Petronela și Vlad Tanase sau Compania de Teatru de Animație PurAnima oferă teatru de animație pentru copii și pentru adulții cu inimă de copil.
Am aflat despre ei odată cu lecțiile opționale de teatru de la Grădinița Mariposa și o dată pe lună tot la aceeași grădiniță toți copiii sunt invitați la teatru, pentru a afla despre bucuria și sentimentul pe care ți le oferă un spectacol special pentru ei.
Un proiect nou al Companiei PurAnima este un spectacol inedit. Mă refer la o piesă de teatru cu marionete cel puțin celebre. O trupă de rock vine în fața copiilor pentru a-i distra și a-i face să zâmbească cum numai ei știu. Copiii se întâlnesc astfel cu cei de la The Rolling Strings, avatarii celebrilor artiști de la The Rolling Stones.
Credem că v-am povestit destul despre show-urile PurAnima, așa că i-am invitat pe cei din spatele spectacolelor să ne povestească despre teatru, copii, povești și zâmbete.
De ce o companie de teatru? Povestiți-ne cum a pornit ideea unei trupe rock de marionete în spectacolele pentru copii?

Compania de teatru PurAnima s-a născut din nevoia mea de exprimare într-un alt mod, decât la teatrul de copii Țandărică, unde sunt actriță de opt ani. O companie de teatru de animație este un exercițiu personal de creație și dezvoltare. Este nevoia mea de-a mă confrunta cu propriile idei. Este nevoia artistului de a se da în spectacol și de-a se exprima în fata unui public. Alături de mine este acum și Vlad, scenograful și părintele marionetelor, el le concepe, cât și Florentina, mama noastră, actriță cu multă experiență în păpușerie, deci este o companie de familie. Trupa rock era demult în mintea mea, am fost la un workshop de marionete în Barcelona și m-am inspirat, dar a scos-o la lumină Vlad Crețu, compozitor și cântăreț și un prieten foarte drag ce ne-a propus să participăm cu melodia sa, Surching for perfect emotion, în concursul național pentru preselecția Eurovision 2010. Așa s-au născut doi din cei patru membri ai band-ului de marionete Rolling Strings, avatarii celor de la Rolling Stones. Alegerea a fost simplă, sunt legende, icoane al rock-ului, ne place muzica lor și nu în ultimul rând seamănă cu niște păpuși.


Cum primesc copiii lecțiile și spectacolele de teatru? Dar părinții?

Dorința noastră este să aducem plăcerea vizionării unui moment de teatru de animație, cu marionete, atât în sufletul și mintea adulților cât și în ochii copiilor. Vrem să creăm un limbaj pe înțelesul tuturor, lucrurile cu adevărat valoroase nu se cuantifică pe categorii de vârstă. Luptăm și pentru consacrarea artei noastre în repertoriul teatrului dramatic. Proiectul meu de master are la bază o piesă de teatru scrisă de Caragiale cu păpuși în locul actorilor.

Putem vorbi despre teatru ca fiind parte dintr-o modalitate de educație alternativă? De ce? Care sunt abilitățile pe care le dezvoltă lecțiile de teatru?

Teatru sub toate formele lui este o metodă excepțională de educare, atât vizuală cât mai ales prin modelarea caracterelor. Teatrul de animație folosind ca metodă de transfer a mesajului păpușa sau alte obiecte stimuleză imaginația, creativitatea, dezvoltă limbajul, corectează defectele de vorbire, transferând jocul de acasă al fiecăruia într-un produs coeerent.


Ne puteți povesti cea mai emoționantă experiență în lucrul cu cei mici?

Cel mai emoționant moment este acela când la sfârșitul unei reprezentații în ochii micilor spectatori că s-a schimbat ceva și că efortul tău dublat de emoție le-a schimbat poate viața preț de câteva minute. O astfel de constatare poate să-ți dea energie pentru încă 1.000 de reprezentații. Schimbul de energie și buna dispoziție este motorul nostru în contactul cu cei mici sau cei mari. De exemplu, în Coreea de Sud am avut un succes colosal cu marionetele rock, zeci de părinți și copii aplaudau și dansau în ritmul melodiilor și la final veneau și ne mulțumeau dându-ne mâna, semn de mare respect și recunoaștere în cultura lor. În România marionetele nu au încă efectul magic pe care îl au animatorii de petreceri pentru copii care poartă costumele Disney, dar sper să le cultivăm gustul pentru teatrul de animație, un concept de care veți mai auzi în viitor, și care se va adresa și adulților cu spectacole pamflet sau parodii.

Dar cea mai amuzantă?

Noi ne amuzăm copios de fiecare dată indiferent de situație, plăcerea de a râde la locul de muncă este cerința de serviciu la noi. Într-un spectacol jucam un rol negativ, de vrăjitoare, și la final o fetiță vine cu mama ei la mine: când fetița mea a văzut că sub masca de vrăjitoare se ascunde o fată așa frumoasă, mi-a zis că vrea să vă dea dumneavoastră florile cumpărate pentru prințesă… am râs și i-am mulțumit din suflet.

Care sunt următoarele spectacole? Unde vă putem găsi în perioada următoare

Din păcate, Compania PurAnima nu are un loc anume în care să ne desfășurăm spectacolele sau reprezentațiile cu marionetele rock, mergem ambulant acolo unde suntem chemați, la evenimente, festivaluri, petreceri organizate, iar pe mine Petronela Purima, actriță, mă puteți vedea în spectacolele Teatrului Țăndarică.

Puteți urmări activitățile Companiei PurAnima pe blogul dedicat sau pe pagina de Facebook a Companiei PurAnima.