Ideea infiintarii UrbanAlpaka a aparut pentru prima data in anul 2018, atunci cand am si vizitat prima ferma care se ocupa de cresterea alpacalelor si descopream puii lor, denumiti in engleza Crias. Ferma este situata in zona de Sud-Est a Austriei, in regiunea Styria/Steiermark o zona atipica daca ne gandim ca Austria este ocupata in proportie de 70% de Alpi. Astfel am descoperit o zona viticola cu dealuri, multe livezi si paduri.

Tot atunci ne-am hotarat sa ne facem o mini ferma la noi acasa, si-i alegeam pe cei doi puiuti care urmau sa faca parte din familia noastra: Floki si Henning. Procesul de aducere a lor in in tara a durat aproximativ 1 an, in afara protocolului veterinar, el a presupus mai multe etape de pregatire atat pentru animale, cat si pentru noi viitorii detinatori de alpacale. Astfel am participat la pregatire/training pentru insusirea modului de lucru cu alpacale timp de o saptamana in Austria.

La randul lor Floki si Henning au fost pregatiti inca de la 3 luni pentru a fi mai sociabili, decat restul turmei, si in acelasi timp au inceput procesul de pregatire pentru a deveni animale de terapie. Acesta este unul continuu si se considera a fi finalizat o data cu ajungerea lor la maturitate – undeva la aproximativ 4 ani.

La inceputul anului 2020 ne-am facut ceva planuri si cateva etape de parcurs pentru realizarea lor. In primul rand ne doream sa continuam vizitele la mini ferma atat pentru cei care isi doreau sa vada pentru prima data o alpaca, cat si pentru doritorii de mini-sesiuni de relaxare, care durau maximum o ora.

Un alt plan pe care ni-l doream sa-l ducem la indeplinire era sa oferim 4 burse pentru copii cu afectiuni ca autismul sau ADHD. Ne doream ca cele 4 locuri sa fie ocupate de 4 copii care nu isi permit acest tip de terapie.

Iar in al treilea rand, spre toamna, ne doream deschiderea unui mini-shop cu suveniruri sau produse care aveau legatura cu alpaca.

Insa din cauza pandemiei vizitele au fost intrerupte la inceputul lunii martie, ca si celelalte activitati pe care am vrut sa le intrerpindem. Speram ca anul 2021 sa fie unul mult mai asezat si mai bun pentru a

Pe langa pandemia cu care ne-am confruntat cu totii in anul 2020 noi l-am pierdut pe unul dintre cei doi baieti: Floki din cauza unor probleme de sanatate.

Avem in plan ca echipa sa se intregeasca curand – suntem in proces de a-i aduce un alt partener lui Henning. Alpacalele nu pot trai singure, sunt animale de turma si este necesar ca sa fie cel putin doi.

Pana la atingerea varstei de 4 ani a alpacalelor, vizitele de terapie vor avea forma de AAA – Animal Asisted Activities venind astfel in sustinerea orelor de terapie pe care copiii le au cu terapeutii clasici. Practic alpacalele sunt facilitatori/asisitenti ai terapeutilor – lucru care se si simte in momentul inceperii vizitei.

In cazul alpacalelor este foarte importanta energia pe care acestea le-o ofera copiilor cu probleme si nu numai, dar si increderea de a se implica in activitati. Am observat ca le da o stare de liniste si de fericire copiilor prin simpla lor prezenta, si de faptul ca sunt placuti la atingere. Alpacalele se apropie fara agresivitate de ei si au o anume inteligenta intuitiva incat se pot adapta fiecarei stari in parte, fara interventie umana.

Ne-am dori ca in anul 2021 sa lansam un program gen “Scoala Altfel – versiunea Online” prin care ne propunem sa familiarizam copii cu aceasta specie, sa le dam informatii despre modul lor de crestere si sa le raspundem diverselor curiozitati. Chiar am lansat cateva invitatii unor institutii de invatamant si asteptam sa vedem cum putem sa facem efectiv acest ore de explorare cat mai interesante pentru copii.

Vom folosi online-ul pentru a-i pregati pe copii pentru vizita la ferma si vor stii exact cum sa interactioneze direct cu alpacalele noastre.

Una dintre organizațiile de care ne-am apropiat de la inceput a fost Hospice Casa Serantei, cu care am si colaborat deja in doua proiecte.

Cu ei ne dorim sa aducem o raza de fericire si optimism copiilor pe care ii trateaza asociatia, avand in vedere cazurile grave pe care le au in grija.

Avem in plan sa vizitam centre de copii abandonati și camine de batrani in masura in care autoritatile vor permite acest lucru.

Toate acestea lucruri minunate pe care ni le dorim sa le facem se leaga si de speranta iubitorii de animale si natura vor sustine acest demers al nostru prin achizitionarea de produse de pe site-ul nostru, rezervarea unor viitoare vizite sau chiar de sedinte foto pentru diverse evenimente.

Acestea sunt parghiile prin care speram sa putem finanta acest frumos vis.

Ne puteti gasi online: pe site, pe paginile de Facebook si Instagram @urbanalpaka.

Si ca sa incheiem intr-o nota specifica alpacalelor va uram urmatoarele:

“Live like someone left the gate open!”

Alpaca Love!
UrbanAlpaka