Via request pe mail.

O “clientă” mulţumită (a luat 10 crescând singură un pui de compunere!) are o nouă cerere pentru tema “călător prin pădurea de gânduri”.

Analiza subiectului: cred că această temă îmi este cea mai simpatică din câte am primit până acum, pentru că propune deja o imagine. Când aud acest titlu, parcă deja văd un personaj care se plimbă printr-o pădure fermecată de gânduri… Pentru că tema este atât de plastică, puiul de compunere va consta în câteva întrebări ajutătoare care să îţi dea nişte direcţii de scris.

Pui de compunere
Înainte să începi să scrii, petrece puţin timp imaginându-ţi personajele (poţi folosi o foaie separată pentru a lua notiţe):

Pădurea
– mică? mare? stufoasă? mai rară?
– cum arată? copacii seamănă cu cei obişnuiţi (rădăcini, trunchiuri, crăci, frunze)? sau sunt nişte copaci fantastici (alte forme, culori, cu rădăcinile la vedere…)?
– ce e pe jos? pământ? iarbă? ceva care seamănă cu o plapumă de puf? gânduri?
– există poteci? cum arată? cum le deosebeşti – forme, culori diferite? feluri diferite de pietriş / pământ?

Gândurile
– ce fel de gânduri ştii? frumoase? urâte? adânci? filosofice? obişnuite, de zi cu zi? despre sentimente? despre oameni? despre lucruri?
– cum arată fiecare dintre gândurile astea? ce forme? ce culori? ce texturi / materiale? ce mirosuri? se pot mânca? ce gust au? vorbesc? şoptesc? cântă?

Călătorul
– cine este? tu? altcineva? cum arată? cum e îmbrăcat?
– cum a ajuns în această pădure? din întâmplare? căuta ceva? i-a spus cineva de existenţa ei sau a descoperit-o singur, sau din cărţi, sau de la părinţi, sau de la un profesor?
– în ce stare e când intră în pădure? e curios? un pic speriat? indiferent?
– ce face în pădure? doar se plimbă şi se uită? interacţionează cu gândurile? le atinge? le miroase? le gustă? vorbeşte cu ele? le poate culege şi lua cu el?
– ce efect are plimbarea asta asupra lui? află lucruri noi? despre el sau despre alţii? la ce se gândeşte pe măsură ce avansează şi descoperă gânduri noi?
– cum e călătorul când iese din pădure? entuziasmat? liniştit? e pus pe gânduri? la propriu sau la figurat? se gândeşte la ce a aflat şi gândurile pe care le produce se întorc în pădure, sau chiar a cules un sac de gânduri pe care stă?

După ce te-ai gândit la toate lucrurile astea şi ţi-ai făcut în minte un “desen” despre pădure, gânduri şi călător, leagă toate imaginile astea într-o poveste cu început, cuprins şi încheiere, prin care să descrii amănunţit cum intră personajul tău în pădure, cum descoperă toate detaliile acestea, ce efect are călătoria asupra lui şi ce concluzii trage la sfârşit.

Spor la scris!