Vineri, pe 16 iunie 2017, la Crown Cişmigiu, Naşte Natural a deschis porţile Şcolii Părinţilor Responsabili, un seminar gratuit pentru viitori părinţi care doresc să se informeze responsabil. Sala a fost plină de gravide frumoase şi tătici dornici să le susţină şi să se implice în tot procesul sarcinii, al naşterii şi al îngrijirii bebeluşului.
Venirea pe lume a copilului este un moment unic, plin de emoţii, dar şi de provocări. La Şcoala Părinţilor Responsabili viitorii părinţi au învăţat despre naştere şi îngrijirea nou-născutului în primele luni de viaţă. Tăticii prezenţi la acest eveniment au primit o diplomă care să ateste participarea lor la cursuri de puericultură, în baza căreia pot obţine de la medicul de familie adeverinţă necesară pentru a primi 10 zile în plus la concediu. Anca Serea, jurnalist, prezentatoare şi blogger a fost cea care a moderat evenimentul, intervenind cu poveşti din propria ei experienţă, şi povestind despre cele 5 naşteri naturale ale sale. Ea a invitat la catedră cel mai bine pregătiţi specialişti în obstetrică-ginecologie, alăptare, pediatrie şi psihologie, ale căror lecţii au devenit o baza importantă pentru cei peste 100 de viitori părinţi prezenţi.
Dr. Emel Nuraltay este medic specialist obstetrică-ginecologie şi şef secţie obstetrică la spitalul Sanador şi a vorbit despre Naşterea Naturală şi despre beneficiile ei. “Sunt convinsă că sunteţi plini de emoţii, aveţi tot felul de trăiri, va este teamă, poate sunteţi bucuroşi pentru că urmează să vină pe lume copilaşul dumneavoastră, mai mult că sigur sunteţi. Dar este o emoţie pozitivă, poate şi puţin negativă pentru că va este teamă de durere, de ce urmează să vi se întâmple. Trebuie să fiţi pozitivi, să fiţi optimişti, trebuie să ştiţi că orice femeie are dreptul să încerce să nască natural. Probabil nu toate vor reuşi, dar pot încerca. Orice femeie de pe acest pământ.” Vezi tot discursul doamnei doctor Nuraltay.


Delia Rus, Consultant sănătate gravide şi mame la Active Center, a adus la Şcoală Părinţilor Responsabili cele mai bune sfaturi şi exerciţii pentru o naştere naturală. “Vreau să specific un lucru foarte interesant. La naşterea naturală endorfinele dau energie. După travaliu femeile sunt foarte energizate, după ce au născut, datorită acestor endorfine. Spre deosebire de femeile care au trecut printr-o naştere cezariană, unde endorfinele sunt în cantitate mai scăzută, mamele sunt uşor mai obosite, nu mai au parte de timp de calitate cu bebeluşul lor. Această este o explicaţie simplă, dar adevărată. Anestezia peridurală şi operaţia cezariană sunt recomandate doar atunci când siguranţă mamei şi a copilului o cer, bineînţeles urmărind protocoalele impuse.Vezi tot discursul Deliei Rus.


Dr. Magdalena Dorobanţu, medic primar obstetrică ginecologie la Medicover a dărmat mituri şi a confirmat adevăruri despre durerile naşterii şi analgeziile folosite la naştere. “Analgezia înseamnă reducerea durerii, nu abolirea ei completă. Scopul sau este să reducă semnificativ durerea la naştere şi permite viitoarei mame participarea la experienţă naşterii. Sunt mămici care preferă această varianta că să poate fi în cadrul evenimentului, să îşi dea seama ce se întâmplă cu ele. Analgezia la naştere are că scop şi să permită mobilizarea şi să aibă efecte minime asupra fătului şi asupra evoluţiei travaliului. Dacă are un efect cât de mic asupra fătului sau travaliului nu o mai facem. Analgezia poate fi inhalatorie (Entonox), parenterală (se injectează nişte medicamente opioide) sau regională (epidurală – o regiune a corpului să fie analgeziata). Nu este vorba de anestezie; anestezia înseamnă bloc complet al durerii şi al altor simţuri. Alegerea este a pacientei.Vezi tot discursul doamnei doctor.


Irina Tenovici este o mama responsabilă care a răspuns pozitiv la invitaţia Naşte Natural de a ne vorbi despre naşterea ei … cum altfel, decât naturală. Ea este un caz special, pentru că a născut natural după o prima naştere prin cezariană. “La un moment dat am simţit că durerile sunt mai mari poate decât mă aşteptăm şi am zis să încerc acest Entonox. Ştiam de el dinainte, am zis că dacă va fi cazul îl voi încerca şi am solicitat. Mi l-au adus, am început să trag acel gaz. Ce pot să va spun este că m-a ajutat foarte mult, nu neapărat să scadă intensitatea durerii, cam 30% estimez eu că ar fi scăzut intensitatea durerii. Dar cred că aveam 30 de secunde între contracţii. Cu acel Entonox am putut să mă relaxez şi să-mi recapăt energia şi forţă pentru o nouă contracţie. Şi ce am simţit atunci când am tras acel gaz a fost că sunt pe un norişor. Nu râdeam, nu spuneam lucruri trăsnite, dar chiar simţeam că sunt pe un norişor, pufos, alb, care mă ţine acolo şi mă ajută să merg mai departe.Vezi tot discursul Irinei.


Vasile Tudor, manager pe terapia cu gaz la Linde Gas România a detaliat despre analgezia inhalatorie, o metodă de analgezie la naştere prezenţa de peste 30 de ani în Europa, dar mai puţin cunoscută în România şi a povestit cum se utilizează ea în naşterea naturală. “Analgezia inhalatorie poate fi o unealtă suplimentară în maternităţile din România, reduce senzaţia de durere şi anxietatea asociată travaliului. Sistemul de administrare permite femeii care naşte să aibă senzaţia că îşi controlează durerea. Este un lucru foarte important. Iar efectul anxiolitic ajută gravidă să se relaxeze, să devină complianţa la indicaţiile personalului medical, ale moaşei şi ale medicului şi să se focalizeze pe respiraţie.Vezi tot discursul domnului Vasile Tudor.


Psihoterapeut Roxana Stoica a sfătuit despre cum se schimbă scenă vieţii când devenim părinţi, cum să gestionăm mai bine fricile la naştere şi cum trebuie partenerul să susţină mama. “Comunicaţi autentic cu partenerul dumneavoastră nevoile, temerile, gândurile, sentimente, idealuri, planuri. Alocaţi momente pentru o astfel de comunicare. Nu va temeţi să împărtăşiţi grijile, intimităţile pentru că suportul partenerului conduce la crearea unor relaţii sănătoase pe termen lung şi la cultivarea sănătăţii fizice. Gestionaţi emoţiile înainte de a avea consecinţe asupra bebeluşului, luaţi-va o perioada de pauză dacă apare vreun conflict. Planificaţi activităţi plăcute, este foarte important şi în timpul sarcinii şi după, atunci când există riscul de depresie. Încercaţi să nu staţi numai în casă. Chiar dacă vine cineva şi pentru o ora va suplineşte prezenţa este foarte bine să ieşiţi şi să începeţi să faceţi nişte lucruri care va fac plăcere. Acest aspect face parte din prevenţie că să nu facă mai apoi parte din tratament.Vezi întreg discursul Roxanei Stoica.


Eugenia Dobrescu, consultant în lactatie certificat IBCLC şi tehnician nutriţionist a vorbit despre alăptare şi alimentaţie şi despre ce rol are tatăl pe toată această scenă. “Cel mai puternic instinct de supt al copilului acesta îl are în primele 2 ore de viaţă. El se naşte şi suge. Atât ştie să facă. Nici nu prea vede, nu prea simte, miroase un pic mai bine, dar ştie să suga. Important este să fie pus la sânul mamei că de acolo îi va curge şi lapte, iar alăptarea va porni cu piciorul drept. Copilul care plânge, de multe ori această sintagma este tradusă cu mama nu are lapte suficient. Sau mama nu are un lapte bun, laptele mamei este prea slab sau prea gras. S-a întâmplat ceva la mama şi nu are un gust bun. Este hrană perfectă. Nu se va întâlni un copil niciodată în viaţă lui şi niciun om şi nici unul dintre noi nu mai primeşte niciodată cea mai bună hrană vreodată, aceea care este laptele matern.Vezi tot discursul Eugeniei Dobrescu.


Dr. Mirela Stocklosa, specialist pediatru, a oferit lămuriri părinţilor despre buric, plâns, băiţa, sughiţ, scutece, vaccinuri … toate acele necunoscute care se ivesc o dată cu ghemul de iubire care apare în viaţă părinţilor. “Despre plâns trebuie să aflaţi că bebeluşul nu ştie să comunice ce simte, dacă îl doare burtă, dacă îi este foame. El ştie să plângă pentru orice lucru. Şi atunci mămică trebuie de fiecare dată să aibă nişte paşi, să verifice dacă copilului îi este foame, dacă este scutecul murdar, dacă este frig sau cald (nou-născuţii în prima luna au o instabilitate termică – nu-şi pot regla temperatura, sunt foarte sensibili la variaţiile de temperatura). Vine vara, afară sunt 30 de grade, iar în casă răcorim; nu trebuie să fie diferenţe mai mari de 10 grade. Când copilul este transpirat, este o situaţie pe care nu o suportă. De asemenea, frigul favorizează starea de agitaţie a copilului. Chiar şi o îmbrăcăminte îndoită sau o eticheta poate deranja copilul şi să îl facă să plângă. Deci nu trebuie neapărat să fie bolnav că să plângă.Vezi întreg discursul doamnei.


Şcoala Părinţilor Responsabili se doreşte, astfel, a fi startul ideal pentru viitori părinţi către nouă lume frumoasă şi minunată care va fi modelată pentru ei de bebeluşul de urmează să vină pe lume. Iar în această misiune echipa Naşte Natural aduce alături de ei cel mai bine pregătiţi specialişti în domeniile complementare parentingului. Este o adevărată bucurie să vedem cu cât interes sunt primite astfel de seminarii de parenting şi că generaţia tânăra de părinţi se implică responsabil în tot ceea ce înseamnă o sarcina şi o naştere informată şi un copil sănătos.
Echipa Naşte Natural mulţumeşte tuturor specialiştilor care s-au implicat în această misiune şi sponsorilor care au făcut că acest eveniment să fie posibil: Linde Group şi Fundaţia Carl von Linde, dar şi tuturor partenerilor: Crown Cişmigiu, Vavian Pharma, Philips Avent, 9lunishop.ro, Sebastian Purice, Qbebe, DivaHair, DivaHair Cosmetics, Dasha, Radio Itsy Bitsy, Bucovina, Mamagazin.ro, Diversificare.ro, Suntpitic.ro, Mothers and the City, Johannsburg, Centrul de Parenting, Kids News.ro, Kidspots.ro, Mămică.ro, Frici de mămici.ro, Sfatul Mămicilor.ro, UrbanKid.ro, şi întregii echipe Parenting Ads.