“Castigi putere, curaj si incredere cu fiecare experienta in care te opresti pentru a privi frica in fata. Trebuie sa faci ceea ce crezi ca nu poti face.” – Eleanor Roosevelt

Ai facut vreodata ceva ce stiai ca este corect insa ti-era frica sa il faci? Sau poate ai facut ceva ce parea foarte greu de facut, insa ai decis sa incerci sa il faci. Acesta este curajul si probabil ca te-ai simtit foarte bine dupa aceea. Si asa si trebuie!

Curajul se manifesta peste tot in jurul nostru: in a ajuta pe cineva care are nevoie sau in a-ti sustine punctul de vedere desi iti este greu sa o faci. A fi curajos te face o persoana mai buna, de incredere si cu o personalitate puternica.

Insa cum sa explici unui copil ce este curajul? Pentru cei mici curajul are legatura cu supereroii si cu situatiile periculoase. Este important ca cei mici sa faca diferenta intre a fi curajos si a se expune pericolului. Curajul poate imbraca mai multe forme: curaj din actiunile tale, curajul de a-ti recunoaste slabiciunile si temerile si de a ale infrunta, curajul de a-ti sustine verbal punctul de vedere, curajul de a recunoaste cand ai gresit etc.

Copiii vor sa fie curajosi, sa demonstreze ca sunt puternici in fata prietenilor, iar curajul inteles gresit ii poate pune in pericol. Vorbeste-i despre curaj si da-i exemple relevante si puternice.  Arata-i situatiile in care el si-a dovedit curajul si lauda-l pentru taria de care a dat dovada. De exemplu faptul ca s-a urcat din nou pe bicicleta dupa ce a cazut zdravan si nu a renuntat pana ce nu a invata sa mearga pe ea, faptul ca verifica singur dulapul inainte de a se culca in cautarea „monstrilor”, faptul ca a ramas prietenul lui Andrei atunci cand nimeni nu mai voia sa se joace cu el, etc.

Si un alt aspect important pe care trebuie sa il  invete este ca adevaratii prieteni nu iti cer sa le dovedesti curajul si nu te pun la incercare. Ei stiu ca le vei fi alaturi oricand si te stiu capabil de multe fapte curajoase ce imbraca tot felul de forme. 

Povestile despre curaj, atat din carti cat si din desene animate, pot fi de asemenea educative. Copiii se regasesc in personaje si incearca sa le imite, de aceea este esentiala monitorizarea influentei pe care o primesc din aceste surse. Un serial de desene animat educativ este Sofia Intai de la Disney Junior, pe care il poti urmari cu cel mic si care poate fi un punct de plecare pentru o discutie legata de calitatile de caracter pe care sa le cultivati impreuna. Sofia este o fetita ce devine printesa dupa ce mama ei se casatoreste cu regele. Familia ei se mareste si acum are doi frati, Amber si James care ii fac viata palpitanta. Desi statutul ei s-a schimbat, Sofia ramane aceeasi fetita onesta si modesta, pastrandu-si vechile prietene si facandu-si multi alti prieteni ca printesa.

Sofia

Unul din episoadele din Sofia Intai aduce in discutie curajul. Atunci cand Doamna Urzica, o vrajitoare rea, vrea sa puna stapanire pe regat, Sofia, James si Desmond dau dovada de curaj, infruntandu-si diverse temeri (frica de inaltime, frica de paienjeni etc) si salvand regatul. Desi le era frica sa o infrunte pe vrajitoare, cei trei copiii au gasit curajul si mijloacele potrivite prin care sa o invinga pe Doamna Urzica.

Noi episoade din Sofia Intai va asteapta in fiecare sambata cu noi lectii despre curaj, de la ora 10.00, numai la Disney Junior.

Sfatul psihologului

„Din dorinta de a arata celorlalti ca sunt curajosi, din dorinta de a fi acceptati de un anumit grup, copiii se expun adesea unor situatii riscante. Ajuta-l sa faca diferenta dintre situatiile care necesita curaj si situatiile cu risc.  Daca un grup de “prieteni” ii conditioneaza acceptarea in grup sau ii “redau liberatatea” daca face ceva periculos, explica-i ca cea mai mare dovada de curaj ar fi sa spuna NU. Incurajeaza-l de fiecare data cand a dat dovada de curaj. Suna-ti prietenii, familia si povesteste-le (asigurandu-te ca te aude!) despre curajul lui ”, explica Psiholog Roxana Purcarea.

JOC, recomandarea psihologului

roxana purcareaTot Psiholog Roxana Purcarea ne da exemplu de activitate practica prin care il poti invata pe cel mic sa faca diferenta intre curaj si risc: „Confectioneaza cateva cartonase cu situatii riscante si altele cu situatii in care este nevoie de curaj. Trageti pe rand cate un cartonas si identificati daca e vorba de curaj sau de risc inutil. Explica-i de ce!”

Poti citi mai multe recomandari ale psihoterapeutului Roxana Purcarea aici. Mai mult, pentru ca familia este prima si cea mai importanta sursa de cunoastere a copilului, in primii ani de viata, am conceput un test distractiv pe care il poti face impreuna cu cei mici, “Curajos sau deschis la situatii de risc?”. Completeaza cu orice exemplu ti se pare potrivit, inspirat din intamplarile vietii de familie.