, ce va fi găzduită în Băneasa Shopping City în perioada 6 mai – 1 iunie.
Alte detalii despre regulament și toți pașii pentru înscrierea în proiect sunt disponibile pe www.expozitiaimaginatiei.ro.
Succes și inspirație celor care se hotărăsc să își sufle mânecile și să creeze ceva frumos!