După nume, prunus armeniaca, ești tentat să spui că vine din Armenia. Se pare că nu este chiar așa. În Armenia s-au găsit primele și cele mai multe urme de cultivare a copacului. Totuși, caisul își are originile în India unde se pare că a fost pentru prima dată cultivat începând cu anul 3000 î.Chr.
Este unul dintre fructele de la care se folosesc atât pulpa cât și sâmburii, care sunt foarte gustoși. În plus, din sâmburii de caisă se prepară ulei cu un conținut ridicat de grăsimi nesaturate (acid linolenic și oleic).

Ce nutrienți conțin caisele?

Caisa este bogată în vitamina A, vitamina C, betacaroten și licopen.
Două caise de dimensiune medie acoperă 40% din necesarul zilnic de vitamina A al unui copil. Betacarotenul protejează colesterolul LDL de oxidare prevenind astfel bolile de inimă. Lipoproteinele LDL, lipoproteine cu densitate joasă, transportă “colesterol rău”, care atunci când se găsește într-o cantitate mare la nivel sangvin duce la creșterea riscului în apariția bolilor cardiovasculare. Conform studiilor efectuate, vitamina A previne în 40% din cazuri apariția cataractei. Licopenul este un antioxidant puternic care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Caisa are și un conținut mare de fibră ajutând astfel la digestie.
Citește când și cum ar trebui introduse caisele în alimentația copiilor pe Diversificare.ro.


Diversificare.rovorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Eden Hensley Silverstein/ Flickr.com.