Bucureşti, 25 mai 2017
ONG-ul Sănătate pentru Viaţă, în colaborare cu Kaufland România, partener principal al proiectului, şi Colgate România, susţin timp de şase luni 24 de ateliere de artă colaborativă Roxy & Kids Art și educaţie pentru sănătatea orală a micuţilor. Aceste workshop-uri dedicate atât copiilor, cât şi părinţilor, se vor desfăşura în grădiniţe și fundaţii caritabile din București.
“Am creat acest proiect unic în România ca răspuns la rezultatele alarmante ale celor mai recente studii de piaţă, care arată că un român își schimbă periuța de dinți o dată la un an şi jumătate, în comparaţie cu germanii, spre exemplu, care o înlocuiesc cel puţin o dată la trei luni. Mai mult, în zona rurală, românii încă mai schimbă periuţa de dinţi doar o singură dată în 10 ani! Aşa că am ales ca, prin învățarea ludică, să explicăm celor mici cât de distractiv şi artistic poate fi întregul proces de spălat  pe dinţi”, susţin reprezentanţii Sănătate pentru Viaţă.
Această iniţiativă unică în ţară, dedicată îngrijirii dentare adecvate şi sănătăţii orale a celor mici, se desfăşoară în două etape: 1 aprilie – 30 iunie şi 1 septembrie – 30 noiembrie. O parte din ateliere vor fi realizate în grădiniţe, în timp ce altele sunt organizate în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor care sprijină copiii defavorizaţi sau micuţii bolnavi. Până acum, patru ateliere menite să aducă zâmbetul pe buzele copiilor au avut loc în colaborare cu Help Autism Association şi Dăruieşte Viaţa Foundation, Grădiniţele Happy Kids şi Kluge Kinder.
Timp de două ore, în cadrul atelierelor “Testează şi Pictează cu Pastă de Dinţi”, copiii cu vârsta între 1,5-8 ani vor utiliza un material cu totul original pentru a crea opere de artă: pastă de dinți colorată. Cei mici vor picta cu ajutorul periuţei şi pastei de dinţi de diferite culori, iar desenele lor vor fi interpretate de către artistul vizual Roxana Ené, sub forma unor minunate lucrări de artă abstractă.  Acest proiect artistic reprezintă o experienţă remarcabilă pentru copii, care învață într-un mod cu totul diferit ce înseamnă sănătatea dentară.

În plus, la fiecare atelier, copiii vor participa şi la realizarea unui tablou colectiv, iar la finalul proiectului, lucrările realizate de copii împreună cu artistul vizual Roxana Ené vor fi expuse spre vânzare la o  licitaţie caritabilă. Fondurile strânse vor fi destinate susţinerii asociaţiilor şi fundaţiilor implicate în proiect: Help Autism Association, Dăruieşte Viaţa Foundation, Touched România şi Asociaţia Minţi Creative.
În timp ce copiii desenează, părinţii prezenţi participă la un curs de parenting (“Părinţii Ventuză”) la un curs de parenting (“Părinţii Ventuză”) cu un psiholog acreditat din cadrul Centrului de Psihoterapie și Consiliere familială CUORE. La final, va exista o sesiune de interacţiune între copii şi părinţi, sub ghidarea moaşei Vania Limban care va explica părinţilor importanţa unei îngrijiri corecte şi costante a dinţilor micuţilor.
Roxana Ené, născută în Bucureşti, a locuit o perioadă de timp în Grecia şi S.U.A., iar din 1991 s-a stabilit în Germania, unde a urmat cursuri de artă şi scriere creativă şi a experimentat mai multe mijloace artistice (literatură, desen, tehnică embossing, fotografie), câştigând premii şi finanţări pentru diferite proiecte de artă cu si pentru copii în şcoli, grădiniţe şi creşe germane.
În 2007, Roxana a început să lucreze împreună cu colaboratoarea sa, Chris Silberer, la conceptul unic ROXY&KIDS ART©, un stil inovativ de artă colaborativă cu şi pentru copii, cu rol terapeutic, bazat pe metamorfoză şi sinestezie, doi ani mai târziu, în proiect alăturându-i- se şi fiul său Alexander (ilustrator). Una dintre lucrările artistei “Queen Kira” realizată de Roxana şi Alexander împreună cu Tomi, un băieţel autist de 6 ani a intrat în Colecţia Regală Britanică în 2013. Este autoarea unei cărţi interactive bilingve pentru copii, educatori si parinţi “Vezi și tu ce văd eu?” apărută în 2015 la Ed. Frontiera cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, o carte manual după care lucrează în prezent la atelierele de creaţie în limba engleză, germană, română si greacă. În România Roxana Ené desfăşoară inca din 2011 proiecte social-caritabile cu diferite organizaţii non-profit pentru copii (Salvaţi Copiii, Hospice-House of Hope, Hope & Homes for Children, Tabaluga-Fundaţia Peter Maffay, Help Autism etc).
Vania Limban este moașă și expert în conceptul Green Parenting și sănătate intimă. Ea este, de asemenea, fondatorul Active Family Center din București și unul dintre fondatorii ONG-ului Sănătate pentru Viaţă.
În cadrul Centrului de Pihoterapie și Consiliere familială CUORE ,echipa de psihologi specializaţi în psihologie clinică  oferă psihodiagnostic şi evaluare clinică pentru copii, adolescenţi, adulţi. Echipa de psihoterapeuţi acordă asistenţă terapeutică în individual sau în grup, copiilor cât şi părinţilor, adolescenţilor şi tinerilor, adulţilor şi vîrsnicilor şi are ca scop autocunoaşterea, autovalorizarea, gestionarea emoţiilor,îmbunătăţirea relaţiilor intrapersonale şi interpersonale, obţinerea echilibrului psihic pentru cuplu și familie, pe tema nevoii de independenţă a celor mici.

Despre Kaufland

Kaufland România se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.300 magazine în 7 țări și o rețea de 115 magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor CSR sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. – www.kaufland.ro.

Despre Sănătate pentru Viaţă

ONG-UL SĂNĂTATE PENTRU VIAŢĂ este platforma pe care se desfăşoară proiecte educative sociale pentru copii.
Printre proiectele ONG-ului se numără :

  1. Mişcarea Green Parenting care a debutat în anii ’70, odată cu primele proteste împotriva înarmării nucleare. La acel moment, termenii de vegetarian şi veganism începuseră să fie acceptaţi, iar termenul de “organic” începuse să fie folosit pentru a descrie metodele folosite în ferme.

După mai bine de 40 de ani, din ce in ce mai mulţi părinţi din întreaga lume, aleg pentru ei şi copiii lor un stil de viaţă cât mai natural, cred în beneficiile mâncării organice, cred în pace şi se opun mişcărilor radicale care ar putea duce la război.

  1. Ziua Păsărilor din cadrul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Guşti

Evenimentul se adresează familiilor cu copii, celor care sunt pe cale de a deveni părinţi, dar şi tuturor celor care îşi doresc să adopte un stil de viaţă sănătos cu respect pentru natură.
Detalii :
www.sanatatepentruviata.ro
https://www.facebook.com/TesteazasiPicteazacuPastadeDinti/