Tema: “Banii cheltuiţi pe armament, ar fi mai bine să se investească în cauze umanitare. Exprimaţi-vă propriile gânduri”

Război sau cauze umanitare?

Sursa foto: http://bit.ly/htkSj

Înţelegem că vi se cere să spuneţi dacă vi se pare sau nu corect ca banii cheltuiţi pentru război (armament) ar fi mai bine cheltuiţi dacă s-ar investi în folosul oamenilor nevoiaşi (cauze umanitare). Propriile voastre gânduri pot fi că da, e corect şi atunci e nevoie să argumentaţi de ce credeţi voi asta. Sau puteţi crede că nu, că e mai bine să se investească în arme şi război, caz în care este de asemenea nevoie să argumentaţi (doar că vă prevenim că poziţia asta e mult mai greu de susţinut cu argumente).
Iată câteva întrebări la care să răspundeţi schematic pe o ciornă, pentru a vă extrage şi ordona gândurile despre subiect.

Pui de compunere
Despre banii cheltuiţi pe război:
– Care sunt rezultatele investiţiei?
– Ce se întâmplă atunci când statele cheltuie bani pe arme pentru a se război cu alte state?
– Cine are de câştigat şi ce?
– Cine are de pierdut şi ce?
Despre banii cheltuiţi pe cauze umanitare:
– Care sunt rezultatele investiţiei?
– Ce se întâmplă atunci când statele şi oamenii dau bani pentru cauze umanitare, proiecte şi acţiuni care îi ajută pe cei care trăiesc în sărăcie sau care întâmpină tot soiul de alte dificultăţi sociale (rasism, discriminare, victime ale violenţei…)?
– Cine are de câştigat şi ce?
– Cine are de pierdut şi ce?
După ce termini cu ciorna, poţi scrie compunerea pornind de la întrebarea:
– Dacă ai putea tu să decizi unde se duc banii, ce ai decide şi de ce?
Spor la scris!