Au trecut trei luni de când mi-am împlinit o dorință veche de mai bine de 4 ani. Dorință care s-a activat atunci când am ajuns prima dată (de nevoie, firește, de ce ajungem omul la terapie) la cineva care m-a scos dintr-o criză de sciatică ce mă făcea să nu pot sta dreaptă. Așa am ajuns să iau contact cu terapia manuală Yumeiho® și să mă îndrăgostesc de ea. Nu numai de efectele ei cât și de oamenii care făceau terapia, de modul de lucru, de tot.
Așa că, după mulți ani de așteptat și după un imbold fantastic al inimii, am zis: fie ce-o fi, că o să ajung sau nu să practic, așa, în cadru organizat, că o să fac doar pe ai mei, acasă sau că o să mă trezesc că nu-i pentru mine…eu vreau să mă duc să învăț. Astfel, plantele s-au aliniat și am luat parte la primul meu curs – de inițiere în terapia manuală japoneză Yumeiho®.

Ce este terapia Yumeiho®

YUMEIHO® este o metodă terapeutică bazată pe acțiuni manuale efectuate asupra întregului corp uman în vederea păstrării sau ameliorării stării de sănătate; cuprinde circa 100 de manevre care se efectuează asupra întregului corp al pacientului.
 
Este cunoscută și sub denumirea de “Metoda de îndreptare a coxalelor, masaj și presopunctura” sau “Masaj special Oriental Saionji”, însă denumirea originală este TERAPIA YUMEIHO®.
 
TERAPIA YUMEIHO® constă în aplicarea metodică a unui ansamblu complex de procedee manuale și exerciții fizice în scopul restabilirii echilibrului funcțional al organismului uman, astfel fiind eliminate sau ameliorate o gamă variată de tulburări care pot genera atât îmbolnăviri acute cât și suferințe cronice. (mai multe informații găsiți pe sry.ro (Societatea Română de Yumeiho)

În Yumeiho există 6 grade (6 Dan). Gradul 1 – 1 Dan – nivelul începător, Gradul 3 – 3 Dan nivelul de Terapeut Yumeiho, Gradul 6 – 6 Dan – Gradul de profesor avansat.
Așadar, dacă vrei să vezi cum este, dacă ți se potrivește sau nu această tehnică, practică …și de fapt, mod de viață, poți să verifici odată cu primul nivel. Dacă vrei să te implici mai mult, ai nevoie și de practică – sub supravegherea profesorului – de 1 an (de la gradul 2 la gradul 3). De la nivelul 3 poți să practici în cabinetul tău.
De menționat că terapia Yumeiho nu este numai pentru cei care au făcut o școală de specialitate (kinetoterapeuți) sau cei care fac masaj sau alte terapii manuale. Este pentru toată lumea. Da, este nevoie – și asta este un lucru foarte bun, după părerea mea – să înveți (sau să îți reamintești, după caz) multe noțiuni de anatomie. Atât teorie cât și practică. Cel mai important este să simți ”chemarea”. Eu nu am studii de specialitate (da, am studii economice și de comunicare, nu de kinetoterapie). Încă nu îmi este foarte clar dacă voi continua sau nu. Voi face și gradul 2 și apoi mai vedem… Pas cu pas. Am învățat să ascult ce îmi zice inima și să nu mă mai grăbesc. Nu alerg să obțin diplome și calificări și specializări. Îmi doresc să asimilez ceea ce învăț, în ritmul meu, al corpului meu, al minții mele, al sufletului meu.
Așadar, atât pe site cât și pe pagina de Facebook a Societății Române de Yumeiho puteți găsi următoarele cursuri, din mai multe orașe: Cluj, Galați, Onești, Brașov, Bacău, Timișoara, Craiova, Vaslui, Oradea, Tulcea. La Brașov (unde am făcut eu gradul 1) va avea loc în perioada 17-25 februarie (gradul 1 și gradul 2). Detalii găsiți aici.
Este un drum mai lung, ca în orice școală, cu studiu și practică. Și multă dorință de a face bine.

Cum arată o ședință de Yumeiho®

Pacientul este îmbrăcat în haine lejere și așezat, pe jos, pe saltele speciale. O ședință durează aproximativ o oră și, poate fi profilactică sau terapeutică, in funcție de problemele pacientului. Așadar, nu vorbim de o ședință clasică de masaj pe o masă specială. Terapia Yumeiho se face pe jos, pe o saltea, iar terapeutul ”trage de noi în toate părțile”. Nu ar trebui să apelăm la această terapie doar când avem probleme grave de sănătate; este o modalitate excelentă de a ne relaxa, de a ne detensiona, de a pune în mișcare ceea ce este stocat, blocat în corpul nostru.
Printre cel mai des întâlnire afecțiuni sau probleme în care este indicată și se aplică terapia Yumeiho:

  • Tulburari de statică și dinamică ale aparatului locomotor (cifoze, scolioze)
  • Tulburări induse de stress (insomnie, anxietate)
  • Diminuarea sau chiar eliminarea efectelor nocive induse de sedentarism
  • Tulburări gastro-intestinale
  • Afecțiuni ca: obezitatea, diabetul, guta etc (afecțiuni dismetabolice)
  • Pregătirea gravidei pentru naștere
  • Pregătirea sportivilor pentru performanță
  • Recuperarea pacienților care au suferit imobilizări prelungite


Mai jos aveți și un video despre ce înseamnă, cum se face și care sunt beneficiile terapiei Yumeiho.

 
Dacă vă interesează subiectul sau aveți întrebări, sunt aici să vă răspund (sau sa întreb pe cineva care știe mai bine…).
Recomandarea mea: dacă vreți să învățați o tehnică de ”masaj” (scriu între ghilimele pentru că Yumeiho este mai mult decât masaj), să dați o șansă acestei terapii. Nu o să regretați. Dacă nu știți – încă – cu ce se ”mănâncă” Yumeiho (pe pielea voastră, adică), sigur găsiți pe cineva, în orașul în care sunteți, pentru o ședință. În Brașov pot să vă recomand Centrul Evokinetic.