Ți se întâmplă deseori să nu-ți ajungă banii de la un salariu la altul și să aplici pentru un credit online? Sau poate accesezi împrumutul de acest tip pentru o problemă apărută spontan. Indiferent de nevoile și dorințele tale, finanțarea pe care o poți obține rapid, cu un minim de documente, fără explicații sau cozi la ghișee reprezintă o soluție excelentă pentru dificultățile financiare. Din fericire, la noi funcționează numeroase instituții financiare care te pot ajuta să accesezi un împrumut online. Însă, știi care sunt drepturile tale atunci când aplici pentru creditul respectiv? Descoperă mai departe câteva aspecte importante:

Trebuie să cunoști caracteristicile ofertei de credit

În momentul în care aplică pentru un împrumut online, solicitantul are dreptul să fie informat cu privire la caracteristicile esențiale ale ofertei. Dacă iei în calcul creditele Viaconto, de pildă, vei primi un formular cu informații standard la nivel european privind creditul pentru consumatori. Astfel, sunt prezentate detalii referitoare la creditor, valoarea totală a împrumutului, ratele dobânzilor, penalitățile de întârziere, plățile restante, alte costuri aplicabile sau aspecte juridice importante.

Poți rambursa creditul anticipat

Împrumutatul are dreptul de a rambursa creditul pentru care a aplicat online, în orice moment. În situația în care ai obținut finanțare și intenționezi să returnezi banii mai devreme, instituția de credit trebuie să-ți permită acest lucru. Totuși, ai grijă să cunoști toate detaliile legate de rambursarea anticipată. În funcție de creditor, se poate percepe o compensație pentru returnarea sumelor plătite înainte de termen. De asemenea, poate fi necesară notificarea instituției de la care ai primit finanțare cu câteva zile înainte de data efectivă la care intenționezi să rambursezi creditul anticipat.

Ai dreptul să te retragi din contract

Dacă ai optat pentru un împrumut online, ai dreptul să soliciți rezilierea contractului de credit, chiar și fără nicio justificare. Trebuie să-l înștiințezi pe creditor în scris cu privire la intențiile tale. Uneori, instituțiile de credit menționează o perioadă de 14 zile de la data încheierii contractului de împrumut în care solicitantul poate alege să se retragă. Totodată, în calitate de împrumutat, trebuie să menționezi dacă toate obligațiile tale au fost îndeplinite în mod corespunzător sau să specifici obligațiile contractuale neîndeplinite. Dacă este cazul, creditorul poate să-ți ceară să îi restitui toate sumele retrase din credit, precum și dobânda aferentă de la data intrării în vigoare a contractului și până la momentul prezent.

Ți se vor proteja datele cu caracter personal

Creditorul are obligația de a te informa cu privire la drepturile prevăzute de Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR). În acest sens, ai dreptul la informare, acces la date și intervenție asupra datelor, dreptul de opoziție și de a nu fi supus unei decizii individuale, dreptul la ștergerea datelor personale, la portabilitatea acestora sau de a te adresa justiției. Practic, instituția de credit se angajează să-ți protejeze datele personale, dar în același timp să te informeze în ce scop le va folosi și să-ți permită să intervii asupra lor.

Vei fi notificat înaintea raportării la Biroul de Credit

În cazul în care înregistrezi restanțe la plata creditului, finanțatorul te poate raporta la Biroul de Credit. Este vorba despre o societate de drept privat care administrează o bază de date despre activitatea de creditare desfășurată de instituțiile financiar-bancare. Însă, înainte de a fi declarat rău-platnic, ai dreptul de a fi anunțat cu 15 zile calendaristice înainte de data raportării la Biroul de Credit cu privire la sumele restante.

 

În momentul în care aplici pentru un împrumut online ai o serie de drepturi și obligații, la fel ca în cazul oricărui alt tip de credit. Ai grijă să cunoști dinainte condițiile finanțării și să te asiguri că îți poți îndeplini toate obligații contractuale, dar că îți cunoști foarte bine și drepturile, pentru buna desfășurarea a colaborării dintre părți.