Pentru multa vreme s-a crezut ca la nastere copiii nu pot distinge culorile si ca invata sa faca acest lucru odata cu trecerea timpului. Insa studii recente au demonstrat ca aceasta credinta este una cat se poate de falsa, copiii incepand sa aiba culori preferate inca de la varsta de 4 luni. Astfel, importanta culorilor inca de la o varsta frageda este una cat se poate de mare in viata copiilor.
CIRCUS-mainConform cercetatorilor de la Surrey Baby Lab, copiii pot distinge culorile imediat dupa nastere. In perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani, cand invata denumirile culorilor, primele retinute vor fi cele ale culorilor preferate, care sunt luminoase si puternice, precum galben, verde, albastru sau rosu. Dupa varsta de 6 ani, copiii invata mai multe culori, moment cand incep sa aiba si o parere individuala si specifica fata de fiecare culoare.
Tocmai de aceea este important ca parintii sa stie care sunt culorile preferate ale copilului si sa ii incurajeze in luarea de decizii atunci cand vine vorba de alegerea hainutelor, jucariilor sau culorilor pe care le foloseste pentru a desena. In cazul in care ignoram inclinatia copilului pentru anumite culori, riscam sa ii cream acestuia disconfort. Incurajarea copilului de a folosi culorilor si de a distinge cat mai multe, il va ajuta pe acesta nu doar sa se exprime mai usor, dar se va deprinde sa le utilizeze ca modalitate de diferentiere a diverselor situatii, precum pericolul.
Totodata culorile ii ajuta pe copii sa deprinda un anumit fel de a trai. De exemplu, copiii inconjurati de culori naturale, puternice sau de tonuri ce le reproduc pe cele din natura, vor fi mult mai inclinati spre o viata cat mai naturala si eco-friendly.
Cu totii stim, inca dinainte de a deveni parinti, ca micutilor le place nu doar sa testeze rezistenta materialelor, dar sa le si “guste”. De aceea este important ca atunci cand alegi culorile pe care copilul tau le va folosi sa deseneze acestea sa fie rezistente, dar mai ales sa respecte normele de siguranta. Gama de culori Evolution “Circus” de la Bic, nu doar ca are 12 culori vii si cu putere mare de acoperire, dar respecta standardul European pentru jucarii (EN71), fiind testate in fiecare an. Astfel vei sti intotdeauna ca micutul tau nu va inghiti sau nu se va agata in aschii, culorile nu sunt toxice, iar riscul de a se rupe este minim.
Stimuleaza curiozitatea si creativitatea copilului cu ajutorul culorilor!