Tărâțele de Psyllium sau Plantago ovata provin din regiunea Pakistanului, din țările mediteraneene și de prin vestul Asiei. Sunt aproximativ 200 de specii de Psyllium, însă Psyllium ovata este cea mai puțin pretențioasă cultură agricolă. Planta era folosită inițial în vechiul sistem medical ayurvedic și are o lungă tradiție în medicinile homeopate din SUA, Europa, în India și China.
 

Informații nutriționale

Știati că tărâțele de Psyllium conțin la 100g de produs:
– 290 de calorii
– fibre solubile – 71 g (ovăzul are 5g/100g)
– grăsimi totale 0.0g, colesterol 0.0g
– carbohidrați complecși – 83g
– calciu (2% din DZR – doza zilnică recomandată raportată la o dietă de 2000 de calorii)
– fier (7% din DZR)
– sodiu – 80 mg (<1% din DZR)

psyllium

De ce să consumăm tărâțe de Psyllium

– au efect laxativ (principala proprietate folosită și recunoscută în medicina alopată). Tărâțele de Psyllium stimulează secreția glandelor implicate în digestie și facilitează migrarea bolului alimentar prin tractul digestiv, evitând astfel constipația.
– ajută în controlul greutății. Fibrele transformate în mucilagiu cresc în volum de aproximativ 50 de ori și totodată determină o reducere a absorției grăsimilor ingerate și a carbohidraților simpli, precum zahărul.
– au proprietăți anti-diareice. Se evită dezechilibrele hidro-electrolitice, precum deshidratarea și pierderea de micro elemente prin creșterea consistenței scaunelor afectate.
– reduc colesterolul și LDL-ul din sânge, fiind indicate persoanelor cu boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă).
– utile în diabet
– detoxifică intestinul gros și are un efect protector împotriva cancerului de colon.
– efect protector împotriva hiperacidității gastrice (efect antiulceros și de prevenire a gastritei).
– stimularea motilității intestinale (indicate în cazuri de hemoroizi, fisuri anale etc).
 
Toate detaliile despre importanța nutritivă și terapeutică a tărâțelor de Psyllium puteți găsi pe Crudsisanatos.ro
 

Cum se consumă

Tărâțele de psyllium nu conțin gluten, astfel sunt recomandate în boala celiacă ori în alte maladii gluten-sensibile.
Dr. Olivia Langa recomandă consumarea acestor tărâțe cu multe lichide (sucuri de fructe/legume sau apă), pentru a evita încărcarea intestinului (8-10 pahare de lichid/zi). Tărâțele de psyllium nu sunt recomandate în sarcină.
 

Rețete

Una dintre cele mai delicioase pâinici raw pe care le-am gustat au fost mini chiflele pufoase pregătite de raw chef Andra, de la Amoraws. Ce conțin ele?
Pulpă de migdale (rămasă de la lapte)
Făină de in
Tărâțe de psyllium
Ierburi aromatice
Măsline
Sare
Aveți nevoie de un deshidrator, dar puteți încerca și varianta în cuptor, cu ușa deschisă. Rețeta completă aici.

painici raw cu psyllium

 
Sau poate vreți să încercați o variantă de ”pâine fără făină” (cu tărâțe de psyllium și alte nuci și semințe). Rețeta pe blogculegume.ro

 paine fara faina

 
Surse foto
Pinterest
Sanat.tv
Amoraws
Blogculegume.ro
 

Cine este Crud și sănătos?

logo_transp_CSCrud și Sănătos este un concept născut din dorința de a oferi informații medicale utile și avizate în direcția unei alimentații sănătoase. În 2011 am creat primul magazin online de superalimente din Romania, iar în 2013, cu ajutor de Sus, am deschis primul cabinet de Nutritie Raw-Vegană din țară, la Cluj-Napoca.
Dacă vrei să te documentezi despre cum să-ți construiești o viață sănătoasă, despre cum să mănânci corect, potrivit stilului tău de viață, despre cum să slăbești sau să acoperi carențele alimentare, despre superalimente și beneficiile lor sau poate despre cum să faci tranziția către un stil de alimentație (raw) vegan  – intră pe www.CrudsiSanatos.ro (cabinetmagazin onlineblog sau pagină de Facebook). Aici te așteaptă Dr. Langa Olivia-Diana: medic, terapeut și raw-nutriționist, care îți va ghida pașii către Sănătate și Bunăstare.