Pui de compunere 1
Cu totii invatam, acasa, la scoala, de la prieteni, de pe internet, de la televizor sau din reviste, cum ar fi bine sa traim ca sa fim sanatosi. Probabil ca nu vom fi toti sportivi de performanta si ca nu ca nu vom trai toti 150 de ani, dar este exista cateva reguli/sfaturi de care este evident ca ar bine sa tinem cont:
-sa fim atenti la ce/cum/cat/cand mancam(alimentatia trebuie sa fie echilibrata, sa consumam multe fructe si legume, sa nu mancam seara tarziu, sa mancam mai putin si mai des…)
-sa evitam sa consumam tot ce ne este nociv(grasimi sau zahar in exces, tutun, alcool…)
-sa bem multa apa(suntem, in cea mai mare parte, apa. Apa ne completeaza si ne purifica…)
-sa facem miscare(jogging in parc dimineata, sapatul gradinii, fotbalul cu prietenii, etc., ne mentin tonusul ridicat, fiind o parte importanta a unui stil de viata sanatos)
-sa avem un program de somn regulat(esta imporatant sa fim atenti cum ne refacem puterile pentru urmatoarea zi)
Enumera toate regulile unui stil de viata sanatos(sunt sigur ca mai stii si altele). Incearca sa dai cat mai multe exemple ca si cum ai explica unui frate mai mic.
Incheie compunere povestind despre tine. Tu urmezi toate aceste reguli sau doar o parte din ele ? De ce? In ce fel crezi/stii ca stilul tau de viata este sanatos? In ce fel este important pentru tine? Iti doresti sa imbunatatesti ceva la stilul tau de viata? Ce? De ce? In ce fel crezi/stii ca un stil de viata sanatos poate schimba in bine celelalte aspecte ale vietii unui om?(profesional, financiar, sentimental, spiritual…)

Pui de compunere 2
Imagineaza-ti ca exista un loc in care toti oamenii sunt perfect sanatosi pentru ca au invatat sa fie atenti la stilul de viata. In continuare, insa, unii dintre ei sunt mai puternici/odihniti/rezistenti/

veseli decat ceilalti. De ce crezi ca se intampla asta? Tie ce-ti mai da putere/vointa/incredere/energie/odihna in afara de mancare, somn si sport? Daca alegi sa scrii compunerea din acest punct de vedere personal, gandeste-te si descrie ce te energizeaza pe tine, ce-ti da putere in fiecare zi, ce te face sa te simti sanatos tun tot timpul. Pentru a-ti gadila imaginatia/inspiratia, iata cateva din lucrurile care pentru mine sunt ca vitaminele(imi dau energie), ca doctoriile(ma fac bine si imi alina durerea) sau ca un somn bun(sunt odihnitoare, imi rafac fortele):
-sa ascult muzica vesela
-sa fiu optimist
-sa ma joc cu copiii
-sa-i spun “Buna dimineata” soarelui in fiecare zi
-sa gatesc impreuna cu parintii mei
-sa jonglez
-sa vorbesc cu animalele si cu plantele
-sa fac cuiva un compliment in fiecare zi
-sa citesc romane fantastice
-sa joc carti cu bunica
Descrie toate acele lucruri care crezi/stii ca-ti fac mai buna fiecare zi din viata si cum ai descoperit asta. Crezi ca ar avea acelasi efect si pentru altii? De ce?

Pui de compunere 3

Folosind ideile din primii doi pui de compuneri, descrie cum ar arat un stil de viata sanatos pentru:
-un urs polar
-un ghiocel
-pisica bunicii
-un extraterestru
-un zmeu
-un dragon
-o meduza

Spor la scris!