Când aveam 14-15 ani am fost în niste “vacanțe” extraordinare – singur, fără părinți. Eram explorator și mergeam în campuri organizate de Organizația Națională Cercetașii României. Eram cercetaș. Probabil că cercetaș nu încetezi niciodată să fii – e ceva ce iei cu tine și porți tot restul vieții. Pansement și vitamină în același timp pentru educația și personalitatea unui copil.
Îmi aduc aminte oricând cu mare drag de următorul episod – aveam de făcut primul meu hike de noapte – adică mergeam noaptea, pe munte, prin pădure – urmând să ajungem undeva într-un luminiș unde să campăm, să punem corturile, să facem focul și să dormim iar a doua zi să ne continuăm traseul.
De multe ori traseele mai lungi începeau noaptea. Fiori reci mă treceau pe spinare. Îmi era foarte frică de întuneric, de toate zgomotele pădurii – cum pășeam eu sau ceilalți copii trosnea o crenguță și invariabil dacă te uitai în depărtare nu se putea să nu vezi o pereche de ochi – chiar dacă de cele mai multe ori era doar o gașcă de licurici.
Mâinile ne tremurau și prin urmare și lanternele – fâcând totul mult mai greu de suportat. În toată nebunia asta trebuia să mă liniștesc cumva. Știam că nu voi păți nimic dar era nasoală senzația și vroiam să mă descotoresesc de ea. M-am oprit. Am urcat cu privirea ca pe o scară formată din crengi de copaci până am ajuns la buza de sus a pădurii, am văzut cerul. Și de acolo privirea mea s-a întins și a cuprins toată bolta cerească vizibllă din punctul unde eram, curpinzând toată pădurea la coborâre. Am știut că am învins pentru totdeauna frica de întuneric și necunoscut – cerul înstelat mi-a dat o senzație de liniște nemaiîntâlnită până atunci.
La anul Ioana probabil va merge în primul ei camp de Cercetași. 🙂
 
Până atunci – am ceva mai tare pentru voi – ce are loc acum imediat – peste o săptămână – chiar aici în București. Mi se pare o activitate perfectă pentru mini-vacanța ce urmează și sunt convins că îmi veți da dreptate. E organizată de prietenii de la No Gravity, foști cercetași și ei – deci știu ce zic când vă recomand să nu ratați așa ceva!

Înscrieri la sfârșitul articolului cu 5% discount!

Orientare-urbana

5 zile de super distracție prin București

Prezentare generală
Curs intensiv de orientare urbană care constă în inițierea în utilizarea diferitelor hărți urbane și a instrumentelor de navigație, cunoașterea unor obiective turistice bucureștene plecând de la indicii surpriză, precum și familiarizarea participanților cu mijloacele de transport în comun.
La finalul acestui curs copiii vor știi cum să își planifice deplasări optime cu metroul, cum să se orienteze în oraș folosind atât hărțile digitale, cât și cele fizice ale mijloacelor de transport în comun, să interacționeze adecvat cu trecătorii, să lucreze în echipă și să rezolve diferite provocări contra timp. Nu în ultimul rând, acest atelier îi va ajuta să-și depașească limitele și le va crește încrederea în sine, implicit gradul de independență față de adulți.
Cadrul imaginar (Povestea)
Pentru a stimula curiozitatea și procesul de învățare ale participanților, activitățile atelierului de orientare urbană NoGravity vor fi integrate într-o poveste incitantă.
Exploratorii NoGravity au pornit pe urmele unui extraterestru care are misiunea de a învăța despre planeta noastră și despre România în particular. Serviciul de Informații NoG recomandă începerea căutărilor extraterestrului la Muzeul Național de Geologie unde acesta se documentează despre structura și evoluția Pământului, apoi la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” unde acesta învață despre flora, fauna și originile speciei umane.
După aceste documentări generale, se pare că extraterestrul a devenit interesat de condițiile de trai și diferitele tipuri de locuințe ale românilor de-a lungul timpului, fapt pentru care cercetările trebuie extinse la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Există de asemenea surse de încredere care susțin că extraterestrul studiază evoluția tehnicii în în cadrul Muzeului Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”.
Informații de ultimă oră afirmă că extraterestrul nu s-a rezumat numai la această documentare practică, ci s-a dedicat și unui studiu teoretic la Bilioteca Națională a României.
Echipa de exploratori trebuie să găsească indicii ale trecerii extraterestrului prin aceste locuri și să ajute Biroul de Informații NoG la identificarea traseului extraterestrului prin aceste locuri.
Perioada: 2 – 6 noiembrie
Număr ședinte: 5 (cinci)

  • Câte 1 ședință pe zi;
  • Copiii sunt aduși la NoGravity la ora 09:00 și sunt luați la ora 17:30.

Obiective:

  • orientare în mijloacele de transport în comun (metrou);
  • orientarea în spațiu utilizând dispozitive mobile (geocaching);
  • orientare clasică cu harta și busola;
  • orientare „socială” – interacțiunea adecvată cu oamenii (aflarea informațiilor prin întrebări adecvate);
  • dezvoltarea rezistenței fizice a copiilor prin intermediul activităților de aventură NoGravity și a traseului parcurs în fiecare sedință a cursului intensiv de orientare;
  • dezvoltarea atenției;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare;
  • însușirea bunelor maniere;
  • dezvoltarea sociabilității și stimularea lucrului în echipă;
  • dezvoltarea spiritului de aventură;
  • dezvoltarea interesului pentru mediul înconjurător.

Activități propuse:

  • Activități zilnice de aventură și escaladă la NoGravity Club, înainte de începerea traseului de orientare urbană și la finalul acestuia;
  • Familiarizarea și perfecționarea participanților în utilizarea diferitelor hărți urbane și a elementelor de navigație;
  • Familiarizarea participanților cu metroul bucureștean;
  • Vizitarea Muzeului Național de Geologie, a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, a Muzeului Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” și a Bibliotecii Naționale a României;
  • Interacțiunea adecvată a participanților cu persoane întâlnite pe traseu;
  • Metode de testare și evaluare zilnică a noțiunilor învățate în ziua respectivă;
  • Evaluare finală individuală și de echipă a noțiunilor învățate în curs.

Unde mâncăm?
Gustare, pachet pe traseu și prânz cald „acasă” (la NoGravity Club).
Vârsta participanților:
Cursul intensiv de orientare urbană se adresează copiilor din ciclul primar, între 7 și 10 ani.
Evaluarea participanților:
La final fiecare participant va face o descriere grafică a traseului făcut. Cursul se va încheia cu o evaluare individuală și pe echipă.
Număr de participanți: 8 – 10 copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani.
Cost : 700 lei 665 lei pentru cititorii UrbanKid.ro – adica pentru tine!
În acest preț sunt incluse și activitățile de aventură și escaladă NoGravity Club, mâncarea, transportul cu metroul și accesul în muzee pentru copii.