[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Am fost la invitația RANEvents & Forum Film la avanpremiera Big Hero 6 (IMAX 3D, dublat în română) – ultima animație Disney – proaspăt nominalizată la Premiile Oscar de anul acesta.
Pe scurt: mergeți să îl vedeți chiar și dacă prindeți cea mai aglomerată zi pe drum până acolo, merită! (noi am stat bară la bară în trafic de era să pierdem începutul)
Pe mai puțin scurt – după trailer:[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=z3biFxZIJOQ”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Filmul e un tribut adus culturii japoneze. Acțiunea se petrece în San Fransokyo un oraș construit pe relieful și aspectul general al San Francisco dar cu elemente de design și arhitectură din Tokyo.
Așa cum Frozen și Brave au schimbat un pic macazul filmelor cu prințese ducându-ne cu gândul mai mult la familie, iubire, relația dintre surori – așa și Big Hero 6 schimbă paradigma filmelor cu super-eroi aducând în prim plan relația a doi frați orfani, crescuți de o mătușă – frați care ce să vezi – sunt și foarte buni prieteni.
Big Hero 6 va fi pentru băieței probabil ce a fost Frozen pentru fetițe anul trecut. Dar asta nu înseamnă că este doar un film pentru băieței – Ioana mea a fost foarte impresionată de toate personajele – dar în special de robotul îmbrățișabil, sau cum l-am botezat noi – robotul bezea – Baymax (recunosc, fac eforturi mari să nu îi zic Baumax).
Spoiler-Alert
Baymax e mega cool pentru că e construit pe o structură de titan având un corp gonflabil – similar cu roboții construiți pentru a servi medicinei – dar nu numai atât – Baymax îi ajută pe cei mici să înțeleagă că iubirea sau amintirea unei ființe dragi nu dispar o dată cu dispariția acesteia.
Don Hall, care tocmai terminase de produs Winnie the Pooh s-a oprit asupra unei serii Marvel (o premieră pentru Disney) căreia i-a adus mici modificări pentru marele ecran.
Dacă în comics-urile Marvel – Hiro îl constuiește pe Baymax folosind părți din memoria tatălui său decedat, în film Baymax are în memorie înregistrări cu fratele lui Hiro, frate care își pierde viața în prima parte a filmului și care declanșează transformarea lui Hiro și a prietenilor săi în super eroi.
O altă chestie care mi-a plăcut – de obicei, în filmele americane tot ce înseamnă roboți au roluri fioroase, distructive (vezi Robocop, Terminator, etc) – dar în Big Hero 6 – întâlnim un robot creat pentru a ajuta oamenii – tot o influență japoneză.
BIG HERO 6
Practic întreaga aventură a personajelor centrale este declanșată de recomandarea robotului pentru terapia emoțională a lui Hiro după dispariția fratelui său.
oaqupud1sydcxrzrh4js
Un alt motiv pentru care nu trebui să ratați acest film în cinematografe –  este, cel puțin deocamdată, singura ocazie de a vedea scurtmetrajul Disney –  Feast – difuzat în întregime în deschiderea Big Hero 6. Feast e delicios dar și extrem de educațional și ne îndeamnă în final să adoptăm un animal – așa ca să fiți pregătiți 😉 – trailer mai jos:[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=qbAYLAbhyxc”][/vc_column][/vc_row]