Dacă vrei să începi o afacere în agricultură, dar încă nu te poți hotărî asupra culturii, îți recomandăm să pornești cu legume, mai ușor de întreținut. Astfel, îți formezi mâna și capeți experiență, iar, pe parcurs, poți chiar să-ți extinzi afacerea. Există o serie de culturi care au dublul avantaj de a fi ușor de întreținut și profitabile în același timp, reprezentând investiția ideală pentru un fermier la început de drum.

Roșiile cherry

Cererea de roșii cherry este în continuă creștere de câțiva ani, acestea devenind un concurent redutabil pentru tomatele clasice. Fiind la mare căutare, roșiile cherry sunt o investiție profitabilă și nu trebuie să-ți faci griji că rămâi cu marfa nevândută. În plus, o astfel de cultură este ușor de întreținut și are o bună productivitate. În piață, roșiile cherry atrag clienții datorită aspectului, fiind apreciate și prin prisma gustului, mai aromat decât al tomatelor clasice. Prin urmare, și prețul este mai mare. Un kilogram de roșii cherry costă dublu față un kilogram de tomate normale.

Ardeii iuți

În cazul în care terenul pe care îl nu e foarte mare, poți înființa o cultură de ardei iute, fiindcă nu este deloc pretențioasă. Tot ce trebuie să faci este să o uzi și să o protejezi de buruieni. La fel ca în cazul roșiilor cherry, cererea este tot mai mare, dat fiind că a crescut apetența românilor pentru mâncărurile picante. Ajută mult și aspectul comercial al ardeilor iuți, care atrag atenția clienților, mai ales, dacă este vorba de soiuri mai speciale. Poți face treabă bună cu soiurile obișnuite, însă, succesul este garantat dacă vei cultiva soiuri mai speciale. Spre exemplu, soiul Carolina Reaper este recunoscut drept cel mai iute ardei din lume, având și un aspect inedit. De asemenea, sunt foarte căutați și ardeii Jalapeno și Habanero – două dintre soiurile cele mai populare pe întreaga planetă.

Salata verde

Este un ingredient nelipsit din meniurile care promovează alimentația sănătoasă, spre care se orientează tot mai mulți consumatori. Începând din primăvara, salata este printre cele mai căutate verdețuri în piețe, iar asta spune multe despre profitabilitatea sa. Nici în acest caz nu ai nevoie de o suprafață foarte mare, o cultură rezonabilă putând fi înființată în orice grădină. Nu necesită tratamente speciale și este ușor de recoltat, astfel că poate fi gestionată și de un fermier cu mai puțină experiență.

Gulia

Este o legumă recomandată, cu precădere, diabeticilor, pentru că are calitatea de a regla glicemia, controlând nivelul de glucoză din sânge. În România, ca peste tot în lume, numărul diabeticilor este în creștere, iar principala recomandare în cazul lor se referă la o alimentație bine controlată.

Asta nu înseamnă că doar persoanele cu diabet cumpără gulii, dar acestea reprezintă un segment important de potențiali clienți. Există mai multe soiuri de gulii, cu rădăcini în culori ce variază de la verde la violet, ceea ce le face atractive pe tarabă. Pot fi cultivate intercalat, în culturile de roșii și castraveți, iar asta înseamnă mai multe surse de profit. 

Chiar dacă ai ales o cultură ușor de întreținut, trebuie să știi că o afacere în agricultură presupune multă muncă și o investiție importantă în semințe și utilaje. Pe de altă parte, ai nevoie de un fond de rezervă pentru piese pentru cositoare și celelalte utilaje, ca să nu fii prins pe picior greșit, atunci când acestea se defectează. Dacă nu vrei ca acest lucru să se întâmple, verifică, periodic, starea tehnică a utilajelor, de preferat, la debutul și la finalul unui sezon agricol.