Ma faloseam in urma cu vreo doua saptamani ca plec sa vad ce mai e nou prin Creta, sa scotocesc cu ochiul mamei dupa locuri potrivite pentru noi si copiii nostri. Si mai ziceam atunci ca o sa-l gasesc pe-acolo si pe stimabilul Happysor, care a invadat (cel putin) Bucurestiul. Pe Happysor nu l-am gasit in Creta, pesemne ca plecase spre o alta destinatie, ca e turist neobosit se pare, in ciuda volumului 🙂
Am gasit insa alte lucruri despre care va pot povesti pe-ndelete. De la hoteluri prietenoase cu familiile sau doar cu parintii pana la ingrediente gastronomice si mancaruri specifice locului, cosmeticale bio locale, cretani simpatici si vorbareti mai putin afectati de criza, dar totusi ingrijorati. Am mai gasit multi turisti rusi, ceva nemti, ceva scandinavi si, bineinteles, britanici. Si am mai gasit tone de romani care au job-uri in industria ospitailitatii din Grecia ( e drept, nu chiar in pozitii manageriale) si care sunt extrem de apreciati ca forta de munca dedicata, subiect pe care n-o sa-l dezvolt aici .

Impresii generale

In principiu Creta, ca mai toata Grecia, e prietenoasa cu familiile. Si natural, dar si fiindca se simte datoare sa concureze, cumva, all inclusive-ul de Turcia. A crescut urias in ultimii ani rata de penetrare/dezvoltare a modelului de business all inclusive. Unele hoteluri sunt in teste de all inclusive anul acesta, pentru ca “asa cere piata” sau “partenerul german”
Grecia
Cea mai animata zona, unde se afla si multe dintre hotelurile pozitionate mainstream sau budget este Hersonissos, unde sunt mai ales mici hoteluri gen businessuri de familie sau hoteluri care in general isi afiseaza pe frontispiciu mai multe stele decat li se cuvin. Comparabil cu Mamaia noastra, Hersonissos are si o zona mai de fite, unde resorturile au bungalow-uri cu acces la piscine private si baby-sitter gratuit in timpul zilei
In Creta (Hersonissos) se gasesc fara mare greutate hoteluri cu waterpark-uri si cu all inclusive local, amplasate pe plaja cu nisip fin si la mica distanta de zona comerciala, pentru cine vrea antren si shopping dupa cina
Modelul clasic si nepretentios de all inclusive se bazeaza in general pe mancare de import, congelata (nu numai, dar predominant), 2-3 feluri de fructe (in general portocale, mere, pepene), un peste prajit sau la gratar, salate (proaspete de data asta) si muuulte gemuri si dulceturi. Bauturile pentru pranz si cina sunt disponibile la dozator, fie ca sunt racoritoare, fie ca sunt alcoolice (bere, vin)
Piata de suveniruri e si aici dominata de produsele” made in China”, de la magneti de frigider, la slapi de plaja sau rochite roz paietate pentru pustoaice. Mi-a placut insa sa gasesc o industrie de cosmetice bio locale in plin avant, zeci de branduri cretane si grecesti de uleiuri de masline, condiment, pasta de masline si cateva magazinase cu produse ale unor artisti autohtoni
Daca va place sa va miscati, aveti ce face din plin, insula fiind foarte mare: de la excursii de 1 zi prin insulele vecine, la sporturi de apa, la cascat gura la cafea cu localnicii prin Heraklion sau vizitat obiective turistice etc. Regret, shopping-ul nu intra la miscare 🙂

Resorturile si hotelurile din Creta

Am vazut in jur de 20 de resorturi si hoteluri, in 4 dintre ele am stat, iar in alte cateva am mancat.
In functie de ce am vazut, ce am auzit, ce am testat si ce am intuit, am creionat cateva categorii de resorturi family friendly, cu exemple si tarife aproximative pentru fiecare. Tarifele de mai jos sunt pentru sejururi de familie (2 adulti si 1 copil cu varsta de pana la 11 ani), cu cazari, mese si zboruri incluse, taxe de aeroport, transferuri la si de la hotel, asistenta turistica la destinatie, asigurari (medicala si storno). Pentru tarife certe, va sfatuiesc sa accesati site-ul happytour.ro sau sa consultati un agent de turism.

Resorturi exclusiviste

Resorturi care au cele mai multe (sau toate) camerele cu vedere la mare, au bungalow-uri cu piscine private, spa-uri sofisticate si sunt destul de departe de urmatorul resort/hotel. Si care nu prea practica pachete de tip all inclusive.
Exemple:
Resortul Daios Cove – extrem de luxos si de elegant, cu turisti stilati care vorbesc incet si care au copii perfecti J. Tarif orientativ pentru un sejur de 7 nopti cu mic dejun: intre 2.800-4.800 eur
Aldemar Royal Mare – renumit pentru spa-ul sau, care se pare ca se afla printre primele 10 din lume, e localizat in Anissaras, o zona mai linistita. 25 de minute de masaj de relaxare – aprox 50 eur, masaj ayurvedic intre 85-160 eur/55 min. Sejur de 7 zile in luna iulie cu demipensiune: cca 3.000-3500 eur

Resorturi de categorie superioara

O treapta mai jos decat surorile lor exclusiviste, si aceste resorturi/hoteluri au dotari de calitate, bungalouri, piscine private individuale sau care pot fi share-uite cu vecinii de camera/bungalou, multe piscine comune (20-30, unele dintre ele), piscine si locuri de joaca pentru copii, spa-uri si activitati de relaxare, cateva restaurante cu meniu a la carte (printre care evident si o taverna greceasca), bucatarii care folosesc preponderant ingrediente locale.
Exemple:
Ikaros Beach – cu o vegetatie abundenta, amenajat in stil cretan (intre 2.600-3900 eur/7 nopti + demipensiune)
Atlantico Sensatori – care are o zona destinata exlusiv adultilor si una exclusiv familiilor cu copii (intre 2.100-3.300 eur/7 nopti cazare + pensiune completa)
Knossos Beach – pentru care am review-uri bune de la prieteni (intre 2700-3500 eur/11 nopti + all inclusive)
Nana Beach – singurul vizitat care nu are internet free in camere J (intre 2.600-3.100 eur/10 nopti + all inclusive). Testat si placut.
Iberostar Mirabello Village – in apropiere de oraselul-port Agios Nikolaos (1500-2600/7nopti + demipensiune)
Preferatul meu in aceasta categorie este Creta Maris – singurul exemplu de all inclusive responsabil pe care l-am vizitat si pe care vi-l recomand cu drag si cu toata increderea. Foloseste in bucatarie 99% ingrediente locale, are o gradina proprie cu produse bio, conserva traditiile si manifesta grija fata de natura (recicleaza, foloseste energie regenerabila). Am numai review-uri favorabile din toate partile pentru acest hotel minunat, in care mi-as petrece vacanta fara sa clipesc. Tarif orientativ pentru un sejur de 7 nopti in regim all inclusive: intre 2.200-3.000 eur

Grecia_2

Resorturi pentru publicul larg

In aceasta categorie vorbim de hoteluri curate, dar fara prea mari pretentii de design (sunt constructii noi, din materiale mai ieftine), care de regula zic ca au 4*-5* dar au cam cu una mai putin. Mai toate practica sistemul all inclusive cu mai putine produse locale proaspete, cu bauturi la dozator, hot dog si pizza la snack-urile dintre mese, dar se straduiesc sa compenseze prin ospitalitate, prin facilitatile pentru copii si prin camerele spatioase.
Exemple:
Lyttos Beach – are camera imense, tobogane de apa pentru copii si se mandreste ca este printre putinele din categoria lui care oferta coniac Alexandrion 3* la all inclusive J (intre 3.700-4200 eur/14 nopti + all inclusive)
Star Beach Village – detine cel mai complex aquaparc din Hersonissos (intre 1.700-2.300 eur/7 nopti + all inclusive)
Gouves Water Park – are un manager general care se pricepe de minune la vinuri si care iubeste romanii 🙂 ( cca 1.500 eur/pachet 7 nopti + all inclusive)

Hoteluri budget

Hoteluri cu dotari si facilitati pentru copii, aflate mai departe de plaja. Aici scad destul de mult calitatea si diversitatea mancarii.
Exemple:
Hotel Mediteraneo – pozitionat mai departe si de plaja, dar si de zona centrala Hersonissos. Testat si nu prea placut L. Sejur de 7 nopti cu all inclusive intre 1.500-2.300 eur.
Hotel Flisvos – ieftin, dragut, curat, pozitionat foarte aproape de plaja, regim de bed&breakfast
E foarte posibil ca unele dintre hoteluri sa fie la limita intre doua categorii, scopul nu a fost de a intocmi o biblie a cazarilor in Creta, ci de oferi repere.
Cateva recomandari celor care decid sa petreaca o vacanta in Creta (cel mai probabil aplicabile si in cazul celorlalte insule turistice ale Greciei):
Daca va tenteaza varianta all inclusive, e ok – pentru ca grecii nu au genul de all inclusive care sa te tina captiv in incinta o saptamana (in cazul in care nu-ti doresti asta). Totusi, daca alegeti un hotel mediu sau budget incercati sa treceti macar o data de doua ori pe la o taverna greceasca, ca e pacat de bucatele pe care le au. Un tarif mediu de familie cu 1 copil pentru un pranz/o cina este in jur de 40-50 de eur, cu ceva peste si un pahar de vin/adult
In cazul in care sunteti genul pretentios la mancare (genul meu adica), atentie mare ce rezervati. Fie alegeti un hotel din categoria superioara, fie mergeti pe o demipensiune si cu pranzul va descurcati prin vecini
Povestile despre produsele bio, suveniruri, hoteluri potrivite doar parintilor (adultilor) le las pe data viitoare, deocamdata va invit sa vedeti cateva poze.