Ce trebuie să știm despre dentiția bebeușilor?

Conform statisticilor, primii dințișori își fac apariția în jurul vârstei de 6 luni, dar cum fiecare regulă are excepții, acestea pot apărea încă de la vârsta de 3 luni sau pot întârzia până chiar după ce bebelusul împlinește un an.

Dințișorii de lapte ai copilașilor sunt în număr de 20 și sunt compuși din: 8 incisivi, 4 canini și 8 molari.

Care sunt variatele semnele ce pot indica o erupție dentară?
– starea de iritabilitate, de agitație fără vreun motiv aparent
– gingia va deveni mai sensibilă, mai proeminentă și va avea o culoare roșie-albăstruie
– o linie albă își face apariția pe gingie, în locul în care urmează să erupă dintele
– se remarcă o salivație intensă, abundentă
– tendința de a introduce în gură orice obiect aflat la îndemână, pentru a o roade
– trezirile dese din somn și agitația aparent nejustificată
– unii bebeluși pot prezenta semne de febră și diaree

Este important să știm că semnele unei dentiții afectate sunt foarte asemănătoare cu semnele ale altor posibile probleme de sănătate, așadar trebuie să contactăm de urgență medicul pediatru dacă temperatura copilului depășește 38 de grade celsius, nu are poftă de mâncare, este letargic sau pierde în greutate!

Cum se poate reduce disconfortul cauzat de creșterea dinților?
Întrucât bebelusul oricum introduce în guriță cam tot ce are la îndemână, soluția ideală ar fi utilizarea jucăriilor pentru dentiție. Acestea sunt sigure și special concepute pentru cei mici.
La alegerea acestor jucării, totuși, trebuie să fim atenți la materialele din care sunt confectionate. În magazinul online minnime.ro vei găsi o varietate de produse premium destinate micuților, majoritatea de la brand-uri internaționale, care vă vor ajuta la reducerea durerilor cauzate de gingiile inflamate. Acestea sunt confecționate 100% din silicon alimentar de înaltă calitate, sunt sigure și nu conțin BPA, PVC, flatați sau alte substanțe toxice.
Beneficiile jucăriilor destinate dentiției nu se limitează doar la reducerea durerilor, ci dezvoltă implicit vederea, simțul tactil, coordonarea mână-ochi, susținând astfel progresul cognitiv.

În farmacii putem găsi diferite geluri care calmează durerile gingivale, acestea având un ușor efect anestezic. Recomandăm să întrebați medicul pediatru înainte de folosirea acestora.

Cum îngrijim primii dințișori?
Așa cum noi avem grijă de dinții noștri spălându-i zilnic, la fel ar trebui să acordăm o atenție sporită și igienei dințișorilor celor mici. Cu cât îi învățăm mai devreme bunele obiceiuri de igienă, cu atât ne va fi mai ușor să evităm bolile dinților de lapte, care pot afecta și mugurii dinților permanenți.

Mushie, un producător american de produse destinate bebelușilor, a conceput special pentru cei mici periuțe de dinți din silicon alimentar, sub formă de degetar. Aceste periuțe de dinți inovative nu doar ca ajută la păstrarea curată a dinților bebelușului, ci calmează gingiile dureroase și inflamate din timpul erupțiilor dentare. Sunt moi, flexibile și sigure datorită materialului din care au fost confecționate. Părinții vor putea curăța primii dințișori încă de la apariția acestora, ca mai apoi bebelușul să deprindă procedeul și să înceapă se spele singur.
Mulțumită acestor produse, copilașii vor învăța prin joacă obiceiuri sănătoase, esențiale pentru o viață normală.