Cand copilul este nelinistit si plange, fiecare mama are propriile metode de calmare a micutului. Printre cele mai populare metode de linistire a copiilor se numara si ritmurile muzicale. Dar atentie, nu orice fel de ritmuri au acest efect de linistire. Unele melodii pot avea exact efectul contrar si sa ii irite si mai tare pe copii. Afla mai jos ce tip de muzica ii calmeaza si ii relaxeaza pe copii, ajutandu-i sa adoarma.
Intr-un centru de cercetare din Statele Unite ale Americii s-a facut un experiment din care a reiesit ca 90% dintre copiii care plang inainte de culcare adorm imediat fara biberon si fara suzeta daca asculta muzica linistitoare. Se pare ca ritmurile lente sau sunetele din natura calmeaza in mod eficient un copil nervos. Si mai utile in calmarea bebeusilor par a fi melodiile pe care mama le asculta in timpul sarcinii. Cercetarile au aratat ca si de la un an de la nastere, un copil poate recunoaste cu usurinta sunetele muzicii, pe care mama lor a ascultat-o timp de o jumatate de ora in fiecare zi, in al treilea trimestru de sarcina. Acest lucru s-a observat pentru ca cei mici se calmau mai repede cand auzeau muzica respectiva.
Dimpotriva sunetele puternice si deranjante, cum ar fi o strada foarte aglomerata sau o piesa heavy-metal ascultata la foarte multi decibeli,  este foarte posibil sa il irite si mai tare pe copil si sa-l afecteze in mod negativ.
Mai multi cercetatori considera ca muzica pentru copii si muzica clasica au un impact semnificativ asupra dezvoltarii creierului copilului, respectiv creste numarul de celule nervoase si conexiuni neuronale intre cele doua emisfere ale creierului.
In legatura cu muzica clasica s-au facut mai multe studii vizavi de creatiile lui Mozart – foarte bogate in frecvente inalte, si s-a dovedit ca ascultarea lucrarilor compozitorului dezvolta potentialul mental al copilului. De ce? Lucrarile semnate de Mozart, pe langa frecventele inalte, au o forma clara si sunt bine structurate. Fiecare compozitie are ritm, armonie si melodie, combinate cu o precizie aproape matematica. Acest lucru faciliteaza concentrarea si ajuta la memorare. Ca urmare, copilul dezvolta abilitatile matematice, abilitati analitice si lingvistice.
Cantecelele speciale pentru copii, cu ritmuri vesele, jucause si repetitive sunt usor de memorat de cei mici care se amuza teribil atunci cand incearca sa imite vreun personaj de desen animat. Ca sa va distrati si ca sa le repetati impreuna intrati pe http://www.disney.centruldeparenting.ro/, acolo veti gasi cateva dintre cantecelele preferate de pe Disney Junior. Iar in fiecare zi, de la 18:30, cei mici sunt invitati sa cante alaturi de Sofia si prietenii ei, inainte de fiecare episod, doar la Disney Junior.

Versuri:  Prietenia este pentru totdeauna

Când viața e-o enigmă
Și chiar te lasă mut,
Vrei s-o rezolvi doar tu,
Dar greu e de făcut.
Răspunsul poate sta în fața ta
Și e greu de crezut.
Nu trebuie să fii
Un geniu ca să știi
Cât putem să facem
De ne străduim.
Orice mister poate fi rezolvat
Cu prietenii.
Refren x 2:
Când ai ceva greu de făcut
Să nu te dai nicicum bătut,
Formula este-n fața ta:
Doar eu, plus tu și tu!
Dar este cel mai simplu truc
Ia-ți un prieten alături
Ca să repari greșeli ce-apar.
Doar eu… plus tu… și tu!