”Uite mama, semințele mele au încolțit!” Această frază, însoțită de o mare bucurie și entuziasm, pe lângă multe altele, sunt cuvinte pe care le-am auzit de foarte multe ori în tot acest timp de grădinărit cu cei mici. Ce putem face pentru a reține câte ceva din astfel de momente pline de lecții pentru noi, adulții? Studiile arată că există o mulțime de beneficii în a introduce grădinăritul cât mai devreme în viața unui copil. Prin joaca în grădină, copiii dobândesc și își îmbunătățesc abilități cruciale, se distrează, și își dezvoltă încrederea în sine, toate acestea bucurându-se de o copilărie prietenoasă cu natura, în stilul Montessori. 

Happy by Nature

Am strâns laolaltă 8 pași pentru a îngriji natura împreună cu copilul tău după principiile educației Montessori:

  1. Implică-i pe copii în tot procesul, ori de câte ori este posibil. Primul pas este acela de a alege ce să plantezi. Poți alege o grădină cu tematică precum o grădină curcubeu, o grădină de supă sau salate, sau ceva fermecat precum o grădină a zânelor. Transformă această activitate într-un proiect de familie distractiv. Lasă-i pe copiii tăi să aleagă ce să planteze și unde să planteze. Le putem oferi copiilor o gamă restrânsă de semințe din care să aleagă, spre exemplu, ar putea alege dintr-o selecție de plante deja precomandate. Filosofia Montessori este aceea de a-i lăsa pe copii să facă lucrurile singuri. 
  2. Următorul pas este acela de a-i arăta copilului tău cum să planteze sămânța într-un mic recipient biodegradabil sau reciclat. Oferă-i câțiva pași simpli pe care să-i urmeze. 1 Pune pământul în ghiveci. 2 Fă o gaură în pământ la o adâncime de 1-1,5 cm. 3 Pune în ea sămânța și acoperă-o cu pământ. 3 Udă cu un picurător și așază-o la fereastră.
  3. Pasul trei este acela de a citi împreună o poveste despre plante, precum ”Noi suntem grădinarii” – Joanna Gaines și copiii ei povestesc despre primele încercări de a-și construi prima grădină, ”How does my garden grow?” de Gerda Muller sau ”Grădina pădure a Mirabelei” de Ina Curic. Ajută-l pe copilul tău să confecționeze sau să deseneze părțile unei plante pentru a-i explica la ce să se aștepte în timp ce așteaptă nerăbdător ca planta să crească. Ținând cont de metoda Montessori, vrem să îi învățăm pe copii adevărata știință din spatele grădinăritului pentru că asta îi va oferi mai multă însemnătate sarcinii pe care o face în acel moment.
  4. Acest pas este despre hrănirea naturii înprocesul de îngrijirea plantei. Pe măsură ce plăntuța răsare, vei putea vedea cum crește și emoția entuziasmului în sufletul copilului tău. Învață-l să aibă grijă de plante singur. Împreună, faceți un tabel cu imagini și pași pentru îngrijirea lor. De exemplu, 1. 3 picături de apă. 2. Vorbește cu planta ta. 3. Așază-o înapoi la lumină. Folosirea unui picurător pentru a uda planta, vă va asigura că pământul nu devine mult prea umed și îi va crea copilului tău abilități motorii fine.
  5. Pasul 5 este despre pregătirea spațiului înconjurător și folosirea uneltelor potrivite. Într-un spațiu pregătit în stilul Montessori, copiii au unelte de dimensiuni mici, pentru copii, pe care le folosesc pentru a îndeplini sarcini cu intenție și însemnătate, treburi ”adevărate”, precum mama și tata. Pe măsură ce vă pregătiți grădina, ține cont de aceste idei și permite-i copilului tău să folosească unelte reale pentru a săpa, grebla sau scobi.
  6. Acest pas este despre transplantarea răsadurilor. Arată-i copilului tău cum să sape o groapă în pământ. Săpați cam dublul dimensiunii ghiveciului. Îndepărtați cu atenție planta din ghiveci și așezați-o  în gropiță. Completați cu pământ proaspăt până la nivelul superior al gropii.
  7. În acest pas, tu și copilul tău veți petrece timp de calitate îngrijind natura împreună. În fiecare zi, ieșiți în grădină și lucrați împreună pentru îndepărtarea buruienilor și udarea plantelor. Asigură-te cu uneltele sunt așezate în același loc, de fiecare dată. În acest fel, copilul tău va ști de unde să le ia, și își va consolida simțul responsabilității așezându-le în același loc după terminarea sarcinilor. De asemenea, poți construi în grădină sau balcon un raft mic, la care să se poată ajunge cu ușurință, pentru a plasa uneltele copilului tău, stropitorile și compostul.
  8. Ultimul pas este să te bucuri de natura pe care ai îngrijit-o. După ce ați lucrat din greu împreună de ceva timp, veți avea oportunitatea de a vă bucura de roadele muncii voastre. Recoltați plantele împreună și arătă-i copilului tău cum să le spele și să le pregătească. Planificați pregătirea unei supe sau salate speciale din recolta voastră. Permite-i copilului să pregătească o masă de care familia să se bucure. Acesta va fi un mod minunat de a finaliza procesul și scopul grădinăritului!

Happy by Nature

Dacă nu ști cu ce să începi, află că în Cutia Naturii de la Ferma terapeutică și educațională Happy by Nature vei găsi activități de grădinărit create după toți acești pași, cu influențe din educațiile de tip Montessori, Forest School și Steiner-Waldorf. 

Cutia Naturii este o cutie cu activități de grădinărit și lucru cu elementele naturii, inspirate de ritmul natural al anotimpurilor. Cutia Naturii apare lunar și conține activități specifice lunii în curs, potrivite sezonului și adaptate vârstei copiilor. Activitățile vin însoțite de fișe de lucru, semințe ecologice, turbă, bețișoare marcatoare și materiale naturale, precum sfoară de bumbac sau lână, argilă, lemn, bambus, ceară de albine, etc. (alese în funcție de activitățile lunare propuse).

Sfaturile noastre generale:

  • Pur și simplu plantați ceva – nu trebuie să fiți grădinari experți, un copil poate învăța multe chiar de la o singură plantă mică!
  • Expune copilul unei arii diversificate de plante pentru experiențe de învățare diferite – când timpul și spațiul o permit. Plantează semințele înăuntru în recipiente și afară în grădină – alege plante care cresc rapid precum salată, busuioc, floarea soarelui, fasole, care răsar în câteva zile. Plantează bulbi și așteaptă surpriza când vor răsări, plantează răsaduri pentru o grădină imediată, replantează plantele care au nevoie de ghivece mai mari, plantează flori, plante cățărătoare, ierburi aromatice, cereale, crește vlăstari și microgreens, propagă plante din butași, crește plante din resturile de la bucătărie – precum tulpinile de sfeclă, morcovi, sâmburi de avocado sau citrice.
  • Încercați să creșteți plante tot timpul anului – în lunile răcoroase poți crește bulbi, poți îngriji plantele de interior sau poți încolți germeni sau vlăstari.
  • Folosește recipiente reciclate sau din lut – lutul este un material natural, care se poate sparge cu ușurință (ceea ce-l face pe copil să îl manevreze cu atenție), dar este și accesibil.
  • Gândește în afara tiparelor când vine vorba despre resurse – poate o cutie de lapte să fie transformată într-o stropitoare, putem obține butași de la vecini sau prieteni, putem folosi cofrajele de ouă pe post de ghivece sau putem confecționa singuri recipiente de carton sau hârtie, putem folosi materialele pe care le avem deja înainte de a cumpăra altele?
  • Fiți pregătiți pentru pierderi – fiecare grădinar experimentează pierderea unor plante sau care pur și simplu nu cresc, transformă-le în experiențe din care puteți învăța și arată-le copiilor că lucrurile uneori nu ies conform planului.
  • Ia în considerare crearea unui jurnal de grădinărit sau un jurnal al naturii – este o activitate tare îndrăgită de copii, care încurajează înregistrarea unor date, observarea și scrierea. Putem ține un astfel de jurnal și cu grădina noastră incluzând frunze, flori, fotografii, desene, notițe.

Happy by Nature

Pentru mai multă inspirație în grădinăritul cu cei mici vizitați Ferma terapeutică și educațională Happy by Nature pe pagina de Facebook sau Instagram. Grădinărit fericit!