Temă: o compunere intitulată “Familia mea în comunism”

Pui de compunere 1 – dacă ai amintiri din perioada comunistă
Folosindu-te de întrebările de mai jos, descrie ce-ți amintești despre familia ta pe vremea comunismului. Încearcă să și compari cum era atunci față de cum e acum, dar încearcă și să povestești cum vedeai lucrurile atunci, când încă nu aveai cu ce altceva să compari.
– Cum arăta locuința ta? Ce activități, jocuri, întâmplări îți amintești?
– Ce făceau ai tăi? Cum își petreceau timpul?
– Ce făceai împreună cu familia? Ce făceai singur(ă)?
– Ce alte detalii de stil de viață îți mai amintești? (vacanțe, haine, mâncare…)
– Ai frați surori? Ce făceau? Cum trăiau perioada aceea?
Pui de compunere 2 – dacă nu ai prins perioada comunistă sau nu-ți mai amintești
În cazul acesta, va trebui să faci puțină pregătire, ca un detectiv 🙂 Înarmează-te cu un caiet de ciorne și un creion și ia-le interviuri cât mai multor membri ai familiei tale care își amintesc cum era. Iată câteva întrebări care te pot ajuta să scrii apoi compunerea.
– Care e primul lucru care îți vine în minte când te gândești la viața în comunism?
– În ce fel era viața diferită atunci față de vremurile noastre? (la întrebare asta îi poți ajuta să răspundă folosind întrebările de mai sus, de la Puiul de compunere 1)
– Există întâmplări deosebite cu familia noastră din perioada aceea?
– La ce visai atunci și la ce visezi acum?
– Ce s-a schimbat în familia noastră după ’89? S-au schimbat în vreun fel relațiile dintre membrii familiei după căderea comunismului?
Pui de compunere 3 – mai altfel 🙂
Dacă ai poftă de scris și imaginația antrenată, pornește de la oricare dintre primii doi pui de compuneri, scrie răspunsurile la întrebări pe o ciornă, iar când scrii compunerea, încearcă o abordare fantastică. Poate că ai descoperit princ asă un album de poze, niște scrisori, un caiet, o baghetă magică sau orice alt obiect care te-a făcut să călătorești în timp și să revezi secvențe/ amintiri din perioada comunistă.
Spor la scris!