Săptămâna trecută vă povesteam despre aplicația GooGoo destinată copiilor. Ce ne-a plăcut la aplicație, imagini din interiorul ei și nu numai veți găsi în review-ul realizat acum câteva zile.
Cătălin Rădoi, cel care a realizat aplicația, este în primul rând tătic, apoi programator sau backing vocals și chitarist la formația Les Elephants Bizarres, așa că nu am stat mult pe gânduri și ne-am gândit să-i punem câteva întrebări pentru a afla cum de un tătic a dezvoltat o aplicație pentru copii, care este povestea din spatele ei și cum a fost primită de băiețelul lui. 🙂
Ce te-a inspirat atunci când ai creat aplicația? De ce nu una de business sau una de sport?

La scrierea aplicatiei am fost inspirați de atenția acordată de băiatul meu iPhone-ului. Nu se uita la televizor, nu îl interesează desenele animate, dar îl interesează interacțiunea cu iPhoneul.

Ne poți spune “povestea din spatele aplicației GooGoo? Cum de ți-a venit ideea de a dezvolta o alicație pentru copii, cât ai lucrat la ea, care ți s-a părut partea cea mai grea?

Lucrul efectiv a durat în jur de trei săptămâni – o lună. Partea cea mai grea a fost, înainte de a pune mâna pe taste să scriem cod, conceptul. Am lucrat cu foaia și cu pixul și ne gândeam ce va face fiecare animăluț odată intrat în scenă.

Ce părere ai despre nișa aplicațiilor educative pentru copii? Este această nișă destul de dezvoltată sau se află la “primii pași”?

Răspunsul e undeva la mijloc. Nu e nici la început, dar nici pe departe nu a atins potențialul pe care-l poate atinge. iPhone-ul a revoluționat comunicațiile și la prima vedere ar părea ciudat să-i dai pe mâna unui copil de doi ani așa ceva. Primul gând care-ți vine în cap este că îi poate dăuna, însă nu este chiar așa. Cu niște limite impuse (maxim o oră pe zi) poate face minuni. Părerea mea este că e mult mai rău să-l lași să se uite la televizor, unde i se servește totul de-a gata, decât să-i dai pe mână o aplicație cu care poate interacționa și din care poate învața diverse lucruri. Eu îl consider pur și simplu o jucărie mai evoluată decât cele pe care le-am avut noi, care în cel mai bun caz aveau un singur buton.


Care crezi ca e “elementul cheie” atunci când vorbim despre o aplicație destinată celor mici?

Trebuie să fie ceva cu care piticul să poată relaționa. Nu îi poți prezenta o aplicație cu harta lumii când el încă nu știe pe ce planetă trăiește. Animăluțe, culori, forme simple sunt cele mai indicate la început. De asemenea, sunetele au o importanță foarte mare, copilul încercând sa imite ceea ce aude în ‘joculeț’.

Care este categoria din cele patru ale aplicației GooGoo preferată de tine și de ce? Dar de băietelul tău?

Mie cel mai mult îmi plac anotimpurile (Seasons). Băiețelul meu este foarte entuziasmat de primul modul – Cucu Bau (Peekaboo), poate fiindcă este primul modul la care am lucrat și poate fiindcă îi place foarte mult să imite peștișorul.

Ne poți spune câte download-uri ai sau măcar procentual din ce țară provin cele mai multe?

Din păcate, nu foarte multe. Aplicația nu a beneficiat până acum de publicitate și de atenție așa cum credeam noi că se cuvine. Dar este deocamdată la început și încă mai tragem speranțe. Primele trei țări cu cele mai multe download-uri sunt USA, UK și Australia.


Așteptăm în curând și alte aplicații destinate copiilor? Dacă da, ne poți spune câteva detalii despre ce vor conține acestea?

Așteptăm însă nu știu dacă “în curând”. Dacă “GooGoo” este destinată copiilor foarte mici (1-4 ani), următoarele aplicații vor fi pentru preșcolari, școlari și cu siguranță vor fi ceva mai avansate și vor dispune de o interacțiune mai mare. Probabil vor fi aplicații educative care să îi învețe pe cei mici culorile, numerele, princiipile de bază în matematică etc.

Dacă ai avea de ales pentru copilul tău între educație cu ajutorul tehnologiei sau cu ajutorul unei cărți ce ai alege? De ce?

Pai având în vedere că al meu copil nu știe încă să citească, aleg tehnologia ca fiind o formă de educație foarte la îndemâna lui momentan. Asta nu înseamnă că nu-i citesc povești seara la culcare. Mai târziu, cred că își va putea alege singur.

Aplicația o puteți descărca din App Store. GooGoo costă 1.99$ și este compatibilă cu iPhone, iPod touch și iPad, dacă device-urile au iOS 3.1.2 sau o variantă mai nouă.

GooGoo este realizată de Elven Soft, grafica fiind realizată de Maria și George.