Dureri abdominale la prietenii patrupezi. O drama prin care toti proprietarii de animale au trecut macar o data. Cu atat mai ingrijoratoare cu cat animalele, mai mereu considerate membri ai familiei, nu pot comunica direct ce le supara, deci recunoasterea semnelor durerii este foarte importanta, iar tratarea lor corespunzatoare, esentiala. Medicul veterinar Ionut Donescu, specialist Marcovet, ofera o suita de sfaturi utile pentru toti proprietarii de animale, fie ei caini sau pisici.

Cum iti dai seama ca il doare burta?

E important sa observi daca animalul tau este apatic. Urmatoarele simptome sunt semne de ingrijorare: nu se mai joaca, ramane in decubit abdominal (ramane cu burtica pe sol mai multa vreme), cauta locuri reci unde sa se aseze cu abdomenul, se aud borborisme la nivel intestinal. Cainele va prezenta o sensibilitate crescuta la palparea abdominala, sau in caz de abdomen acut, mai mult decat sensibilitate, pentru ca durerea e insuportabila pentru el. La abdomenul acut, vei simti ca abodmenul e foarte tare la palpare, aproape piatra – sunt cazurile grave, de ocluzie intestinala, peritonita, etc. Alte semne de care trebuie sa tii cont sunt modificarea atitudinii sau  a posturii – animalul nu va avea o postura mandra, ci va sta cocosat. In functie de patologia pe care o prezinta si de localizarea dureri, pot aparea si diferite alte semne.

Ce faci?

Primul pas este o vizita la medicul veterinar. Acesta te va intreba despre istoricul medical al animalului, obiceiuri alimentare, probleme comportamentale care tin de ingestia de corpi straini (se intampla frecvent ca animalele, in ciuda unei supravegheri atente, sa manance lucruri de pe jos: oase, bete, pietre,  obiecte din plastic sau de metal). Spune medicului daca animalul prezinta si alte semne clinice: daca vomita, are scaune diareice sau constipatie, daca i s-a modificat culoarea urinei (spre exemplu,  daca prezinta o afectiune renala sau are babesioza, culoarea urinei se poate modifica).
Urmatorul pas este examenul clinic, in care medicul observa de la distanta postura animalului, il palpeaza, ii verifica temperatura corporala, frecventa respiratorie, pulsul, ii asculta cordul, ii examineaza culoarea mucoaselor si in urma examenului clinic decide ce investigatii medicale este nevoie pentru stabilirea diagnosticului.

Ecografia la animalele de companie: ce afectiuni depisteaza si cand trebuie facuta

O metoda sigura, non-invaziva, usoara, netraumatizanta pentru animale este ecografia abdominala, care ofera medicilor un set de informatii foarte valoroase – detalii topografice, morfologice si structurale ale organelor abominale. Mai concret, medicul poate detecta prezenta hemoragiilor interne in caz de accident, poate vedea forma organelor, structura organelor care pot fi afectate de tumori, precum si multe alte leziuni.
„La Marcovet folosim un aparat ultraperformant care poate investiga ecografic animale de companie din toate rasele, incepand de la un hamster de cateva zeci de grame. Folosim sonde cu o plaja mare de frecvente pentru calitate crescuta a imaginii: incepand de la 3,5 MHZ pana la 12 MHZ. Diagnosticul ecografic este determinant intr-o multitudine de cazuri” spune dr. Donescu. „Ne confruntam cu multe animale care ajung la noi pentru o a doua parere, asa numitul second-opinion, pentru ca experienta medicului ecografist face in mod hotarat diferenta. Ochiul uman normal poate distinge undeva la 10-12 nuante de gri. In timp, un medic ecografist isi va educa ochiul in asa fel incat sa poata decela o plaja mai mare de nuante de gri. Un ecografist cu experienta va exclude artefacte (imagini false date de prezenta lichidelor sau gazelor) ce pot conduce la diagnostic eronat” adauga dr. Donescu.
Marcovet

Cand serveste ecografia:

  • in diagnosticul de gestatie
  • la depistarea corpilor straini la nivel gastric sau intestinal.
  • la depistarea modificarilor la nivel renal, precum boala polichistica renala la rasele persana si birmaneza (unde e o afectiune mai frecventa)
  • la depistarea modificarilor la nivelul ficatului – ciroza hepatica, o afectine care e mai frecventa la caini, dar si hepatosteatoza sau ficatul gras la pisica.
  • modificari la nivelul vezicii biliare (colecistita la pisica)
  • modificari la nivelul splinei (splenomegalia in babesioza, una dintre cele mai periculoase boli parazitare transmise de capuse).
  • modificari la vezica urinara (cistita – inflamatia veizici urinare), calculii vezicali (pietre la vezica), afectiuni foarte dureroase pentru orice animal de companie, care conduc la urinari frecvente sau urinari cu sange, deci un discomfort crescut pentru intreaga familie.

In functie de gravitatea diagnosticului, dupa examenul ecografic medicul va recomanda investigatii suplimentare (examene de sange sau examene radiologic) sau tratarea animalului de companie ambulatoriu sau in regim de spitalizare.
Dr. Ionut Donescu are o experienta de 12 ani in examenul ecografic al animanelor de companie, avand la activ mutiple trainiguri si workshopuri de specialitate.