Mulți oameni presupun că a fi creativ – creativitatea – este un talent înnăscut pe care copiii lor fie îl au, fie nu. La fel ca și faptul că nu toți copiii au același nivel de inteligență – nu toți copiii sunt la fel de cretivi. Dar, de fapt, creativitatea este mai mult decât o abilitate înnăscută – este o calitate pe care părinții o pot încuraja și susține, la copiii lor.
Pentru că este cu adevărat cheia succesului în aproape tot ceea ce facem în viață, creativitatea este o componentă esențială a sănătății și a fericirii și o abilitate necesar a fi practicată cu cei mici. Creativitatea nu se limitează la domeniul artistic sau muzical ci este esențială de asemenea pentru știință, matematică și, mai mult, în dezvoltarea inteligenței sociale și emoționale. Oamenii creativi sunt mai flexibili și orientați spre rezolvarea problemelor ceea ce îi ajută în a se adapta mai ușor progreselor tehnologice sau schimbărilor. La fel, de a recunoaște și de a profita de oportunitățile care le apar în cale.
Mulți cercetători cred că am schimbat într-un mod fundamental experiența copilăriei încât dezvoltarea creativă este ceva absolut necesar. Companiile de jocuri și jucării furnizează un flux nesfârșit de personaje și imagini prefabricate, care nu fac decât să pună imaginația copiilor în repaos. Copiii nu mai au nevoie să-și imagineze cum un băț poate deveni o sabie, într-un anumit joc sau poveste. Ei pot să se joace ”de-a Star Wars” cu o sabie laser anume, în costume special create pentru acel joc și doar pentru el.

8 modalități prin care poți dezvolta creativitatea copiilor

1. Pune la dispoziție toate resursele de care au nevoie pentru exprimarea creativității. Resursa cheie aici ar fi timpul. Copiii au nevoie de mult timp pentru joacă liberă, nestructurată, nedirecționată de adulți și care să nu depindă (prea mult) de produsele comerciale ce se găsesc peste tot. Spațiul este de asemenea o altă resursă importantă de care copilul are nevoie. Exceptând cazul în care nu te deranjează ”dezastrul” creativ peste tot prin casă, pune la dispoziția copiilor un loc anume dedicat exprimării creativității, un loc din camera lor sau din altă parte a casei în care pot să facă mizerie sau să-și împrăștie materialele sau jucăriile.
2. Fă din casa ta un loc propice dezvoltării și exprimării creativității. Este nevoie și de o atmosferă creativă nu numai de un loc dedicat din casă. Ce înseamnă o atmosferă creativă? Spre exemplu, la cină, poți să faci un pic de brainstorming cu cei mici în ceea ce privește activitățile din weekendul care se apropie, încurajându-i astfel pe copii să vină cu idei despre ce le-ar plăcea să facă din ceea ce n-au mai făcut până acum. Nu este nevoie atunci de a puncta ce activități ar fi și realizabile și nici nu face o ierarhie a ideilor, care sunt mai bune și care nu. Focusul trebuie să rămână pe generarea (versus evaluarea) noilor idei. Apreciază inovația și creativitatea. Expune pe pereți creațiile artistice ale copiilor. Împărtășește cu cei mici ce îți place ție: muzică, artă, știință, pasiunile tale pentru arthitectură, poate, sau fotografie. Toate acestea întrețin o atmosferă creativă la tine acasă.
3. Încurajează-i pe copii să citească de plăcere și să participe în tot felul de activități artistice. Limitează accesul la TV sau calculator pentru a face loc altor activități, cum ar fi: participarea în trupe de teatru, repetiții muzicale, lecții de desen sau pur și simplu, alocarea de timp pentru a citi o carte scrisă de autorul tău preferat.
copiii-citesc4. Oferă copiilor oportunitatea de a te contrazice, de a avea păreri diferite de ale tale. Încurajează-i să găsească mai mult de o singură cale spre a găsi o soluție și mai mult de o soluție pentru o anumită problemă. Când rezolvă cu succes o problemă, cere-le să o rezolve altfel, printr-o nouă abordare sau printr-o altă cale. Și tot așa, să vină cu soluții noi pentru aceeași problemă.
5. Acordă copiilor libertatea și autonomia de a-și explora ideile și de a face ceea ce vor. Fără a fi prea strict sau prea autoritar. Oprește-te din a trăi cu teama că li s-ar putea întâmpla ceva pe stradă sau că nu ar intra la facultate. Limitările exterioare – cum ar fi să îi pui să coloreze fără să depășească marginile – da, e un exemplu destul de simplu dar relevant –  pot să influențeze în sensul inhibării flexibilității în gândire.
6. Propune-le activități de spus – inventat povești. Începe tu o poveste și apoi, fiecare pe rând, să construiască acea poveste, mai departe. Urmează indicațiile copilului în ceea ce privește atmosfera și firul poveștii. Așteaptă-te ca majoritatea poveștilor să pară doar haioase și la limita imposibilului. Dar, pentru că totuși vorbim de o poveste, nicio idee nu este prea deplasată.
7. Nu îi recompensa pe copii pentru exprimarea creativității: stimulentele externe interferează cu procesul creativ. Motivația pentru care un copil face un anumit lucru trebuie să vină din interior și nu din lucruri externe. Spre exemplu, în locul recompensării unui copil pentru că exersează la pian, mai bine, da-i voie după aceea să facă ceva ce îi aduce multă plăcere.
8. Încetează în a mai aștepta rezultate de la copiii tăi. Pune accent pe proces și nu pe rezultatul final. O modalitate prin care poți să faci acest lucru este să pui întrebări referitoare la activitate – proces: te-ai simțit bine? te-ai distrat? ce ți-a plăcut cel mai mult la această activitate? …
Copiii au o putere fantastică în a-și imagina lucruri și în a inova. Creativitatea le oferă o multitudine de beneficii intelectuale, emoționale și chiar pentru sănătate. Studiile arată chiar că imaginația îi ajută pe cei mici în a face față mai bine durerii. Creativitatea îi ajută pe copii, de asemenea, să fie mai încrezători în ei înșiși, în a-și dezvolta abilități sociale și chiar în a învăța mai bine.
Noi suntem cei care putem să îi susținem, să îi ajutăm pe cei mici în a-și dezvolta creativitatea, în fiecare zi și cu fiecare activitate pe care o facem.

Spune DA Creativității

Creează și tu o scenetă cu Dino! Invităm toți părinții doritori să pună la lucru creativitatea copiilor lor și să creeze împreună cu marionetele Dino (pe care le găsiți în magazine), poveștile sau scenetele voastre personalizate. După ce le puneți în practică, le puteți încărca pe danonino.ro/creativitate. La finalul campaniei se vor trage la sorți 3 povești ce vor fi puse în scenă de către părinți bloggeri, într-un eveniment la care vor fi invitați și scenariștii.
”Scrie o scenetă  cu marioneta preferată și o vei vedea jucată îndată!”