Cred că știți deja că nouă ne place tare mult să mergem cu toții, în vacanțe, mai lungi sau mai scurte, cu cortul sau pe la localnici (vezi Airbnb). Firește că nu refuzăm din când în când un răsfăț la un hotel fain.
În ultimul timp, este adevărat, vacanțele noastre sunt cu și despre copii, despre cum e mai bine pentru ei și despre cum putem să îi luăm cu noi și să le adaptăm nevoile și la ceea ce ne dorim și noi. Astfel, am pus la cale câteva călătorii prin România, în vara aceasta, să vedem ce-o să iasă.
Până una alta, ne pregătim de un weekend lung la mare, cu cortul. Destinația de data aceasta este 2Mai. Pentru că am auzit că este este o zonă child friendly și vrem să o testăm.

#grammasters3 #bucurie #relaxare #siguranta #dragoste #Romania #joaca #lafereastramea #Vango #veka

A photo posted by Mihai Dragomirescu (@dragomirescul) on

Nu este prima dată când mergem la mare cu cortul, cu copiii. Anul trecut ne-am bucurat de plaja (semi) pustie din Krapetz (Bulgaria) și de campingul din pădurice și apoi am continuat sejurul, tot la cort, în Vama Veche, la Sandalandala. O să vă povestesc pe larg și despre Sandalandala pentru că vă recomand cu drag experiența de acolo și cât de curat și frumos este totul.

Cum organizăm bagajele

În funcție de câte persoane sunteți, câte zile și nopți stați, ce condiții aveți (cort, gazdă, hotel etc), acces la mâncare sau trebuie să faceți mâncare, în funcție de toate acestea, firește, aveți nevoie să vă organizați bagajele, astfel încât să nu fie nici prea multe, nici prea puține – trebuie să fie: suficiente.
Pentru aventura noastră de 4 zile și 4 nopți, pentru 4 persoane, cu cortul, la mare, în camping:

  • cort mare de 4 persoane, cu verandă, de la Vango. Am vrut să fie neapărat mare, încăpător pentru toți 4 + bagaje, să se poată și compartimenta (are un ”perete” care se poate prinde în cort și astfel se fac 2 camere. Și să aibă o verandă, foarte utilă pentru bagaje, bucătărie, apărat de ploaie, lăsat încălțări…și ce mai ai nevoie). Mult mai multe despre colecția de corturi VANGO pentru familii, în curând, chiar aici, pe UrbanKid.ro 

cortul vango

  • saltele pentru somn (noi avem și o variantă de acum mulți ani, de la Decathlon – autogonflabile dar și un airbed de la Vango)
  • saci de dormit (pentru fiecare: adulți și copii). Pentru copii avem de la Decathlon.
  • cearceaf (de pus peste saltele) și pernuțe. Chiar dacă teoretic dormim în sacii de dormit și n-am avea nevoie de altceva, am observat că este mult mai confortabil și plăcut, atunci când poate nu stai numai în sacul de dormit, să poți dormi pe un cearceaf molicel și parfumat, în loc de catifeaua groasă a saltelei.
  • masă de camping și scaune (masa este de la Decathlon, scaunele, găsiți cam în ce orice hypermarket. Noi avem și scaune mici, pliante, pentru copii).
  • pentru bucătărie, chiar dacă teoretic avem acces ușor la restaurant, noi pregătim destul de multe mese și la ”ușa” cortului. Astfel, avem așa:
    • primus/aragaz, cu butelie (de la Decathlon)
    • o crăticioară pentru: supe, paste
    • un ceaun (mai micuț) pentru mămăligă (putem face și tot felul de mâncăruri rapide: cartofi, orez etc)
    • ibric pentru ceai sau încălzit lapte
    • esspresor cafea
    • un set de picnic (l-am primit acum mai mulți ani și încă îl mai folosim). Este un ghiozdănel în care avem farfurii (din plastic), pahare (cu picior – din plastic și pentru copii), tacămuri (linguri, furculițe, cuțite, lingurițe), sare și alte mirodenii, paie (pentru băut), servețele de masă și șervete (din material), pungi de gunoi, briceag, scobitori și …cred că mai sunt câteva mărunțișuri
    • căni (din metal) luate de la un magazin ”cu de toate” din Bulgaria (că atunci ne-am trezit că avem nevoie), câteva farfurii suplimentare (din plastic, pentru copii, pe acestea le avem din Ikea)
    • ladă frigorifică (din Decathlon)

primus si cafea

  • duș de camping și chiuvetă de camping – noi le-am luat de la Lidl. Sunt foarte bune pentru spălat pe mâini, spălat repede un pahar, tacăm sau pentru spălat copiii, având în vedere că apa se încălzește la soare.
  • lampă solară, pastile anti-țânțari
  • trusa de prim-ajutor + cremele de soare și după soare + trusa noastră medicală (ce conține remediile homeopate + un antitermic alopat, just in case și un sirop de tuse din plante). Zilele acestea vom testa si cremele de soare 100% naturale preparate de o mămică dedicată – de la Natural Gift Store.

FullSizeRender

  • îmbrăcăminte potrivită (și de soare și de frig sau de ploaie, pentru fiecare dintre noi). Pentru că este vorba doar de 4 zile, pe lângă hainele uzuale de vară, voi lua câte un polar + geacă (de vară, de vânt și ploaie) pentru fiecare dintre noi, pantaloni de ploaie pentru copii, încălțări de ploaie pentru copii (pe lângă teneși, sandale). Ah, și să nu uit, și papuci pentru mers la duș.
  • trusa de igienă, cu minimum necesar (săpun natural pentru noi și copii / gel de duș / șampon, pasta de dinți și periuțele de dinți) + mai multe șervețele umede ca de obicei.
  • pentru plajă avem: 2 rogojini de rafie, prosoape pentru fiecare, gentuță frigorifică, umbrelă de soare, câteva jucărele de nisip.
  • dacă plecați cu un bebeluș sau chiar todler, poate vreți să țineți cont și de lista de aici. Ce a mai rămas valabil pentru noi, având în vedere că juniorul are 1 an și 9 luni acum: scutece (care sunt mai puține decât când era bebeluș), pentru că mergem la mare va avea și scutece lavabile de baie (le-am ochit deja și le voi lua de aici). Mai rămân pe listă: hainele comode și adecvate, produsele de igienă și un SSC – Manduca și mai adăugăm, în loc de jucării: cărticele potrivite vârstei lui (este o perioadă când este foarte interesat de cărți așa că nu putem rata acest moment…).

Cam aceasta este lista noastră. Când bagajele vor fi gata, promit și o poză. Din experiența dăților trecute, acum voi fi și mai selectivă cu lucrurile pe care le vom lua, dar oricum, sigur ne încap în mașină 🙂
Voi aveți și alte experiențe?