Tema: o compunere cu titlul “lada cu lacatul ruginit”, despre om ca fiind o lada care ascunde multe secrete.

Pui de compunere 1 – lada bunicului

Imagineaza-ti ca, in timpul unei vizite la cabana bunicilor, gasesti o lada veche cu un lacat ruginit. Cum arata? Din ce material e facuta? E mare/mica? E grea/usoara? E ascunsa sau la vedere? Alcineva mai stie de existenta ei?
Curios, deschizi lada sa vezi ce are inauntru. O deschizi usor sau te chinui? Arata de parca cineva umbla la ea des sau n-a mai fost deschisa de mult?
Iti dai seama ca in respectiva lada se afla toate secretele bunicului tau. Sub ce forma sunt aceste secrete stranse intr-o lada?
– jurnalul bunicului tau de cand era tanar.
– multe biletele pe care bunicul tau scria secretele lui si le punea la pastrare in lada
– scrisorile de dragoste intre bunicul si bunica ta
– planurile misiunilor secrete – afli ca bunicul tau a fost/este agent secret
– discuri ale formatiei de rock’n’roll in care canta bunicul tau si de care tu habar n-aveai
Descrie cu amanunte ziua petrecuta studiind continutul lazii, in ce fel te-a surprins acesta, ce lucruri noi ai aflat despre bunicul tau. Simti ca acum il cunosti mai bine? Cum se va schimba felul in care il privesti si in care comunici cu el? Te simti de parca ai stat de vorba cu bunicul tau o zi intreaga si ti-a povestit tot despre el?
In incheiere, descrie in ce fel te-a schimbat experienta avuta, cum vei incerca sa comunici de acum inainte cu cei din jurul tau stiind ca fiecare are secretele lui. Tu te simti ca o lada plina de secrete?

Pui de compunere 2 – lada vrajitorului

Imagineaza-ti o lume de basm in care traieste un vrajitor foarte puternic. El poate citi gandurile oamenilor, aflandu-le toate secretele pe care, apoi, le strange intr-o lada cu un lacat ruginit. Este un vrajitor bun sau rau? Foloseste aceasta putere a lui ca sa ajute oamenii sau ca sa-i controleze sau sa le joace feste? Descrie lada cu secrete ca la primul pui de compunere. Imagineaza-ti o zi din viata vrajitorului in care se intampla ceva deosebit:
– pierde cheia de la lacat si isi pierde, astfel, puterea
– se hotaraste sa imparta cu toti oamenii secretela stiute numai de el pana atunci
– cineva ii fura lada si ii amesteca intre ele secretele oamenilor incat vrajitorul nu mai stie ale cui sunt
Ce efecte are intamplarea asupra vrajitorului? Dar asupra oamenilor ale caror secrete le stia vrajitorul? In ce fel ii schimba? Se simt eliberati sau sunt suparati ca nu mai au secrete? Se cunosc mai bine unul pe celalalt?

Spor la scris!