Inceputul scolii inseamna sfarsitul verii si al zilelelor pline de libertate si joaca. Este normal ca cei mici sa aiba un sentiment de nostalgie la finalulul unei perioade asa frumoase. La fel simtim si noi, cand dupa un concediu prelungit, trebuie sa ne reluam activitatea la birou. Reacomodarea este grea pentru oricine, dar in special pentru copiii care nu au aceeasi capacitate de a rationa ca noi adultii.
Pregateste-l pe cel mic cu suficient timp inainte pentru schimbarea care urmeaza sa se petreaca. Intreaba-l ce asteptari are de la noul an scolar, ce materie ii place cel mai mult, de ce coleg i-a fost cel mai dor. Astfel va reintra mai usor in atmosfera scolii, reamintindu-si partile pozitive ale timpului petrecut la scoala. Este adevarat ca scoala inseamna si  efort de invatare, program strict, reguli multe, trezit de dimineata, mai putin timp de joaca, insa acestea fac parte din procesul de maturizare si responsabilizare a copilului.
Inceputurile sunt insa si o oportunitate pentru a face lucruri noi, pentru a te reintalni cu prietenii si pentru a invata lucruri interesante. Iar acestea sunt elementele pozitive pe care este bine sa insistam. Si cum povestile sunt uneori cel mai bun mijloc de comunicare cu copiii si dezvoltandu-le in acelasi timp imaginatia si creativitatea, putem apela la ele pentru a face acomodarea mai usoara, atat pentru copiii nostri cat si pentru noi.
Copilul va invata ca scoala este o oportunitate de socializare, de invatare si de dezvoltare a independentei. Pentru copii este important sa aiba activitati independente de parinti, la scoala. Autonomia si responsabilizarea sunt abilitati pe care ni le dorim pentru copiii nostri si uneori, din exces de grija, parintii nu fac decat sa intarzie dezvoltarea acestora. Copiii de orice varsta au nevoie sa stie despre propria persoana ca „pot”. La scoala va avea oportunitati nenumarate sa isi incerce propriile forte, iar reusitele pe care le va avea independent de familia sa nu vor face decat sa ii creasca stima de sine.
evolution-circus
Poate fi greu de explicat unui copil de scoala toate aceste concepte legate de beneficiile scolii, insa o metoda prin care puteti comunica relaxat si eficient sunt povestile  si chiar desenele. Puteti face impreuna un desen cu tema „cea mai frumoasa amintire de la scoala” sau puteti crea o sceneta de teatru cu schimb de replici. Cu siguranta veti avea o imagine despre emotiile si temerile pe care cel mic le are. A vorbi despre emotiile lui, il va ajuta sa le inteleaga si sa le depaseasca mai usor.
creioane-cerate-wax-crayons
Pentru a face mai usoara tranzitia de la vacanta la inceperea scolii, BIC va propune un concurs impreuna cu didactic.ro, in care puteti castiga numeroase premii. Ce trebuie sa faceti este sa va incurajati copilul sa deseneze cea mai frumoasa amintire din  vacanta si sa participati apoi la concurs, incarcandu-l pe pagina special creata. Premiile vor incanta, cu siguranta, pe toata lumea: 15 ghiozdane, plus 50 seturi de tricouri imprimare cu desenul copiilor  (un tricou pentru copil, unul pentru parinte-ambele cu acelasi imprimeu). Concursul il gasiti aici. Mult succes!