Vorbim de nutriție echilibrată, atât la oameni mari cât și la oameni mici (știți voi, copii…). Vorbim de alimente crude. Vorbim de diversitate, de deschidere și de încredere că ceea ce ne oferă natura în stare crudă este cel mai bun pentru organismul nostru. Dacă nu aveți vreo alergie la vreuna din semințele de mai jos, vă recomandăm să le încercați.
 

1. Semințe de susan (alb și negru)

Semințele de susan (Sesamum Indicum) reprezintă una dintre cele mai vechi surse de hrană. Sunt considerate valoroase, în special pentru uleiul ce îl conțin. Valoarea nutrițională ridicată a acestor semințe este dată de concetrația mare de minerale, vitamine și proteine.
seminte de susan alb
 
Indicații terapeutice ale susanului alb
– Substanțele active din susan: sesamin și sesamolin au un rol esențial în scăderea colesterolului, prevenirea tensiunii ridicate și creșterea depozitelor de vitamina E
– Antiinflamator și antioxidant
– Previne apariția migrenelor
– Reduce simptomele PMS
– Scade nivelul colesterolului
Mai multe informații despre rolul terapeutic și despre valorile nutritive ale semințelor crude de susan alb puteți găsi pe crudsisanatos.ro.
black sesame seeds
 
Dar despre susanul negru?
Susanul negru (Sesamum Indicum L) este o varietate de susan mult mai bogată în nutrienți decât susanul comun.
Din punct de vedere terapeutic, semințele crude de susan negru sunt folosite în:
– tratamentul afecțiunilor digestive
– tratarea și tonifierea ficatului și a rinichilor
– sursă principală de hrană a fi folosită în recuperarea după: boli grave, intervenții chirurghicale sau naștere
– foarte bun pentru sistemul osos, pentru definirea țesutului muscular sau pentru un sistem nervos ager și robust.
Mai multe detalii despre valoarea acestor semințe – aici.
 

2. Semințe de in (auriu și brun)

Au un gust cald, pământiu și o aromă subtilă de nucă și abundă în acizi grași omega-3.  Sunt foarte bogate in lignani, care sunt convertiți de flora intestinală în enterolacton și enterodiol (substanșe similare hormonilor estrogeni, ce reduc riscul apariției cancerului, în special în cazul femeilor). Astfel, rezultă mai puține dezechilibre hormonale postmenstruale.
seminte de in
Indicații terapeutice
– Scad nivelul colesterolului și controlează și previn hipertensiunea arterială
– Reduc severitatea diabetului prin scăderea glicemiei
– Faciliteaza tranzitul intestinal datorită concentrației ridicate de fibre solubile
– Au rol antiinflamator în cazul astmului, osteoartritei, artritei reumatoide, migrenelor, osteoporozei
Mai multe informații despre valorile nutritive și terapeutice ale semințelor crude de in auriu și in brun puteți găsi pe crudsisanatos.ro.
 

3. Semințe de dovleac

Cine nu a decojit vreodată semințe de dovleac și nu a mâncat miezul lor dulce? Știați că sunt una dintre cele mai nutritive și gustoase semințe pe care le putem găsi? Sunt folosite încă de pe vremea Amerindienilor pentru tratarea afecțiunilor apărute la nivelul rinichilor, prostatei, vezicii urinare.
Din punc de vedere nutritiv, semințele crude de dovleac conțin proteine, minerale esențiale (fier, zinc, mangan, magneziu, fosfor, cupru, potasiu), vitamine (A, C, D, E, K, Niacina, Acid folic) și mulți acizi grași.

seminte de dovleac

 
Indicații terapeutice
– Remediu nartural pentru dezechilibre neuronale: anxietate, depresie, panică, fobii, maladii obsesiv-compulsive, stres post-traumatic
– Gastrotonic
– Scad nivelul colesterolului
– Utilizate în tratrea afecțiunilor prostatei
– Tonic renal
– Vermifug și antiparazitar
Mai multe detalii despre semințele crude de dovleac puteți găsi aici.
 

4. Semințe de chia

Despre semințele de chia v-am povestit cât de miraculoase pot fi. Consumate în mod echilibrat, alături de alte semințe, puteți oferi organismului vostru acizii grași, fibrele, mineralele și vitaminele fără de care nu am putea funcționa (și chiar nu funcționăm) la parametrii optimi.
De ce sunt atât de bune aceste semințe puteți vedea aici.

seminte de chia 

5. Semințe de cânepă

Semințele nedecorticate, crude de cânepă au un conținut ridicat de proteine (20 de aminoacizi), sunt foarte bogate în fier, vitamina E (de 3 ori mai multă decât în semințele de in) și uleiuri esențiale (omega-3 și omega-6 în proporția perfectă – 3:1, omega-9).
Știați că din cele 36.6 % proteine, 66% sunt proteine de calitate superioară (edestină), restul de 33% reprezentând albumina, iar combinația dintre cele două reprezintă standardul de aur al proteinelor din plante, pentru că același raport edestină/albumină se găsește în plasma sanguină?
Spre deosebire de alte semințe ce pot fi folosite ca surse de proteine (soia, in, chia), semințele de cânepă nu conțin acid fitic (”anti-nutrient” – ce previne absorția digestivă a proteinelor și mineralelor). Asta le face mult mai ușor de digerat și nu necesită hidratare pentru înlăturarea acidului fitic. De asemenea au un conținut extrem de redus de zaharuri, carbohidrați și grăsimi saturate.

hemp seeds

 
Indicații terapeutice
– Imunomodulator (eficient în tratarea deficiențelor imunitare)
– Susțin procesele de detoxifiere, un metabolism sănătos și sistemul cardiovascular
– Ard surplusurile de grăsimi
– Reduc simptomele asociate cu dezechilibrele hormonale (PMS, crampe musculare)
– Susțin un păr, unghii și piele sănătoase
– Scad nivelul colesterolului nociv
Mai multe informații despre beneficiile semințelor de cânepă nedecorticate și crude puteți găsi aici.
Consumate cu consevență aceste semințe, împreună, adăugate în salată sau în diverse preparate netratate termic, ne ajută să ne vindecăm de multe afecțiuni și să ne menținem o stare de sănătate și vitalitate așa cum ar trebui să fie.
 
Voi ce semințe consumați?
 
Surse foto Pinterest și Google Images
 

Cine este Crud și sănătos?

logo_transp_CSCrud și Sănătos este un concept născut din dorința de a oferi informații medicale utile și avizate în direcția unei alimentații sănătoase. În 2011 am creat primul magazin online de superalimente din Romania, iar în 2013, cu ajutor de Sus, am deschis primul cabinet de Nutritie Raw-Vegană din țară, la Cluj-Napoca.
Dacă vrei să te documentezi despre cum să-ți construiești o viață sănătoasă, despre cum să mănânci corect, potrivit stilului tău de viață, despre cum să slăbești sau să acoperi carențele alimentare, despre superalimente și beneficiile lor sau poate despre cum să faci tranziția către un stil de alimentație (raw) vegan  – intră pe www.CrudsiSanatos.ro (cabinetmagazin onlineblog sau pagină de Facebook). Aici te așteaptă Dr. Langa Olivia-Diana: medic, terapeut și raw-nutriționist, care îți va ghida pașii către Sănătate și Bunăstare.