Drumul până la Slănic nu ar trebui să dureze mai mult de două ore, asta dacă veți circula ceva mai încet, că doar nu mergeți la o ședință de la birou, ci spre o zi de vacanță. Pe drum, pentru a vă destinde un pic și pentru scurte pauze, puteți să vă opriți la Ploiești la o limonadă în centrul orașului sau după Plopeni pentru a vă minuna de împrejurimi, pentru că drumul către Dumbrăvești și Vărbilău este parcă rupt din cărțile cu basme uneori, cu multe căsuțe mici, iarbă proaspătă, dealuri și mult “verde”.
Odată ce ați ajuns la Slănic nu aveți cum să nu nimeriți la Salină chiar dacă nu ați mai ajuns acolo niciodată. “Toate drumurile duc către Salină”, există marcaje, ba chiar drumul principal din localitate vă duce până aproape de intrare, iar dacă încă aveți dubii care este exact perimetrul destinat minunii de sub pământ întrebați pe oricine, pentru că o să vă spună exact unde trebuie să virați la stânga și pe unde la dreapta.

Informații practice și nu numai

Intrarea la Salină costă 16 lei de persoană și dacă vedeți coadă la intrare să știți că nu durează mult deloc până să ajungeți primul, ceva mai rău e când vă întoarceți, eu am avut de așteptat aproximativ o oră, dar nu e așa de rău precum sună, pentru că vă puteți distra în tot acest timp fiind încă în salină. Ceva important: jos sunt mereu 12 grade Celsius, indiferent de anotimp, așa că nu uitați să vă luați un pulover destul de gros. 🙂

Deși toată lumea vorbește despre liftul care urcă și coboară din salină, el nu este pe atât de rău precum pare, cel puțin anul acesta a fost cât de cât restaurat, cel puțin este “îmbrăcat” într-un fel de lemn, deci nu mai arată atât de rău.
Odată ce ați coborât se dă startul la distracție, iar asta nu doar pentru că cei mici vor avea un spațiu imens la dispoziție unde să alerge, să se minuneze de cum arată pereții, cât de înalți sunt și cum pot transforma sarea de pe jos într-un patinoar, ci și pentru că în interiorul salinei sunt câteva locuri de joacă, special destinate pentru ei. E drept, nu arată ca-n reviste, dar există și am văzut că nu duc lipsă deloc de doritori.
Cele mai răvnite sunt mașinuțele, pentru care părinții scot din buzunar 9 lei, iar cei mici se pot plimba în spațiul special amenajat timp de 15 minute. De asemenea, dacă aveți pe acasă role, nu le lăsați singure acasă, ci luați-le cu voi, pentru că este permisă plimbarea pe role sau cel puțin eu am văzut cel puțin 5 adulți care făceau asta fără probleme. Pe jos nu există nicio groapă, nicio pietricică și denivelările sunt destul de puține, deci plimbarea va fi una reușită garantat.
La toate de mai sus se adaugă și un spațiu de joacă cu tot felul de saltele și altele asemănătoare pe care copiii le pot încerca. Asta dacă părinții scot din buzunar alți 10 lei pentru 30 de minute. Partea proastă este că nu există supraveghetor, deci părinții trebuie să fie cu ochii pe cei mici, partea bună este că nu se pune problema de plictiseală, iar plimbarea în salină se poate lungi, pentru a reuși să o vedeți pe toată și să vă bucurați de aerul care promite minuni.
Nu uit să adaug și faptul că aici există și terenuri de fotbal și de tenis.
Mă iertați pentru calitatea fotografiilor, dar fiind spațiu închis, mai luminate de atât nu am reușit să le fac. 🙂