Îmi vine să zic că după ce s-a întâmplat ieri (16 noiembrie 2014) cred că generația noastră, cei care scriem și citim pe aici (sau prin zonă), putem schimba cu adevărat ceea ce se întâmplă atât în nișa noastră de oameni, în sistemele în care trăim și în România. Sistemul de învățământ și felul în care ne creștem sau ne vom crește copiii se schimbă încet încet. Înainte de toate conștientizăm că avem nevoie de o schimbare, că ceea ce am trăit noi (când eram mici) nu se mai aplică și copiilor noștri sau a generației celei mai noi. Conștientizăm că fiecare dintre noi are un pic de putere și că atunci când ne strângem mai mulți chiar putem face o schimbare. Și e frumos când vedem în jurul nostru din ce în ce mai mulți (tineri, părinți, medici, educatori, profesori etc) asemeni nouă, care vor să schimbe ceva. Un mic pas spre schimbare este să permitem accesul la informație la cât mai mulți părinți. Cred că un om care a schimbat puțin lumea poate să ne ajute în acest sens – și acest om este Alfie Kohn. De aceea mai jos vă recomand cu drag o carte veche de-a lui care a ajuns să fie tradusă și în limba română, astfel fiind mult mai accesibilă. Și nu uitați că în câteva zile vine din nou în România.

Pedepsiți prin recompense

”Pedepsiți prin recompense” (Punished by rewards – The Trouble with Gold Stars, Incentive Plans, A’s, Praise and Other Bribes – Boston: Houghton Mifflin, 1993 / 1999) – este cartea care l-a consacrat pe Alfie Kohn la nivel mondial, carte care reunește multe studii relevante și se adresează nu doar părinților, ci și specialiștilor în psihologie și educație, angajaților și angajatorilor.

pedepsiti-prin-recompenseŞi recompensele, şi pedepsele sunt nişte mijloace de a manipula comportamentul. Ele sunt două forme de a face lucruri pentru studenţi. Şi în această măsură, toate studiile care spun că este contraproductiv să le spui studenţilor “fă asta sau o să ţi se întâmple aşa ceva”, se aplică şi în cazul “fă asta şi vei primi lucrul ăla”. Cercetătorii Ed Deci şi Rich Ryan de la Universitatea din Rochester au dreptate atunci când spun că recompensele sunt “control prin seducţie”. Pe lângă faptul că au capacitatea de a controla, acestea (recompensele) au toate şansele să se transforme într-o metodă de evitat pe termen lung. Motivul este că în timp ce elevii ar dori cu siguranţă să primească o răsplată, pizza, bani sau buline colorate, nimeni nu se bucură de faptul că lucrurile pe care ni le dorim cel mai mult sunt utilizate drept pârghii de control al propriului nostru comportament. Deci, este meritul rasplatei – “fă asta şi vei primi aia” – care duce la statutul său punitiv pe termen lung. (O conversație despre recompense între Alfie Kohn și Ron Brandt)

De acum înainte puteți citi cartea și în limba română

“<Pedepsiţi prin recompense> este o carte pentru orice persoană care vrea să contribuie la sisteme – fie ele familii, comunităţi, organizaţii, instituţii de învăţământ – bazate pe valori profunde, în care cei ce fac parte din sistemele respective să acţioneze motivaţi de dorinţa de a contribui şi de satisfacţia pe care le-o oferă activitatea pe care o întreprind. Este o invitaţie de a ne gândi la efectele pe termen lung ale recompenselor exterioare, în ciuda aparentei lor eficienţe pe termen scurt”, a explicat Monica Reu, președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă.

Mai multe informații despre carte puteți găsi aici.

Conferințele Alfie Kohn – 22 noiembrie

akDincolo de disciplina convențională (1) (10.00 – 13.00): Ce e în neregulă cu pedepsele sau recompensele.
Dincolo de disciplina convenționala (2)14.30 – 17.30: De la condiționări și amenințări la cooperare și înțelegere – instrumente practice pentru părinți și pedagogi.
 
Detalii despre conferințe, teme abordate, înscriere, locație și preț și mai ales de ce mergem noi la conferințe – găsiți aici și aici.